Miért is dugul el egy mosogató?

A mosogató dugulásának több oka is lehet! Leg főbb oka a hideg vizes mosogatás és a túlzottan sok mosogatószer adagolás. Sajnos ez nem minden, ami a dugulást okozhatja. Sok esetben a lakás elrendezése miatt a mosogató szennyvíz elvezető csöve túl hosszúra sikerül, sok esetben akár 10-15 méternél is hosszabb a vezeték, de találkoztam már 35 méter hosszú szakasszal is. A hosszú vezetékben sok ideje van a szennyeződésnek és a zsírnak és a mosogató illetve a súrolószernek kirakódni a vezeték oldalára. Ezután már hamar megy a dugulás kialakulása.

konyhai dugulás

Arról nem is beszélve, ha a mosogató szennyvíz vezetékére még rá van kötve egy mosogató gép. A mosogató gép köztudott, hogy energiatakarékos és kevés vízzel mosogat. A sok zsíros szennyeződést kevés vízzel leöblíti és a sűrű szennyeződés akár egy-két hónap alatt képes dugulást okozni.

mosogató dugulása

A mosogató bekötése lehetőleg legyen minél rövidebb, a lehető legrövidebb úton kell bekötni a fővezetékbe. Nem szabad elhinni, hogy nagy nyomással nyomja a szennyeződést és még ki is pucolja a vezetéket, sajnos ez nem így működik!

Fontos tudni, hogy a mosogató szennyvíz csöve legyen minden esetben pontosan méretezve, kellő lejtéssel elvezetve. Ne legyen túlságosan szűk a keresztmetszete, de ne legyen túlzottan nagyméretűre, méretezve sem! Mind két eset magában hordozza a dugulás kialakulásának veszélyét. A vékony vezeték hamar eldugul. A túlméretezett mosogató vezetékben, mivel nincs elég magas vízoszlop, könnyen kihűl a szennyvíz. A hideg víz segíti kirakódni a mosogatóból érkező szennyeződést a csővezeték falára. A szennyeződés folyamatosan rakódik és ez a megoldás is duguláshoz vezet egy idő után.

A túlméretezett vezeték másik hátulütője, hogy a mosogató irányából nem tisztítható megfelelően, vagy csak nagyon nehezen tisztítható.

Gondolja végig! A mosogató kiállás jó esetben 50mm átmérőjű cső, (ez a méret pont megfelelő) ezen a nyíláson keresztül esélyünk sincs egy hatékony tisztítófejet beengedni a túlméretezett, némely esetben 110mm átmérőjű cső tisztításához!

Weblapomon sok hasznos segítséget és információt talál a mosogató duguláselhárítás házi lehetőségére.

Amennyiben mégsem sikerül a dugulást házi eszközökkel véglegesen elhárítani hívjon minket bizalommal a nap bármely időszakában.

További érdekes cikkek a duguláselhárításról