Első a biztonság! – Hogyan fertőtlenítik a dugulás megszüntetése során használt eszközöket?

Talán bele sem gondolunk, hogy a dugulás megszüntetése során milyen kockázatok merülhetnek fel. Igaz, hogy amikor a lakást elönti a vécé vagy eldugul a mosogató, akkor azonnal kell cselekedni. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy a dugulás elhárítását végző szakember hogyan készül fel a munkájára. Ha ugyanis nem figyel oda, akkor a felszerelése könnyen olyan fertőzések forrása lehet, melyek egyaránt komolyan veszélyeztethetik az ott élők, valamint a saját egészségét.

Figyelem: fertőzésveszély!

A dugulás megszüntetéséhez használt eszközök, vagyis a dolgozóink védőruhái, a különféle szerszámok, valamint a szakembereink által használt járművek is komoly kockázati tényezőknek minősülnek a fertőzések szempontjából. Azokra, akik otthonainkban a dugulással kapcsolatos problémákat megoldják, így kétszeres felelősség súlya nehezedik. Dolgozóinknak ugyanis minél gyorsabban és hatékonyabban meg kell szüntetni a dugulás okát, de mindezt úgy kell csinálnia, hogy közben ne vigyen, illetve ne „hagyjon” a lakásban kórokozókat. A megrendelők egészségének ilyenformán való megóvása – vagyis különféle fertőzések megelőzése – pedig csakis úgy lehetséges, hogyha a szakembereink kiemelt figyelmet fordítanak azok tisztítására, valamint fertőtlenítésére.

A megelőzés titka: a felkészülés!

Természetesen a különféle fertőzések – pl. Calici, tífusz, influenza – ellen való védekezés már a tényleges munkavégzés előtt kezdetét veszi. Szakembereink először is tüzetesen ellenőrzik a dugulás megszüntetése során használt valamennyi eszköz, illetve védőöltözék állapotát.

Munkánk során az alapvető felszerelések közé tartozik a gumikesztyű, amelyből dolgozóink – a feladat jellegétől függően – többfélét is viselhetnek. Például az ipari gumikesztyű védelmet nyújt a különféle vegyi anyagokkal szemben, míg a szegecselt Rothenberger kesztyűt az azonos nevű csőfogó spirál megfogására használják. A felszerelések közé tartozik még a hosszú szárú gumikesztyű, valamint a csuklónál gumírozott kesztyű is, amelyek szintén hozzájárulnak egyik legfontosabb „munkaeszköz” – vagyis a kéz – védelméhez.

Rendszerint, a védőruha és a kesztyű elég védelem tud nyújtani a különböző fertőzések ellen, de ha a probléma jellegéből adódóan le kell menni a csatornába, akkor a gumiruha használatát sem mellőzhetik. Ebben az esetben munkatársaink gumicsizmát, combcsizmát, valamint a mellig élő kantáros gumiruhát is viselhetnek a saját, valamint ügyfeleik védelme érdekében.

Szakembereink a felszerelés ellenőrzését az aznapi első indulás előtt, valamint a helyszínre érkezéskor is elvégzik. Az autó hátuljában ugyanis még a legnagyobb óvintézkedések ellenére is sérülhet valamelyik eszközük. Ilyenkor a tapasztalataink szerint elsősorban a gumikesztyű, valamint a gumicsizma épsége kerülhet veszélybe, amelyek könnyen elrepedhetnek, illetve kilyukadhatnak a szállítás során. Persze, ugyanígy meg kell vizsgálni a teljes felszerelés épségét is, hogy dolgozóink minél hatékonyabban tudják felvenni a harcot a sokszor alattomosan támadó, ám hatalmas gondokat okozó dugulás ellen.

Védekezés felsőfokon

Ahogyan a korábbiakban már szó volt róla, a duguláselhárítónak a saját egészségére is figyelni kell. Nem csak azért, mert betegen sokkal kevésbé hatékonyan végezné a munkáját, hanem azért is, mert ha az előző munkája kapcsán bármilyen fertőzést kapott, akkor azt könnyedén továbbadhatja más otthonokban.

Cégünknél a dolgozók ugyanazt a védőoltást kapják, mint a tűzoltóságon, mellyel a tífusz és a tetanusz ellen kapnak védelmet. De ők is tesznek azért, hogy az esetleges fertőzések, betegségek megszerzésének esélyét minimálisra csökkentsék. Például rendszeresen esznek vitaminokat, valamint szaunába is járnak, amely nagyon jó hatásfokkal tudja méregteleníteni a szervezetet. Nem utolsósorban a szauna felüdülést is nyújt a testnek és léleknek egy-egy fárasztó munkanap után, mellyel könnyebben készen állnak a soron következő kihívásokra.

Fertőtlenítés – Óvjuk megrendelőink egészségét.

A napi munka befejezését követően a felszerelés tisztítására, illetve fertőtlenítésére is. gondolni kell. Ilyenkor nem szabad megelégedni az egyszerű vizes lemosással, mert a sokszor súlyos betegségek forrásaként számon tartott kórokozók ellen, hatékonyabb megoldások szükségesek.

Ha a háztartási tisztítószerekre gondolunk, akkor nem hiába számít évtizedek óta bevált módszernek a flóraszeptes víz. Dolgozóink a közismert fertőtlenítő hatású oldatban áztatják a felszerelésüket, hogy a különféle mikroorganizmusoktól megszabaduljanak. Mivel a teljes felszerelés fertőtlenítése egy teljes éjszakán keresztül tart, ezért minden felszerelésből legalább kettő, de jellemzően több garnitúra áll dolgozóink rendelkezésére. A nagyobb „választéknak” köszönhetően így ritkábban kell cserélni a gumikesztyűt, illetve a védőöltözéket.

Kétheti illetve havi rendszerességgel ugyanakkor különféle bio szereket is szoktunk alkalmazni. Bár a speciálisan eszközfertőtlenítésre kifejlesztett szerek meglehetősen drágák, ám közel száz százalékos eredmény érhető el velük, valamint a környezetet sem károsítja használatuk.

Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy már a munka közben nagyon piszkos lesz a védőöltözék. Amennyiben nincsen mód az azonnali cserére, akkor ilyen esetben – gyors beavatkozásként – munkatársaink egy homokkal és hordalékkal telített iszapos csatornában szokták lemosni a felszerelésüket. Az esővízzel való lemosás után pedig dolgozóinknál mindig megtalálható magasnyomású mosó segítségével fejezik be a gyorsan való tisztítás műveletét. Ami megfelelő védelmet nyújt a fertőzések ellen, amíg nem lesz lehetőségünk rá, hogy az eszközök teljes körű – a fentiekben ismertetett – fertőtlenítését elvégezzük.

Megrendelőként mi is segíthetünk!

Valószínűleg eszünkbe sem jut, hogy a duguláselhárító cég ügyfeleként is sokat tehetünk a fertőzés esélyének csökkentése érdekében. Ha tudjuk, hogy szakember érkezik hozzánk, és a konyhában vagy a fürdőszobában található a dugulás, akkor pakoljunk ki mindent a mosogató vagy a csap alól. Nem csak azért, hogy megkönnyítsük a problémát elhárító munkáját, hanem azért is, hogy nehogy valamilyen használati tárgyunkra ráfröccsenjen a szenny és bajt okozzon. Különösen a gyerekjátékok, a ruhák, valamint a konyhai edények elpakolására fordítsunk kiemelt figyelmet, amelyeket jól zárható szekrénybe vagy – ennek hiányában – egy másik helyiségbe vihetünk át.

Ne feledjük továbbá, hogy a duguláselhárítónak egy nap sok háztartásban kell különféle problémákat megoldania. A második-harmadik munka után ezért már nem csak a védőruha és az eszközök, hanem az az autó, illetve az a teherautó is szennyezett lehet, amellyel a helyszínre érkezett. Érdemes ezért megkérnünk, hogy álljon a saját járművével messzebb a mi kocsinktól, hiszen így kevesebb eséllyel adhatja át a fertőzéseket. Gondoljuk arra is, hogy tegyük távolabb saját kerékpárunkat a duguláselhárító autójától!

Soha ne feledkezzünk meg a nagytakarításról!

Miután a szakemberek megoldották a problémát, az adott helyiségben végezzünk takarítást, azonban ha baj nagyobb területet érintett (pl. elöntötte a vécé a lakást) akkor az egész otthonunk teljes körű fertőtlenítését és nagytakarítását meg kell csinálnunk. Ebben az esetben ne féljünk igénybe venni akár külső segítségét sem – akár takarítói szolgálatét is. Tartsuk szem előtt, hogy legfontosabb hogy baktériummentes környezetet teremtsünk a probléma megoldása után. Ne sajnáljuk hát az időt, az energiát, valamint a pénzt sem, hogy makulátlan tisztaságot érjünk el lakásunkban! Csakis így szavatolhatjuk ugyanis, hogy otthonunkban tökéletesen megszabaduljunk a dugulás keletkezése, illetve megszüntetése nyomán megjelent esetleges fertőzésektől.

Minden jog fenntartva, magyarendre.hu

Tetszett a cikk? Kérem, hogy ossza meg másokkal is!