Az ízletes és guszta vacsorához mosolygósan főző háziasszony kell, a főzéshez mosogatás is dukál, az edények öblítésének előfeltétele, hogy a mosogatóvíz elfolyjon, különben az egész semmit sem ér, csak bosszankodás lesz belőle. A lefolyótisztítás a legtöbb esetben azonban nem a háziasszony feladata, de időnként természetesen ő is meg szokta csinálni, a legjobb azonban mindezt szakemberre bízni: hívjon bennünket, a duguláselhárítás ügyelet az ilyen egyszerűnek tűnő, időnként azonban alapos munkát igénylő feladatokban is komoly segítség tud lenni.

Vegyük sorra először azt, hogy mitől tud eldugulni a mosogató lefolyó?

Mindenek előtt a dugótól, de ez magától értetődik, vagyis nem is venném bele a dugulás fogalomkörébe, még a végén kinevetnek, hogy túl egyszerűen próbálom megközelíteni, az egyébként nagyon is komoly kérdést. No már most, a dugulás legfőbb oka, ha valamilyen víztől oldhatatlan, esetleg műanyag, fém vagy fa tárgy kerül a mosogató szifonba, vagy csak a lefolyó, akár szemmel is látható részébe. Ha reggeli kávéskanalunkat eresztjük bele véletlen, akkor nincs semmi gond, kis ügyességgel, esetleg egy mágnessel vagy vékony fogóval sikerülhet kihalászni onnan. Benne hagyni már csak azért sem érdemes, mert akkor holnap mivel keverjük meg a bodzavirág mézzel ízesített, hosszúra főzött feketét? A kávéskanál minden bajok okozója is lehet, mert ha felesleges tárgy szorul a lefolyóba, ott más apróbb holmi is fennakad, vagyis nincs messze a dugulás, aztán pedig az elbosszankodott rántott húsos ebéd. A kávéskanál esete a mosogató szifonban vagy a szennyvízvezetékben akár tipikus példája is lehet minden eldugulásoknak. Nem szabad tárgyakat a lefolyóba engedni, ha nem figyelünk rá, alaposan megemelkedhet a vízszint a konyhában, kicsit körülírva ez azt jelenti, hogy ami nem megy le az kifolyik, jelesül a mosogató vízről van szó.

És ez érvényes a mosogatógépre is, mert az esetek többségében a mosogatógépet utólag építik be a vízrendszerbe és ilyenkor egy flexibilis csövön keresztül a mosogatószifon előtt vagy után kötik be. Nos, amikor bekövetkezik a dugulás, tudják, ami elromolhat az úgy is tönkre, inkább korábban mint később – szóval dugulás esetén a mosogató gép szivattyúja a vizet nem tudja a lefolyóba nyomni. De a víznek folynia kell, kibugyog a mosogatón keresztül a konyhába. Mosogatás inverz, vagyis rossz esetben az elmosott edényen rakódhat ki a szennyeződés és természetesen a konyha padlóján. Ha az fa, mint ahogy sokhelyütt így csinálják, akkor másnapra a padlópúposodást még az anyósnyelv sem tudja megakadályozni. Vagyis vigyázzunk egymásra, vigyázzunk a mosogatóra, hogy ne dobáljunk bele mindenféle haszontalan és hasznos dolgokat, ha nem akarunk láb áztatva mosogatni, főzni és párkapcsolatot ápolni.

A mosogató szifonba kerülő tárgyak dolgát imigyen a duguláselhárítás felől ki is beszéltük, következzenek azok az okok, amiért rövidesen elő kell venni a spirálos duguláselhárítót. Ez a fémspirál nagyon is alkalmatos eszköz arra, hogy a cső falára rakódott és megint csak rakódott szennyeződést a nokedli darabokkal együtt eltávolítsa. A kérdés az, hogy kerül a zsír a cső falára. A válasz egyszerű: az olajjal együtt vagy az után. Olaj és zsír szinte minden ételben van, még a nokedliben is, különösen ha a főzés után a tésztát leöntjük a pirított erdélyi szalonna zamatos zsiradékával, nem kell hogy ússzon, csak úgy finoman. A zsír természetesen ráragad a tányérra, a porcelánról belekerül a mosogatóvízbe és hiába oldja a mosogatószer és a forró víz is, ahogy folyik keresztül a mosogatószifonban, vagy a csöveken szép lassan lerakódik a cső falára. Finom filmréteget festve a csővezeték belső oldalára, hogy aztán ebbe a „táptalajba” bele tudjon rakódni az apró homokszem, amit a háziasszony a piacon válogatott répáról egyenesen belemos a mosogatóba, fundamentumát adva a mindenkori dugulásoknak. Ha már a homoknál tartunk, nem érdemes sáros gyerekcipőt sem a mosogatóban lekefélni, mert a sár, agyak, apró homokszemekként viselkedve, ugyancsak hasonló galibához vezetnek, aminek a végeredménye hörgő bugyogás, és le nem folyó szennyvíz, meg a spirálos duguláselhárítás.

Rohanjunk a kertészáruházba spirálért?

Lehet, de nem érdemes. Olyan ez, mint szőlőben igazán hatásos vegyszer: a legjobb, ha csak szakemberek kezelik. Szakembert pedig mi tudunk hozzá adni, vagyis a legjobb, minden dugulás esetén, ha bennünket hívnak. Spirálos duguláselhárítás éjjel nappal, reggeltől reggelig, garanciával és szakértelemmel, ezt kínáljuk itthon és határon túli városokban is. Budapesten és az ország bármely pontján elérnek bennünket, ha gyors, megbízható és kiszállási díj mentes munkát szeretne.

A spirálos duguláselhárításhoz először szükséges egy professzionális spirál, amelyik nem törik a csőbe, amivel nem sértjük meg a tömítéseket és a cső falát, amellyel nem tesszük tönkre a szerelvényeket. Ha a duguláselhárítás ügyeletet hívja, természetesen mi visszük magunkkal ezt az eszközt, hogy a lehető leggyorsabban szabaddá tudjuk tenni a mosogató lefolyót. A csőspirál egyébként tényleg alkalmas arra, hogy a cső faláról leszedje a legtöbb oda nem illő szennyeződést, ezen kívül kihúzza a mosogatórongyot, a mosogatószivacsot. Mert ezek bizony gyakran kicsusszannak a mosogatók kezéből és s csőrendszerbe indulnak vándorútra, mígnem egy alkalmatlan pillanatban meg nem akadnak (mese vége, dugulás kezdődik). A csőspirál hasznos a szakembernek és kifejezetten haszontalan lehet, nem értő kezekbe kerül. Ettől függetlenül azért vannak házi duguláselhárítás praktikák, amelyeket a háziasszonyok is kipróbálhatnak akkut helyzetekben.