avada-plumber@2x

Minden, amit a biológiai szennyvíztisztítóról tudni érdemes 1. rész

Mindenki tudja, hogy a tiszta ivóvíz kincset ér, főleg a mai világban. Magyarország vízellátás szempontjából remek helyen fekszik, igazi nagyhatalom, ha tiszta vízről van szó. Ebben a cikksorozatban bemutatjuk a biológiai szennyvíztisztító előnyeit, működési elvét és elmondjuk azt is, mikor érdemes alkalmazni ezt az igazán hasznos eszközt.

Mi a szennyvíztisztító feladata?

A biológiai szennyvíztisztító fő feladata, hogy megtisztítsa a szennyvizet és ezáltal újra felhasználja azt. A megtisztított víz ekkor visszaforgatható a hálózatba, mely könnyedén használható akár kert öntözésre, locsolásra is.

Mikor szükséges a használata?

Alkalmazására leginkább akkor van szükség, amikor a szennyvíz elvezetése nehezen oldható meg. Ma is akadnak olyan települések, falvak, tanyák, melyek csatornarendszere részben, vagy semennyire nincs kiépítve. Ekkor ajánlott a biológiai szennyvíztisztító berendezés alkalmazása.

Miből áll össze a szennyvíz?

Még mielőtt a biológiai szennyvíztisztító működésével kapcsolatos kérdésekre válaszolnánk, fontos, hogy megvizsgáljuk, mi az a házi szennyvíz és miből áll össze.

A háztartási szennyvíz a mosogatásból, mosásból, fürdésből és WC-n lefolyó vízből áll össze.

A szennyvízbe rendkívül sok szennyező anyag kerül, mint például emberi sejtmaradványok, fekália, ételmaradékok, stb. Színe általában sötétszürke, vagy sárga, szaga kellemetlen.

Minden, amit a biológiai szennyvíztisztítóról tudni érdemes 1. rész

Szerves anyagok: A szennyvíz elsőszámú szennyezői a szerves anyagok, melyek képesek lebomlani. Lebomlásukat különböző, természetben előforduló mikroorganizmusok végzik, melyhez nem elhanyagolható mennyiségű oxigénre van szükségük, melyet a környezetükből vonnak el. A szabad levegőn ez nem jelent problémát, azonban a vízben az oxigén csak korlátozottan áll rendelkezésükre, így a magasabb rendű élőlényektől veszik el az értékes oxigént (például halaktól), ezzel rontva a víz minőségén.

Lebegőanyagok: A szennyvízben előforduló szilárd részecskéket úgynevezett lebegőanyagnak nevezzük. A szennyvíz lebegőanyag tartalma méréssel állapítható meg. A lebegőanyagok azért veszélyesek, mert könnyen eliszaposíthatják a vízfolyásokat, csatornákat.

Egyéb: A háztartási szennyvíz sok egyéb anyagot is tartalmaz, mint például a mosogatás során lefolyóba jutó zsiradékokat, olajat, szappanmaradékot.

A fentiek alapján tisztán látható, hogy a szennyvíz megtisztítása elsősorban biológiai folyamat, ezért kiemelten fontos, hogy elkerüljük különböző gyógyszerek, vegyszerek, permetezőszerek, olajok, zsírok szennyvízbe juttatását, ugyanis ezek az anyagok elpusztítják a hasznos baktériumokat, melyek segítik a szennyvíz lebomlását.

Ez lett volna cikksorozatunk első része, melyben a szennyvízről és a szennyvíztisztító berendezéssel kapcsolatos általános információkról írtunk. Kíváncsi a folytatásra? Maradjon velünk jövő héten is, hiszen cikksorozatunk második felében eláruljuk, mik a szennyvíztisztító legfőbb előnyei, valamint megosztjuk a berendezés működési elvét is az olvasókkal.

Profi duguláselhárításra lenne szüksége? Válasszon engem és csapatomat, hiszen ünnepnapokon is 0-24 rendelkezésre állunk, munkánkra garanciát vállalunk, valamint ingyenesen szállunk ki Budapesten és környékén! Felkeltettük érdeklődését? Keressen minket a kapcsolat menüpont alatt található telefonszámunkon, vagy a Facebook oldalunkon, ahol hetente megjelenő blogbejegyzéseink mellett üzenetet is küldhet nekünk, valamint értesülhet aktuális állásajánlatainkról is!

Lefolyó problémák: Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan tisztítható meg az elzsírosodott lefolyó?2023-05-24T09:27:47+02:00

Az elzsírosodott lefolyók tisztítása gyakran magában foglalja a zsíroldó szerek használatát, hogy eltávolítsa a zsírt és az olajat a lefolyó faláról. A forró víz használata is segíthet feloldani a zsírt és megkönnyíteni a lefolyását.

Hogyan tisztítható meg az eldugult lefolyó házilag?2023-05-24T09:27:00+02:00

Az eldugult lefolyók tisztítása házilag gyakran magában foglalja a háztartási termékek, például a szódabikarbóna és ecet használatát, hogy feloldja a dugulást. Ezenkívül a különböző lefolyótisztító eszközök, mint például a lefolyótisztító spirál, is hasznosak lehetnek.

Hogyan tisztítható meg a konyhai lefolyó?2023-05-24T09:25:53+02:00

A konyhai lefolyó tisztítása fontos a zsír, olaj és ételek maradványainak eltávolításához, amelyek eldugulást okozhatnak. A rendszeres tisztítás segít megelőzni a lefolyó eldugulását és a kellemetlen szagokat. A sütőpor és a forró víz kombinációja hatékony lehet a zsír és az olaj feloldásában.

Miért jön vissza a víz a lefolyóból?2023-05-24T09:25:15+02:00

Ha a víz visszajön a lefolyón keresztül, az azt jelzi, hogy valahol eldugulás van a csőrendszerben. Ez a probléma gyakran a mosogatóban vagy a fürdőszobában fordul elő, ahol a víz nem tud szabadon áramlani a csöveken keresztül. A szódabikarbóna nagyszerű természetes tisztítószer, amely segít feloldani a zsírt és az olajat a lefolyóban. Egyszerűen szórjunk egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

Miért jön fel a víz a padlóösszefolyón?2023-05-24T09:24:34+02:00

Ez a probléma általában akkor fordul elő, amikor a padlóösszefolyó eldugul, és a víz nem tud lefolyni. Ez gyakran a padlösszefolyóban felhalmozódó szennyeződések, például haj, szappan és egyéb anyagok miatt következik be. A lefolyótisztító eszközök, mint példáula lefolyótisztító spirál, hasznosak lehetnek ebben a folyamatban.

Miért jön vissza a víz a lefolyóból?2023-05-24T09:23:50+02:00

Ha a víz visszajön a lefolyón keresztül, az jelzi, hogy valahol eldugulás van a csőrendszerben. Ez a probléma gyakran a mosogatóban vagy a fürdőszobában fordul elő, ahol a víz nem tud szabadon áramlani a csöveken keresztül. A folyékony lefolyótisztítók kereskedelmi termékek, amelyeket kifejezetten a lefolyók tisztítására terveztek. Ezek a termékek gyakran tartalmaznak erős vegyszereket, amelyek feloldják a zsírt, az olajat és az ételek maradványait a lefolyóban.

Miért folyik le lassan a víz a zuhanytálcából?2023-05-24T09:23:13+02:00

Ez a probléma gyakran a haj, szappan és egyéb anyagok felhalmozódása miatt alakul ki a zuhany lefolyójában. Ezek az anyagok lassítják a víz lefolyását, és végül eldugulást okozhatnak. A só segíthet a dugulás feloldásában. Szórjunk egy csésze sót a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

Miért nem folyik le a víz a mosogatóban?2023-05-24T09:16:04+02:00

Ez a probléma általában akkor fordul elő, amikor az ételek maradványai, zsír vagy olaj felhalmozódik a lefolyóban, ami elzárja a víz útját. Ez idővel eldugulást okozhat, ami megakadályozza a víz lefolyását. A probléma megoldására használhatunk sütőport. Egyszerűen szórjunk egy csésze sütőport a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

További érdekes cikkek a duguláselhárításról

Go to Top