A duguláselhárító szakembereket igen gyakran hívják az eldugult mosogatók tisztításához. A mosogató környékén található szennyvízcső kapja a legjelentősebb és legmakacsabb terhelést. Különösen veszélyes, ha mosogatógépről van szó, amely fixen van bekötve a szennyvízvezeték rendszerbe. Ráadásul úgy, hogy a konyhai külső mosogató lefolyó csövét használják mindehhez. A mosogató gépből oldatlan zsíros lé aligha folyik ki, ellenben a konyhapulton található mosogatóból annál inkább kerül a szennyvízvezetékbe olaj és zsír. A háziasszonyok gyakorlata, hogy a makacs szennyeződést gyorsan forró vízzel leveretik a tányérról, lábasról és a fedőről, majd utána találják meg a helyét a mosogató gépben.

Mi történik tehát a konyhapulton lévő mosogató szennyvízcsövével?

Ezek után nem meglepő, hogy az olaj és a forró vízben felolvadt zsiradék lassan elkezd lerakódni a szennyvízcső falára. A folyamat attól függ, mennyi zsírt küld a szennyvízvezetékbe a háziasszony.

Rövidesen szó lesz még a házi praktikákról, amellyel meg lehet előzni a dugulást, vagy a dugulás során segítséget ad. Az azonban biztos, törekedni kell arra, hogy minél kevesebb zsírszerű anyag kerüljön a nem túl nagy átmérőjű vezetékbe. Mert a zsír könnyen kirakódik a csővezeték falára. Filmszerűen bevonja a szennyvízvezetéket és ahol a zsiradék megjelenik a cső falán, oda sokkal könnyebben beletapadnak az apró homok, sár és nem különben a súrolószer szemcséi is. Jó esetben magát a súrolószert sem nagyon ajánljuk, mert a homokos sárhoz hasonlóan az apró szemek egy idő után kocsonyás gélt alkotnak a zsíros vízzel és már kész is a dugulás. A dugulás esetén pedig nincs más megoldás, hívni kell a dugulás elhárító szakembereket, vagyis minket.

Nem érdemes késlekedni, mert a csővezeték elzáródásából komoly kalamajkák adódhatnak: felázik a padló, felpúposodik a parkett, amit szerintem senki sem akar. Mi kérésre házhoz megyünk vidéken és Budapesten egyaránt, tárcsázhatnak minden vasárnap és ünnepnap is, és ne hezitáljanak akár éjjel is megkeresni bennünket. A diszpécserünk, nem csupán a duguláselhárításban jártas szakembereink pozícióját ismeri, és gyorsan el tudja dönteni, hogy melyik egységünket küldje a helyszínre, hanem akár tanácsot is tud adni, hogy amíg a munkatársain megérkeznek esetleg el tudják zárni a víz főcsapot, nehogy a kár óriási legyen. Ezen kívül akár egy-két házi praktikát is elárul munkatárunk.

Igen, beszélhetünk róla, működhet a lefolyótisztítás házilag, de csak akkor, ha nagyon körültekintően jár el a házigazda. Jobb ezt a munkát szakemberre bízni, mert adott helyzetben akár a korábbinál is nagyobb kárt lehet okozni a meggondolatlan beavatkozással. Itt van példának okáért a spirálos duguláselhárítás. Nekünk a duguláselhárításban jártas szakembereknek nagy gyakorlatunk van ebben, ráadásul a spirálos eszközünk is professzionális duguláselhárító berendezés. A barkácsáruházakban kapható spirálok nem elég erősek, könnyen a csőbe szakadnak. Nem elég hosszúak, sokszor nem érik el vele a baj forrását. No már most, ha ezt nem használjuk megfelelően, akkor kárt tehet a vezeték csatlakozásaiban, folyni vagy csepegni fog a víz, ez pedig senkinek sem jó. Emeletes házak esetén az alsó szomszéd mérgesen a plafont csapkodja majd a partvisnyéllel. Vagyis ha már végképp nem megy le a víz, akkor várjanak meg bennünket. Mi hozzuk magunkkal a professzionális csőspirált és még csak nem is biztos, hogy szükség lesz rá.

A legjobb házi duguláselhárítás eszköz a hagyományos WC pumpa. A kisebb szennyeződéseket egészen biztosan ellöki a víz útjából. Használhatják a mosogató szifon takarításához. A mosogatóban összegyűlhet az ételmaradék, lehet, hogy a bűzzáró mosogató szifonban lerakódik a súrolószer és ezek állnak majd ellent a víz szabad folyásának.

De a pumpa segíthet!

Erős, dinamikus lükésekkel kell kitakarítani a csövet és utána minden esetben le kell oldani a mosogató szifon alsó részét. A víz-bűz-zár arra is való, hogy ott leülepedjenek a víznél nehezebb szemcsék, ételdarabkák. A szifon azonban „nem öntisztuló”, le kell csavarni az alsó részét és időnként ki kell takarítani. Természetesen ezt a munkát is átvállaljuk önök helyett, de ehhez elegendő egy barkácsoló típusú házigazda. De el ne kiabáljuk, a legegyszerűbb szifon összeszerelése során is el lehet követni hibákat, különösen a nem eléggé gyakorlatias gazdáknál fordul elő: nem tudják megfelelően a helyére illeszteni a mosogató szifon tömítését és csepegni fog.

Ha tanácsolhatunk valamit, a biztonság kedvéért hívjanak és várjanak meg bennünket a munkával. Duguláselhárítás éjjel nappal, reggeltől estig, a nap minden szakában. Elérhetnek bennünket az ország bármely pontján, természetesen ide értve Budapesten is. Forduljanak hozzánk bizalommal, több évtizedes praxis van a hátunk mögött és a legkiválóbb, legkorszerűbb berendezésekkel rendelkezünk. Minden egyes munkára garanciát vállalunk, nem kell attól tartani, hogy a munkatársaink bárkit is cserbenhagynának. Ahogy az előbb is elmondtuk és tapasztalhatják is, minden duguláselhárítás munkát elvállalunk, a mosogatószifon takarítástól kezdve, a csővezeték ellenőrzésen át, a szennyvízvezeték tervezéséig és kivitelezéséig. Bizalmukat korrekt hozzáállással, megbízható munkával háláljuk meg. No meg azzal, hogy bármilyen duguláselhárítás során a kapcsolódó vezetékrendszert is átnézzük annak érdekében, nehogy túl gyakran kelljen bennünket hívni.

Duguláselhárítás azonnal, garanciával. Több évtizedes tapasztalatunkat önöknél kamatoztatjuk majd, annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és a legkisebb rombolással tudjuk a dugulás végére jutni.