Tegyük egy kicsit tisztába ezt a dugulás megszüntetési és csatornatisztítási készüléket.

  • Rögtön itt az elején le kell szögezni, hogy a woma NEM a sterimó, illetve a kocsi mosó
  • Nem a kocsi mosó berendezésre szerelt vékony kis tisztító tömlőre szerelt fejjel meghajtott berendezés
  • A sterimó nem hatékony, de azt is mondhatnám, hogy hatástalan a későbbi dugulást előidéző lerakódások eltávolítására
Mire képes a woma?

Ezt a felszerelést otthoni autó mosáshoz és esetleg, házilagos womás tisztításhoz hasonló duguláselhárításra fejlesztették ki, melynek köszönhetően ideig-óráig tartó eredményeket érhet el a házigazda. Ennek a felszerelésnek a víznyomása és a vízhozama is igen kevés. Elektromos egyfázisú motorjának köszönhetően, ha igazán őszinték akarunk lenni még a gépkocsin lerakódott szennyeződéssel is gondja akad.

Amit nagy nehezen eltávolít a cső faláról, azt nem tudja kimosni a vezetékből, így akár nagyobb bajt is okozhat, mint előtte volt.

Az igazi woma, mellyel mi is rendelkezünk az benzines vagy diesel üzemű robbanómotoros berendezés. Igen nagy nyomással akár 200bár felett is képes dolgozni, miközben elegendő vizet nyom a szennyvízvezetékbe ahhoz, hogy a felvert hordalékot és a cső faláról eltávolított zsiradékot el tudja lebegtetni az utcai gerincvezeték felé.

Mire képes a woma?

A jó és professzionális woma, a womás csatornatisztítás alap feltétele. Ha a womás szakember megtanulja a kezelését igen hatékony fegyver a dugulás megszüntetése érdekében. De vigyázni kell vele, mert amennyire hatékony tisztító segéd eszköze a csatornatisztításnak, annyira lehet vele rongálni is, ha nem a megfelelő szakember kezébe kerül.

Csak egy példa mire is képes ez a gép:

Mint már annyiszor említettem, a szakmát egy nagy cégnél kezdtem még a 80-as években. Akkor még ki lehetett próbálni mire is képes a gép, amivel dolgozunk, hogy elkerüljük a későbbi károkozást. Az egyik womás kollegának eszébe jutott, hogy próbáljunk meg egy kutat fúrni. Ebbe az akkori főnököm is bele egyezett, hiszen kíváncsi volt rá, hogy sikerül-e. Fúrtunk egy méteres lyukat, abba bele tettünk egy 110mm-es csatornacsövet, amit fűrészlappal jó sűrűn bevagdostunk, majd ebbe tettük a woma tömlőt, és ráadtuk a nyomást. Nekünk is leesett az állunk mikor közel egy óra alatt 12m mélységbe tudtunk lefúrni. A kút ma is üzemel és ragyogó tiszta vizet ad.

Következő próbánk egy tégla elvágása volt. Egy szűkítőt esztergáltunk a tömlő elejére, amin keresztül valami hihetetlen nagy nyomással jött a víz. Egyedül fogtam a tömlőt, de igen csak neki kellette feszülni, hogy hanyatt ne lökjön. A vágás nem lett valami szép, de a célját elérte a kísérlet. A B30-as tégla rommá tört pár másodperc alatt.

További érdekes cikkek a duguláselhárításról