Előző cikkünkben a vízkövet vettük górcső alá, azonban mai cikkünkben a penész kerül terítékre. A vízkő mellett a penészről is elmondható, hogy megjelenése megkeserítheti életünket, hiszen amellett, hogy esztétikailag nem nyújt szép látványt, még veszélyes is.

Mi a penész?

A penészgombák a soksejtű, úgynevezett hifás gombák egy csoportja, amelyek különböző felületeken (főleg szerves anyagokon) változatos színű bevonatot képeznek. Ezek a gombák lebontják a szerves anyagokat, amely következménye az élelmiszerek megromlása. Az épületeken megtalálható penészgombák meggyengíthetik az épület szerkezeti elemeit.

Mi okozza a penészesedést?

A penészesedés leggyakoribb okozója a falakon lecsapódott pára. A nyári hónapok során nem okoz akkora fejtörést a magas páratartalom, ugyanis ilyenkor többet mozog a levegő  a lakásban (a gyakori szellőztetés miatt), mint a téli hónapokban. Télen azonban nem szellőztetjük túl gyakran lakásunkat, így a zárt falak között elkezd párologni a beton, és a bútorok is. A penészgombák 15-30 Celsius fok között spórával szaporodnak.

A penészesedés másik gyakori oka az épület szerkezei elemeinek a hibáiban keresendő.

Veszélyes az emberi egészségre?

Sajnos igen. A penészgombák spórával szaporodnak, amelyek levegőbe kerülésük után allergiás reakciókat és légúti panaszokat okozhatnak. A penészgombák közül a fekete penész a legveszélyesebb, ugyanis ez nem csak allergén spóráit juttatja a levegőbe, hanem méreganyagokat is, melyek felsőlégúti vérzést idézhetnek elő.

Mit tegyünk, ha otthonunkban penésszel találkozunk?

A falfelületről a penészt kaparással, vegyszerekkel vagy festéssel el kell távolítani. Ezután egy alapos takarítást kell végrehajtanunk a kiszóródott spórák eltávolítása céljából. Ez sajnos csak rövid ideig nyújt megoldást, ha örökre szeretnénk búcsút inteni a penészes falaknak, akkor mindenképpen a kiváltó okot kell megszüntetnünk! Amennyiben úgy gondoljuk, otthonunk páratartalma megfelelő, nem az lehet a penészesedés kiváltó oka, akkor sajnos az épület szerkezeti elemeivel lehet a probléma.

Hogyan előzhetjük meg?

  1. A penész legnagyobb ellensége a szabadon áramló levegő, tehát minél gyakrabban szellőztetnünk kell a hatékony megelőzés érdekében!
  2. Ha szeretnénk elkerülni a penészesedést, szerezzünk be egy páratartalom-mérő készüléket, melynek alkalmazásával ellenőrizhetjük a páratartalmat a lakásunkban. Az ideális páratartalom 50-55% között van, ha ennél nagyobb százalékot mérünk, szellőztessünk, vagy használjunk légkondicionáló berendezést!
  3. Gyakran lehet találkozni olyan kivitelezési hibákkal, melyek a penészesedés okozói, ezért győződjünk meg róla, hogy otthonunk szigetelése megfelelő!
  4. Szerezzünk be automata szellőztető berendezést, vagy légkondicionálót!
  5. Festés során használjunk penészgátló festéket, amellyel megelőzhető a penészgomba és az algafoltok kialakulása a falon. Ezek a speciális festékek penészálló bevonatot képeznek, amin nem tud megtapadni az alga és a penész.

A penészesedéssel kapcsolatban tehát érdemes nyitva tartanunk a szemünket, hiszen egészségünkre és lakóházunk szerkezeti egységére is káros hatással lehet. Szellőztessünk gyakran, és figyeljünk a figyelmeztető jelekre!

Duguláselhárításban jártas szakemberre lenne szüksége? Keressen engem és csapatomat a hét bármely napján a 0620/318-1614-es telefonszámon, a dugulaselharitass@gmail.com e-mail címen, vagy a Facebook-on a Duguláselhárítás ügyelet, Magyar Endre Duguláselhárító felhasználónéven!