Ön is zárt tartályból, ásott kútból, esetleg ciszternából nyeri a vizet? Ha igen, biztos találkozott már az úszókapcsolóval. Amennyiben nem tudja, mire való, maradjon velünk, ugyanis mai cikkünk az úszókapcsoló működéséről, felépítéséről és feladatairól fog szólni.

Mi az az úszókapcsoló?

Az úszókapcsoló általában a búvárszivattyú működését szabályozza, mely segítséget nyújt abban, hogy vizet tudjunk kimérni az ásott kútból, vagy zárt tartályból. Az úszókapcsolóknak több szerepük és kialakításuk van, ennélfogva bármilyen folyadékhoz használható.

Milyen feladatokat lát el?

Az úszókapcsoló legfőbb feladata az, hogy két vízszint között beindítsa a szivattyút. Úszókapcsoló használatával elkerülhető az úgynevezett szárazon futás, illetve használata segítséget nyújt abban is, hogy egy előre beállított vízmennyiséghez jussunk hozzá. Az úszókapcsoló használható a tartály ürítésére és töltésére egyaránt, ez beállítástól függ.

Milyen fajtái vannak?

Az egészen egyszerű, vízhez, kútvízhez használható úszókapcsolók mellett elérhetőek olyan készülékek is, melyek szennyvízhez, szilárd szennyeződéseket tartalmazó folyadékokhoz, olajjal szennyezett folyadékokhoz is lehet alkalmazni. Elérhetőek a speciális folyadékok szivattyúzásához szükséges úszókapcsolók is, melyeket savas és lúgos oldatokhoz lehet használni.

Az úszókapcsoló felépítése

A külső burkolat általában polipropilénből készül. Ezt teljesen vízhatlanul lezárják. Az anyagnak és a lezárásnak köszönhetően az eszköz teljesen védve van porral szemben, és több, mint 1 méter mélyen a víz alatt is folyamatos üzemelést biztosít -10 °C és 60 °C fokos környezeti hőmérséklet között.

A készülék belsejében egy mikrokapcsoló található, melyet egy erre alkalmas kar kapcsol be, mechanikusan, egy golyó segítségével. A golyót a billenés befolyásolja, azaz az, hogy éppen hol áll a vízszinten az úszókapcsoló.

A belül található elektromos kábelek szigeteléséről két anyag gondoskodik, a neoprén és a PVC. A neoprén előnye a PVC-vel szemben, hogy míg a PVC egy merevebb anyag, addig a neoprén ellenállóbb a fizikai hatásokkal szemben, valamint a dilatációs együtthatója is jobb. Klóros közeg esetén a neoprén ellenálló, nem lép reakcióba a közeggel, míg a PVC-ből kioldódik a klór.

Mit vegyünk figyelembe választásnál?

A megfelelő úszókapcsoló kiválasztása előtt mindenképp vegyük fontolóra, hogy milyen célra szeretnénk használni, illetve azt is, hogy milyen folyadékban szeretnénk alkalmazni az eszközt. Vizsgáljuk meg, vannak-e speciális igényeink. A piacon elérhetőek olyan darabok is, melyek kifejezetten ipari felhasználásra alkalmasak, sűrűbb folyadékok esetén is könnyedén alkalmazhatóak. Előfordulhat az is, hogy valaki olyan úszókapcsolót keres, melyet egy szűk tartályban szeretne elhelyezni. Ma már ez is megoldható, hiszen manapság az úszókapcsolók kínálata is szélesebb, mindenki megtalálhatja a számára méretben és teljesítményben is megfelelő darabot.

Ezek lettek volna az úszókapcsoló feladatai, előnyei és működési elve, ha további cikkekre is kíváncsi a témában, látogasson el weboldalamra jövő héten is, amikor újabb érdekes témával várjuk Önt és minden kedves érdeklődőt!

Nem működik a búvárszivattyú, segítségre lenne szüksége? Tekintse meg szolgáltatásainkat, és hívjon bátran a +3670/7444-444-es telefonszámon éjjel, vagy nappal, készséggel állunk rendelkezésére!