avada-plumber@2x

A szennyvízcsatorna karbantartásának fontossága

A szennyvízcsatorna karbantartásával nem csak a különböző ipari létesítményekben dolgozó embereknek, hanem a háztartásokban élőknek is nagyon fontos foglalkozniuk. A karbantartással nem csak a nem kívánt dugulásokat lehet elkerülni, hanem a különböző kártevők megjelenését is.

A legtöbben úgy vélik, hogy a dugulások csak a házban fenyegetnek minket, és megfeledkeznek arról, hogy a szennyvízcsatorna nem csak a házban fut, hanem a házon kívül is. Az igazság pedig az, hogy legtöbbször éppen itt alakulnak ki dugulások a csövek elöregedése, vagy a nem megfelelően kiépített vezetékhálózat miatt. Sajnos az utóbbival mi magunk nem sok mindent tudunk kezdeni, azonban arra tudunk figyelni, hogy mit öblítünk le a lefolyónkon keresztül. Érdemes a mindennapos odafigyelés mellett fél évente beiktatnunk azt is, hogy egy szakember segítségét kérve, magas nyomással átmosatjuk a szennyvízcsatornát. A magas nyomású womának köszönhetően a csövet eltömítő szennyeződések tovább gördülnek, sőt, a legtöbb esetben szét is robbannak, ezzel megelőzve egy veszélyes dugulás kialakulását.

A hétköznapi karbantartást a szennyvízcsatorna beltéri szakaszánál kell kezdenünk, mert a belső és a külső karbantartás csak együtt hatékony. Nagyon fontos kiemelnünk azt is, hogy a mindennapos használat során próbáljunk meg a lehető legnagyobb odafigyeléssel használni a lefolyót, hogy a lehető legkevesebb zsír, ételmaradék kerüljön bele.

A szennyvízcsatornába gyógyszeripari készítményeket, pelenkát, egészségügyi betétet, tampont, ételmaradékot, konyhai maradékot, szájmaszkot, gumikesztyűt, nedves törlőkendőt, építési törmeléket, robbanásveszélyes folyadékokat beledobni/beleönteni szigorúan TILOS, ugyanis a dugulások közel 75%-át nem más okozza, mint a lefolyóba dobott nedves törlőkendő!

A szennyvízcsatorna otthonunkban futó szakaszait érdemes rendszeresen (egy héten többször) átöblíteni forró vízzel! Használhatunk ecetet, valamint szódabikarbónát is, melyek amellett, hogy hatékonyan bánnak el a zsírral és a különböző szerves anyagokkal, még a környezetet is kímélik.

Ezen a praktikán kívül alkalmazhatunk még olyan szűrőket is, melyek felfogják a szennyeződéseket, ezzel megkímélve szennyvízcsatornánkat egy kéretlen dugulástól. A különböző szifonokat is ajánlatos évente kitisztítani, valamint a takarítások során vízkőoldót is használni. A hétköznapi fokozott figyelem mellett az sem árt, ha egy hozzáértő segítségét kérjük – még akkor is, ha semmilyen problémát nem tapasztalunk – hiszen egy szakember speciális eszközök segítségével még időben képes felfedni az esetleges repedéseket, csövekben burjánzó gyökereket, kezdődő dugulásokat és könnyű szerrel el tudja hárítani azokat, még mielőtt egy hatalmas dugulással találnánk szembe magunkat. Amellett, hogy a szakember által nyújtott karbantartás igazán hatékony módja a dugulás megelőzésének, még pénztárcabarát is, ugyanis egy dugulás elhárítása sokkal jobban megterheli a pénztárcánkat, mint a megelőzés.

Amennyiben Ön is szeretné elkerülni a dugulást és a csatornában megjelenő kártékony élőlények megjelenését, hívjon bátran a +3620/318-1614-es telefonszámon a nap 24 órájában, ünnepnapokon is! Tekintse meg további duguláselhárítás témakörben íródott cikkemet a weboldalam blog menüpontjában, vagy keressen meg a Facebook-on a Duguláselhárítás ügyelet, Magyar Endre Duguláselhárító felhasználónéven!

Lefolyó problémák: Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan tisztítható meg az elzsírosodott lefolyó?2023-05-24T09:27:47+02:00

Az elzsírosodott lefolyók tisztítása gyakran magában foglalja a zsíroldó szerek használatát, hogy eltávolítsa a zsírt és az olajat a lefolyó faláról. A forró víz használata is segíthet feloldani a zsírt és megkönnyíteni a lefolyását.

Hogyan tisztítható meg az eldugult lefolyó házilag?2023-05-24T09:27:00+02:00

Az eldugult lefolyók tisztítása házilag gyakran magában foglalja a háztartási termékek, például a szódabikarbóna és ecet használatát, hogy feloldja a dugulást. Ezenkívül a különböző lefolyótisztító eszközök, mint például a lefolyótisztító spirál, is hasznosak lehetnek.

Hogyan tisztítható meg a konyhai lefolyó?2023-05-24T09:25:53+02:00

A konyhai lefolyó tisztítása fontos a zsír, olaj és ételek maradványainak eltávolításához, amelyek eldugulást okozhatnak. A rendszeres tisztítás segít megelőzni a lefolyó eldugulását és a kellemetlen szagokat. A sütőpor és a forró víz kombinációja hatékony lehet a zsír és az olaj feloldásában.

Miért jön vissza a víz a lefolyóból?2023-05-24T09:25:15+02:00

Ha a víz visszajön a lefolyón keresztül, az azt jelzi, hogy valahol eldugulás van a csőrendszerben. Ez a probléma gyakran a mosogatóban vagy a fürdőszobában fordul elő, ahol a víz nem tud szabadon áramlani a csöveken keresztül. A szódabikarbóna nagyszerű természetes tisztítószer, amely segít feloldani a zsírt és az olajat a lefolyóban. Egyszerűen szórjunk egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

Miért jön fel a víz a padlóösszefolyón?2023-05-24T09:24:34+02:00

Ez a probléma általában akkor fordul elő, amikor a padlóösszefolyó eldugul, és a víz nem tud lefolyni. Ez gyakran a padlösszefolyóban felhalmozódó szennyeződések, például haj, szappan és egyéb anyagok miatt következik be. A lefolyótisztító eszközök, mint példáula lefolyótisztító spirál, hasznosak lehetnek ebben a folyamatban.

Miért jön vissza a víz a lefolyóból?2023-05-24T09:23:50+02:00

Ha a víz visszajön a lefolyón keresztül, az jelzi, hogy valahol eldugulás van a csőrendszerben. Ez a probléma gyakran a mosogatóban vagy a fürdőszobában fordul elő, ahol a víz nem tud szabadon áramlani a csöveken keresztül. A folyékony lefolyótisztítók kereskedelmi termékek, amelyeket kifejezetten a lefolyók tisztítására terveztek. Ezek a termékek gyakran tartalmaznak erős vegyszereket, amelyek feloldják a zsírt, az olajat és az ételek maradványait a lefolyóban.

Miért folyik le lassan a víz a zuhanytálcából?2023-05-24T09:23:13+02:00

Ez a probléma gyakran a haj, szappan és egyéb anyagok felhalmozódása miatt alakul ki a zuhany lefolyójában. Ezek az anyagok lassítják a víz lefolyását, és végül eldugulást okozhatnak. A só segíthet a dugulás feloldásában. Szórjunk egy csésze sót a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

Miért nem folyik le a víz a mosogatóban?2023-05-24T09:16:04+02:00

Ez a probléma általában akkor fordul elő, amikor az ételek maradványai, zsír vagy olaj felhalmozódik a lefolyóban, ami elzárja a víz útját. Ez idővel eldugulást okozhat, ami megakadályozza a víz lefolyását. A probléma megoldására használhatunk sütőport. Egyszerűen szórjunk egy csésze sütőport a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

További érdekes cikkek a duguláselhárításról

Go to Top