A dugulás elhárítás érdekében mindig legyen otthon egy vécépumpa. Erről az alapvető óvatosságról sokan de sokan elfelejtkeznek. Pedig, ha nem túl nagy a baj a pumpa segíthet. A pumpa legyen kéznél, próbáljuk is ki, hogy kell hatékonyan használni és higgyék el tényleg megoldást jelent a kisebb elzáródásokra. A nagyobbakra azonban már nem való.

Mit jelent az, hogy jelentősebb dugulás?

Amikor a háziasszony azt hallja, hogy valami bugyog, amikor folynia kellene, sőt a piszkos lé csak szivárog és nem tűnik el a mosogatóból. Akkor van baj. Ha pedig mosogatógépet használunk elfordulhat, hogy a víz, amit a gép nem tud a szennyvízvezetékbe pumpálni, az a mosogató mögött szép lassan a fa bútorba szívódig és mindent eláztat. A legjobb, ha nem tétlenkedik ilyenkor, hanem szakemberhez, hozzánk fordul.

A dugulás elhárítást nem bízhatja a véletlenre, komoly károkat okozhat.

Korábban is bemutattuk, hogy az egyszerű eltömődés is az egész család életét megkeserítheti. Hiszen ilyenkor nem lehet lehúzni a wc-t, nincs lehetőség a fürdésre vagy például nem lehet mosogatni. A megoldás természetesen gyors és precíz dugulás elhárítás. A házi praktikák csak ideig-óráig jelentenek segítséget.

Nézzük elsőzör miből adódhatnak a dugulások.

A cső vastagsága, vagy talán így helyesebb belső átmérője határozza meg, hogy mennyi szennyvíz folyik át rajta. Gondolhatnánk, hogy mindig annyi, amennyi újkorában. Csakhogy a használat során a zsír szépen, vagy inkább csúnyán lerakódik a cső falára. Először csak igen vékony rétegben, szinte észrevehetetlen bevonatot képez, ekkor még nincs semmi baj, senki nem veszi észre, hogy kellene valamit tenni. Csak amikor a rétegek egymásra kerülnek, csökken a cső áteresztő képessége, nos ilyenkor kezd gyanakodni a házigazda. A zselés zsírréteget hagyományos módszerekkel eltávolítani szinte nem is lehet.

Előfordul persze az is, amikor a gyerek belekotorja a játékba kapott csavaranyákat a lefolyóba, ügyesebbek a kisebb műanyagautót is képesek beletuszakolni a szennyvízvezetékbe. Garantáltan jön a dugulás. És biztosan szükség lesz dugulás elhárításra is, mégpedig szakemberekre. A nagyobb darabok ugyanis könnyen beszorulnak a vezetékbe. Onnan kiszedni pedig nem egyszerű. Ráadásul nem is lehet tudni hol szorult bele. A gyerekek, ha éppen ők okozták a dugulást biztosan nem is emlékeznek már rá.

A házigazda ilyenkor aztán előjöhet a nagymamától örökölt házi praktikákkal. Forró víz, ecet, szódabikarbóna, boltban kapható mosószódák, amelyek úgy pezsegnek, mint a legjobb champagne ünnepnapokon, talán még egy kicsit jobban is. De a kiskocsit nem fogják kiszedni a lefolyóból. Miért, mert a házigazda nem is tudja, hogy a dugulást mi okozta. Azt pedig, hogy a műanyag autó cső melyik részében szorult keresztbe a csőben végképp nem tudja megállapítani. A dugulás pedig akkor sem szűnik meg, ha az összes csodaszert együtt használja.

Fogkrém kupakja került a csőbe

Mi a teendő?

Mindenek előtt szakembert, gyakorlott dugulás elhárítót kell hívni, vagyis bennünket. Mindent megteszünk azért, hogy falbontás nélkül hárítsuk el a hibát. Munkatársaink precízen és gyorsan szét tudják szerelni a szennyvízvezetéket, részekről részekre. S ha így sem jutnak megfelelő eredményre akkor jöhet a szakipari csőgörény, amely hatékony eszköz, de csak a szakemberek kezében. A forgó-tisztító kefe kárt is tud tenni a vezetékekben és akkor aztán tényleg elkerülhetetlen a csövek teljes cseréje, bontással, újracsempézéssel és gyorsan fogyatkozó családi kasszával. Ha nem akar további kellemetlenségeket, ha gyors és precíz dugulás elhárítást szeretne, akkor ránk számíthat. Ne felejtse, az évenként csőtisztítással megelőzhető a nagyobb baj.