A darálós vécéket a vízvezetékszerelők és a régebbi lakóházakban élők már évtizedek óta ismerik. Nyugat-Európában az első típusokat a második világháború utáni években kezdték el használni, azokban az épületekben, ahol a csövek keskenysége egyszerűen nem tette lehetővé a normál vécék felszerelését. A darálós vécék nélkül a lakók nem jutottak volna hozzá ahhoz a komforthoz (toalett helyiség és fürdőszoba megléte), ami már a 20. század közepén is elvárható volt. Magyarországon főleg a 80-100 éves vagy annál idősebb budapesti bérházakban találkozhatunk ezekkel a típusokkal. A berendezést a köznyelvben szanibroj néven is szokták emlegetni.

A darálós vécék nagy előnye, hogy a kisebb, csupán 40mm-es átmérővel rendelkező vezetékeken is minden gond nélkül képesek átnyomni a szennyvizet. Ehhez egy speciális daráló eszközt alkalmaznak, ami felaprítja a szennyvízben levő nagyobb darabokat. A darálós vécéknek köszönhetően a nagyon régi ingatlanokban sem szükséges bontani és új csöveket telepíteni.

Ezen kívül, a darálós vécék azokban a lakóépületekben sem számítanak ritkaságnak, ahol a bekötési pont magasabban áll, mint a vizes helyiség alsó szintje. Napjainkban a lakókocsik, buszok és más járművek toalettjeiben is leginkább a darálós vécé a jellemző.

Melyek a darálós vécék legfőbb típusai?

A darálós vécéknek két változata létezik. Az első típusba azok a vécék tartoznak, amelyeknél a daráló egység közvetlenül a csészéhez csatlakozik. Az esztétikusabb verziót azonban a csészével egybeépített egységek jelentik.

A daráló-szivattyús berendezésre igény szerint a vécé mellett a vizes helyiség más lefolyói is csatlakozhatnak. A darálós vécék általában falba süllyeszthető vagy süllyesztett vázzal ellátott tartályokkal kaphatók, a csészék pedig függesztettek. Az őrlő egységek működétetéséhez egy 220V-os, földelt dugaljra van szükség.

Mire kell figyelnie a darálós vécé vásárlásakor?

Amennyiben darálós vécé vásárlása előtt áll a következő szempontokat ajánlott figyelembe vennie:

  • Ha a vécén túl, egyéb lefolyókat is szeretne csatlakoztatni, olyan őrlőszivattyús berendezést kell választania, amely visszadugulás esetén nem engedi bejutni a szennyvizet a kádba, a zuhanytálcába, vagy a mosdókagylóba.
  • Ha a vécét az udvari szennyvízvezetéknél alacsonyabban fekvő helyiségekbe szánja, például a pincébe, az átemelővel felszerelt darálós vécék ajánlottak. A legjobb típusok akár 7-9 méter magasságba is képesek eljuttatni a szennyvizet és más lefolyók csatlakoztatása sem jelent akadályt.
  • A daráló vécék a közhiedelemmel ellentétben nem alkalmasak a konyhamalac szerepének betöltésére. A nagyobb konyhai ételmaradék és a zsíros szennyeződések hamar tönkre tehetik a berendezést. Erre a célra tehát ne használja a vécét!
  • Bár a darálós vécék beszerelése nem túl bonyolult feladat, az eszközigénye miatt érdemes szakember segítségét kérnie.

Milyen okok vezethetnek a darálós vécék hibáihoz?

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a darálós vécé bármit képes apró darabokra vágni, a tisztasági betétektől elkezdve a konyhai törlőkön át egészen a lerágott csirkecombig. A legtöbb gond ebből a vélekedésből adódik. Ritkább esetben viszont a feltekeredő vécé papír is okozhat meghibásodást. Amennyiben problémát észlel, az áramtalanítás után át kell vizsgálni a daráló egységet. Ha esetleg bizonytalan a dolgában, hívjon bátran segítséget. A darálón túl a kifolyócső dugulása szintén gyakori jelenség.

A darálós vécéket az őrlő egység miatt érdemes néhány évente át kell vizsgáltatni. A szakember ellenőrizni tudja a csatlakozást, az elektromos bekötést és a pengék állapotát.

Cégünkről

Cégünk több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. A hagyományos duguláselhárítási szolgáltatások mellett vállaljuk darálós és átemelős rendszerek beépítését, javítását. A kiszállási helyszíneink: Budapest, Pest megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye és Nógrád megye.

Keressen minket bizalommal a nap 24 órájában!