Amit tudni kell a kamerás csatornavizsgálatról

A mai technológiával a szennyvíz csatornákat és csővezetékeket már belülről is megvizsgálhatjuk anélkül, hogy bármilyen bontási munkát végeznénk. A kamerás csatornavizsgálattal megvizsgálhatjuk, hogy a csatornahálózat milyen műszaki állapotban van, ezáltal szinte pontosan meghatározhatjuk szennyvíz hálózatunk élettartalmát.
A kamerás csatornavizsgálat pontosan megmutatja nekünk, hogy a föld alatt milyen úgy nevezett vak rákötések vannak a csővezetékre, illetve a rákötések és illesztések állapotát.

A csatornavizsgálattal könnyen észrevehető az építési törmelék, az illesztéseknél benőtt fagyökérzet és ha beszakadt a vizsgált csővezeték. A kamerás csatornavizsgálat egy kis színes monitoron könnyen nyomon követhető, melyről igény esetén felvételt is készítünk, majd a tapasztaltakat csatornakamerázási szakvéleménnyel támasztjuk alá. A felvételen jól látható a dátum, a pontos idő valamint az információk a vizsgált szakaszról.
Felvételünk a biztosító felé egy bizonyíték mellyel alátámaszthatja kárigénye valósságát és jogosságát!

Háromméretű száloptikás csatornavizsgáló kameránk van:

1. A legkisebb:

17mm-es fejjel rendelkezik és 15 méter hosszúságú csőszakaszt lehet vele vizsgálni 20mm-től 50mm-es csőátmérőig alkalmazható, amivel a mosdó, mosogató, padlóösszefolyó, kézmosó, pisouar, zuhanyzó és egyéb kisebb méretű szennyvízvezetékkel szerelt szerelvény csatorna hálózata vizsgálható.

2. A közepes:

40mm-es fejjel rendelkezik 60 méter csőszakasz vizsgálatára alkalmas. 70mm-től 160mm-es csőátmérőig már a WC, udvari lefolyó, esőelvezető, valamint a főgerinc csatornavezetékeit vizsgáljuk.

3. A legnagyobb:

55mm átmérőjű fejjel rendelkezik és 100 méter hosszúságú csőszakaszt, lehet vele vizsgálni. 160mm-es csővezeték feletti csőhálózatok vizsgálatára alkalmas készülék! Mindhárom kamerával színes és jó élvezhető éles kontrasztú felvételt tudunk készíteni! Legújabb szerzeményünk egy félautomata önjáró csatornavizsgáló berendezés, amire nagyon büszkék vagyunk!

kameras-csovizsgalat-1

4. EBA önjáró csatornavizsgáló kamera:

Csatornavizsgálat, önjáró kamerával. Vállaljuk 125mm-500mm átmérőjű csatorna csővezetékek lejtési és repedési vizsgálatát. A látottakról tökéletes minőségű jó élvezhető éles kontrasztú videofelvételt készítünk, amit egy az önjáró csatornavizsgáló kamera által készített és a helyszínen kinyomtatott jegyzőkönyvvel valamint a lejtési szögmérés grafikonjával támasztunk alá.A jegyzőkönyv nem csak a bekötések állapotát és az esetleges sérülések minőségét, hanem annak pontos helyét is tartalmazza centiméteres pontossággal.

Az önjáró csatornavizsgáló kamera feje forgatható, 360 fokos szögben látja körbe a csővezetéket, így az illesztések állapota és az esetleges csatornarepedések is jól láthatóak. 270 fokos szögben lát oldalra, illetve hátra a „T” és az „Y” bekötések vizsgálata valamint az oldalról és felülről érkező bekötések vizsgálatát teszi lehetővé. A forgó fej és az erős lámpák segítségével a földalatti rejtett aknák könnyedén kivizsgálhatóak, helyzetük könnyedén kimérhető, így feltárásuk is lényegesen egyszerűbb feladat.

A készülék 150m hosszú kábele kétoldali vizsgálat esetén akár 300m csatornaszakasz vizsgálatára elegendő. A vizsgálat megkezdéséhez elég egy 160-as tisztítónyílás ahol a traktort be lehet helyezni a vizsgálni kívánt csővezetékbe és kezdődhet a csőszakasz vizsgálata majd a lejtési szintméréssel egybekötött repedésvizsgálat.

Cégünk az elsők között volt, aki a kamerás csatornavizsgálattal foglakozott.

Ma a legmodernebb felszerelésekkel dolgozunk. A lakossági és a közületi szennyvízhálózatokat a legmagasabb szinten tudjuk vizsgálni a kamerás csatornavizsgáló eszközeinkkel.

A csatornakamerázás menete

A csatornakamerát egy úgynevezett berudaló, üvegszálas integrált betoló rúd, és ha szükséges, egy kamera kocsi segítségével toljuk előre a csatornában, csővezetékekben a vizsgálni kívánt szakaszon. A kamerás csatornavizsgáló berendezés önálló fehér fényű világításának köszönhetően a csővezeték belsejét tökéletesen megvilágítja, így az jól belátható a teljes keresztmetszetben. Könnyen észrevehető és könnyen felismerhető a probléma amennyiben hibás a csővezeték. Jól látható, hogy a csatornának megfelelő-e a lejtése és egymásba illesztése.

Egy úgynevezett méterszámláló segítségével a pontos távolság is könnyen beazonosítható, az integrált berudalónak köszönhetően a nyomvonalkeresésben is segítségünkre lehet. Csatornakamerázás alkalmával csak megfelelő szakértelemmel rendelkező személy foglalkozhat.
A kamerás csatornavizsgálat egy szakértelmet igénylő vizsgálat, a csatorna kamera nagy segítség a csatornánk élettartamának beazonosításakor.

Amennyiben önnek egy tapasztalt csatornakamerázással foglalkozó szakemberre van szüksége, hívjon minket bizalommal!

csatornakamera_optika

Originally posted 2016-06-03 06:13:08.