Számtalanszor leírtuk már, hogy a dugulás nem csak otthonunk „belsejét” fenyegeti, hanem bizony kültéren is találkozhatunk vele. Ilyen például az is, amikor a csatorna dugulását nem az elmeszesedés, a por, sár, vagy csatornába nem való dolgok okozzák, hanem a fák gyökerei. A kültéri csatornák esetében a gyökérbenövés legalább akkora gondot jelent, mint az, ha nem szakszerűen távolítják el azt, hiszen ez akár csőtörést is okozhat, melynek hibaelhárítása több százezer forinttal terhelheti pénztárcánkat.

Sokan úgy vélik, hogy gyökérbenövéssel csak régi betoncsövek esetén kell számolni, ám ez  koránt sincs így, hiszen az újonnan lefektetett csövek is veszélyeztetettek. A csövek illesztőidomainál látható réseken könnyedén bekúszhatnak a növények, ezzel hatalmas galibát okozva, ugyanis a csövekben található szennyvíz tápanyagdús környezetet biztosít a növények rohamos fejlődéséhez. A csövet behálózó gyökérzet ezután nem csak dugulást, de akár csőtörést is okozhat.

Ha azt észleled, hogy a toalettben feltör a talajvíz, mely szennyvízzel keveredik, ne késlekedj, hívj duguláselhárító szakembert!

Csatornák gyökértelenítése – kézi és gépi erővel

Megelőzés

A megelőzéshez rendkívül fontos tudnunk, hogy merre fekszik a nyomvonal. Amennyiben erről nincs információnk, kérjük szakember segítségét, aki megállapítja, merre található a nyomvonal. Ha a felderített nyomvonal mentén bokor, esetleg fa van ültetve, mindenképp távolítsuk el, így megóvva a csöveket a gyökerek benövésétől. Ezzel rengeteg időt és pénzt megspórolhatunk. Az is fontos, hogy ha lehetőségünk adódik rá, akkor a csöveket cseréltessük le PVC csövekre, amelyeknél nem lesz gond az illesztéseknél, így elkerülhetjük a jövőben is a problémát.

Gyökértelenítés

Az alábbi videóban megmutatjuk, hogyan távolíthatod el a benőtt gyökeret egy egyszerű vágóeszköz segítségével.

Segítségre van szükséged? Nem bánsz el vele egyedül? Ne feledd, ránk mindig számíthatsz a nap 24 órájában! Hívj a kapcsolat menüpont alatt található telefonszámon, vagy vedd fel velem a kapcsolatot a Facebook oldalamon!!

További érdekes cikkek a duguláselhárításról