A pincében nincs helye a víznek. Lehet talajvíz, vagy egy özönvízszerű eső után befolyt csapadék: az alagsorsorból minél gyorsabban el kell távolítani, mert átáztatja a falakat, és tönkremehet minden, amit a pincében tartottak. Vagyis a lehető leghamarabb kell cselekedni, a vizet a pincéből ki kell szivattyúzni.

A házilag használt búvárszivattyúk alkalmasak lehetnek erre, ha nem sajnáljuk rá az időt. Néhány óra alatt már arasznyit apaszthatunk is a betört vagy feltört vízből. Belátható: ez bizony édeskevés. Ide szakember kell. Ide nagyteljesítményű gépek szükségesek.

A dugulás elhárításban nagy gyakorlatot szerzett csapatunk a csapadékok szivattyúzásában is profi munkát végez. Hívhat bennünket Budapesten vagy az ország más részeiből is.

Az otthon használatos búvárszivattyúk kivétel nélkül mind elektromosak. Vízbetörésnél azonban az is előfordulhat, hogy megsérül, vagy zárlatos lesz az elektromos vezeték. A nedvesség levágja a biztosítékot és a szivattyúnk máris használhatatlan. Ilyenkor jövünk mi, a benzines, nagyteljesítményű berendezésünkkel, amellyel akár egy-két óra alatt ki tudjuk szívni a pincébe folyt, vagy az alagsorba ömlött csapadékot.

Nem kell sok hozzá, hogy öt-tíz köbméter csapadék helyet kérjen a pincében. A nyári özönvízszerű esőkből egy-két óra alatt összegyűlhet ekkora mennyiség. Ha az ember nem figyel a csapadék maradéktalan elvezetésére, akkor könnyen megesik a baj. Érdemes tehát korábban ellenőriztetni a csapadékelvezető rendszert. A csövek könnyen eldugulhatnak, mert szűrű hiányában falevél, fenyőtoboz, ágak kerülhetnek a leggondosabban megépített elfolyó rendszerbe. Ilyenkor aztán felesleges arra hivatkozni, hogy a csövek lejtése megfelelő volt, a víznek el kellett volna folynia. Csakhogy a faágak könnyen megakadnak a könyöknél, íveknél, és ha már a vékony gally megszorult, ott felgyűlik mögötte a többi szennyeződés, levél, indák. Ezen a helyen könnyen eldugul a vezeték. Vagy csak éppen hogy engedi keresztülfolyni a csapadékot. A víz visszatorlódik, és ha nincs szerencsénk, akkor az özönvízszerű csapadék a pincénkbe köt ki, köbméterszám.

Utólag persze könnyű magyarázatot találni a bajra. A megelőzés viszont a gondos gazda jótéteménye.

Hívjanak bennünket Budapestről vagy az országban bárhonnan, mi ellenőrizzük, sőt ha kell, maradéktalanul ki is tisztítjuk az eltömődött vezetéket. A csapadékcsatorna mosása hozzátartozik a dugulás elhárításhoz.

Kérdezhetik, honnan tudjuk, hogy a földalatti csapadékelvezetőkben hol van az eltömődés. Ha másként nem megy, itt is bevethetjük a kamerás csődiagnosztikai rendszerünket. Ha kedve van, akár karosszékből nézheti végig a munkát, mintha a magyar aranylábú focisták éppen soros kudarcát követné a tévében. Azzal a különbséggel, hogy mi sohasem vallunk szégyent. Ahogy a duguláselhárítás során, itt is biztosra megyünk. Kitisztítjuk a csapadékvíz elvezető rendszerét, és nyugodtan nézhet elébe a nyári monszunoknak. Az özönvízszerű esőre nehéz felkészülni, de a tisztán tartott csapadékvíz elvezető rendszer lassan, de egyértelműen el tudja vezetni a hirtelen jött esőt.

Érdemes tehát bennünket hívni, ellenőriztesse vezetékrendszerét, hogy valóban karosszékből nézhesse a viharokat, miközben a csővezeték rendszere megbirkózik az özönvízszerű esőkkel. Ha mégis megtörténik a baj, akkor jusson eszébe a bűvös szó: duguláselhárítás.

Ha esik, ha fúj, ha ömlik, ha szakad, ránk bizton számíthat.

Elektromos és benzines nagyteljesítményű szivattyúink gyorsan megoldják a problémáját. Kiszippantják a csapadékvizet a pincéjéből vagy az alagsori szobákból. Még azelőtt megszabadítják a nem kívánt víztől, amíg a csapadék esetleg nagyobb kárt tenne valamiben.

Ne feledje, duguláselhárítás, szivattyúzás éjjel nappal, extrém körülmények között is.