A zsírleválasztó berendezés egy olyan tartály, ami a benne átfolyó szennyvíz lassított áramlása miatt kiválasztja abból a zsírt, valamint az iszapot. A könnyebb zsír a víz felszínére jön fel, a szilárd iszap anyagok azonban leülepednek.

Fontos a megfelelő zsírleválasztó beépítése, ha az a cél, hogy a kifolyó szennyvíz zsírértéke az adott normáknak megfeleljen. A törvény előírja, hogy a közcsatornába miből milyen mennyiség folyhat bele. Az olajnak és a zsírnak is megvannak a küszöbértékei. Olyan létesítményeknél, ahol nagy zsírtartalmú szennyvíz keletkezhet, pl. étterem – ott előírás a zsírleválasztó beépítése, ami majd a zsír nagy részét le fogja választani.

Ezek a berendezések nagyon különbözőek lehetnek. Anyaguk szerint például vas, beton vagy műanyag. A méretük a rajtuk átfolyó szennyvíz mennyiségétől fog függeni. További kiegészítőjük lehetnek a savsemlegesítők vagy keményítőfogó medencék. Az adott létesítménynél szükséges zsírleválasztó berendezés fajtáját különböző számításokkal lehet megállapítani, ezért a megfelelő berendezés kiválasztását javasolt minden esetben a vízgépészettel foglalkozó szakemberre bízni.

Napjainkban a különböző környezetvédelmi előírások miatt a legtöbb olyan helyen ahol konyha van, vagy valamilyen formában húst dolgoznak fel, élelmiszert gyártanak, előkészítenek, kötelező a zsírfogó berendezés beépítése. A zsírleválasztó aknában a megadott időközként – a csatornabírság kivédése és a környezetszennyezés kerülése érdekében – üríteni kell a zsírt, iszap hulladékot.

A zsírfogó működési módja: A zsírfogó az éttermekből, húsfeldolgozó üzemekben vagy bármilyen élelmiszer feldolgozó üzemben keletkezett zsírókat, savakat, keményítőket és a szilárd anyagokat választja le a kiáramló szennyvízből. Az ún. fázisleválasztás során a nagyobb darab szilárd anyagok a berendezés alján ülepednek le, míg a víz fajsúlyánál könnyebb zsírok a szennyvíz felszínén fognak majd összegyűlni.

Zsírfogó berendezés telepítése, üzembe helyezése: Mielőtt teljesen üzembe helyeznénk a berendezést, teljesen meg kell tisztítani azt a földtől vagy egyéb ragasztó, anyagmaradványoktól. Ezután az iszapfogót és a leválasztót is fel kell tölteni tiszta vízzel, majd szemrevételezéssel ellenőrizni kell, hogy nem szivárog sehol a víz a zsírleválasztóból. Meg kell vizsgálni a tömítettséget. A későbbiekben csak olyan fajta szennyvizet szabad a zsírfogóba vezetni, ami a működését nem fogja gátolni, vagy meghibásodását okozni.

A zsírleválasztó berendezés hatékony működéséről: Amikor megtörténik a tisztítás, onnantól kezdve csak csökkenni fog a hatékonyság szépen, egyenletesen, míg a következő tisztítás meg nem történik. Fontos, hogy a megfelelő méretű zsírleválasztót építsük be, hogy a későbbiek folyamán ne kelljen mégis cserélni vagy nagyon sűrűn végezni a tisztítást. Amennyiben nem megfelelő szennyvizet engedünk a berendezésbe, az dugulásához is vezethet. A zsírleválasztók telepítésük helye szerint lehet beltéri süllyesztett, beltéri álló vagy mosogató alatti, valamint beszélhetünk kültéri zsírfogóról is.

A működési elv vonatkozásában létezik automata és manuális típusú is.

Ha bármilyen kérdése merült fel, vagy szeretné szolgáltatásaimat igénybe venni, hívjon bítran a +3620/318-1614-es telefonszámon, akár éjjel is, az év minden napján, vagy keressen a dugulaselharitass@gmail.com e-mail címen!