Mindenki tudja, hogy a tiszta ivóvíz kincset ér, főleg a mai világban. Magyarország vízellátás szempontjából remek helyen fekszik, igazi nagyhatalom, ha tiszta vízről van szó. Ebben a cikksorozatban bemutatjuk a biológiai szennyvíztisztító előnyeit, működési elvét és elmondjuk azt is, mikor érdemes alkalmazni ezt az igazán hasznos eszközt.

Mi a szennyvíztisztító feladata?

A biológiai szennyvíztisztító fő feladata, hogy megtisztítsa a szennyvizet és ezáltal újra felhasználja azt. A megtisztított víz ekkor visszaforgatható a hálózatba, mely könnyedén használható akár kert öntözésre, locsolásra is.

Mikor szükséges a használata?

Alkalmazására leginkább akkor van szükség, amikor a szennyvíz elvezetése nehezen oldható meg. Ma is akadnak olyan települések, falvak, tanyák, melyek csatornarendszere részben, vagy semennyire nincs kiépítve. Ekkor ajánlott a biológiai szennyvíztisztító berendezés alkalmazása.

Miből áll össze a szennyvíz?

Még mielőtt a biológiai szennyvíztisztító működésével kapcsolatos kérdésekre válaszolnánk, fontos, hogy megvizsgáljuk, mi az a házi szennyvíz és miből áll össze.

A háztartási szennyvíz a mosogatásból, mosásból, fürdésből és WC-n lefolyó vízből áll össze.

A szennyvízbe rendkívül sok szennyező anyag kerül, mint például emberi sejtmaradványok, fekália, ételmaradékok, stb. Színe általában sötétszürke, vagy sárga, szaga kellemetlen.

Minden, amit a biológiai szennyvíztisztítóról tudni érdemes 1. rész

Szerves anyagok: A szennyvíz elsőszámú szennyezői a szerves anyagok, melyek képesek lebomlani. Lebomlásukat különböző, természetben előforduló mikroorganizmusok végzik, melyhez nem elhanyagolható mennyiségű oxigénre van szükségük, melyet a környezetükből vonnak el. A szabad levegőn ez nem jelent problémát, azonban a vízben az oxigén csak korlátozottan áll rendelkezésükre, így a magasabb rendű élőlényektől veszik el az értékes oxigént (például halaktól), ezzel rontva a víz minőségén.

Lebegőanyagok: A szennyvízben előforduló szilárd részecskéket úgynevezett lebegőanyagnak nevezzük. A szennyvíz lebegőanyag tartalma méréssel állapítható meg. A lebegőanyagok azért veszélyesek, mert könnyen eliszaposíthatják a vízfolyásokat, csatornákat.

Egyéb: A háztartási szennyvíz sok egyéb anyagot is tartalmaz, mint például a mosogatás során lefolyóba jutó zsiradékokat, olajat, szappanmaradékot.

A fentiek alapján tisztán látható, hogy a szennyvíz megtisztítása elsősorban biológiai folyamat, ezért kiemelten fontos, hogy elkerüljük különböző gyógyszerek, vegyszerek, permetezőszerek, olajok, zsírok szennyvízbe juttatását, ugyanis ezek az anyagok elpusztítják a hasznos baktériumokat, melyek segítik a szennyvíz lebomlását.

Ez lett volna cikksorozatunk első része, melyben a szennyvízről és a szennyvíztisztító berendezéssel kapcsolatos általános információkról írtunk. Kíváncsi a folytatásra? Maradjon velünk jövő héten is, hiszen cikksorozatunk második felében eláruljuk, mik a szennyvíztisztító legfőbb előnyei, valamint megosztjuk a berendezés működési elvét is az olvasókkal.

Profi duguláselhárításra lenne szüksége? Válasszon engem és csapatomat, hiszen ünnepnapokon is 0-24 rendelkezésre állunk, munkánkra garanciát vállalunk, valamint ingyenesen szállunk ki Budapesten és környékén! Felkeltettük érdeklődését? Keressen minket a kapcsolat menüpont alatt található telefonszámunkon, vagy a Facebook oldalunkon, ahol hetente megjelenő blogbejegyzéseink mellett üzenetet is küldhet nekünk, valamint értesülhet aktuális állásajánlatainkról is!

További érdekes cikkek a duguláselhárításról