Láthatatlan akadályok pedig vannak. Ha nem lennének, talán duguláselhárításra sem lenne szükség. De szerencsére házhoz jön a segítség, bajban, nagy szükség esetén gyors és precíz munkával az önök rendelkezésére áll a duguláselhárítás.

Egy évtizedekkel ezelőtt épült panellakásnál történt, hogy évente kiöntött a földszinti vécé. A szakemberek először arra gyanakodtak, hogy a strang dugult el, a függőleges összefolyó vezeték. Később derült csak ki, hogy a baj kicsit arrébb, a külső csatornában keresendő. Régi azbeszt szennyvízvezeték volt, amely megsüllyedt és egy kéretlen „bűzzár” alakult ki, ahol összegyűlt a ház „mindene”: átépítési törmelék, ragasztó, homok, összeaszott fekália. A szétcsúszott csőbe az eső gyakran bemosta a kavicsot és a földet. Mindezt természetesen szabad szemmel nem volt látható, csak sejtették a szakemberek.

Jött a precíz duguláselhárítás, ezek vagyunk mi, vittük magunkkal a csatornakamerát és feltérképeztük a csőrendszert. Nem volt mese, az egész vezetéket ki kellett cserélni, bontás nélkül nem ment, de szerencsére egy nap alatt sikerült befejezni jó munkaszervezéssel estére már le is tudtuk betonozni.

A külső csatornadugulás gyakran jár burkolat és utcabontással, de csak abban az esetben javasoljuk ezt, ha nincs más módszer. Kisebb dugulásoknál a bivalyerős csatornamosót használjuk. Sokan csak womának ismerik, de természetesen más gépek is léteznek. A duguláselhárítás egyik leggyakrabban használ gépi eszköze. Az elakad melegítőnadrágot is ki lehet vele mosni a dugulásból. A forgófej több mint kétszáz báros nyomással mossa a csövet. Elképzelhető, hogy a vezeték falán nem marad egy mikronnyi szennyeződés sem. Mégis kíméletes, mert a toldásokat nem teszi tönkre.

Ahogy azt korábban is mondtuk: minden duguláselhárításra garanciát vállalunk.

Ez ebben az esetben azt is jelenti, hogy a művelet után ellenőrizzük a toldásokat, nehogy a nagynyomású cső, vagy a csőkígyó mozgatása oda vezessen, hogy az illeszték szétlazul, a vezeték pedig engedni kezdi a szennyvizet. Ha másként nem lehet, ilyenkor megint a kamerás szondát használjuk. A csőkígyó végigtekereg a vezeték belső falán, „körülnéz”, s ha minden rendben már pakolhatunk is.

A kamera szokta a leggyakrabban feltárni, ha egy bokor vagy egy fa gyökere okozza a bajt. A gyökerek irdatlan erővel vájják a földet, fonják körbe a köveket és a szennyvízvezetéket is. S miután nem dolgok, nem is figyelik, hogy ezzel esetleg mekkora galibákat okozhatnak. A gyökerek elmozdíthatják egymástól a csövek illesztéseit, tömítéseit és máris folyik a cső, kívülről pedig a víz bemossa a földet, kavicsot, később a nagyobb követ, iszapot is. Előfordult már az is, hogy a gyökér egyenesen a szennyvízvezetékben keresett utat és kapaszkodót, később aztán az egész vezeték felszakadt: ki kellett cserélni, a gyökeret pedig kivágtuk. Minderre azonban a csatornakamerázás nélkül aligha derült volna fény, a kamera sokat segít abban is, hogy a lehető legkisebb helyen kelljen felbontani az udvart, térkövet, utcai bejáratot.

Valljuk meg, a gyökerek leginkább a családi házaknál okoznak munkát a duguláselhárítás szakembereinek. Nagyobb utcákon már eleve kivágják a jelentősebb fákat, gyökereket. A családi házak udvarain viszont akkor is meg akarják menteni a húszméteres fenyőt, amikor az már nyilvánvalóan bosszúságot okoz az ott lakóknak.

Érdemes időnként a ház külső csatornavezetéket is ellenőriztetni a duguláselhárítás szakembereivel. A prevenció ebben az esetben is a nagyobb bontásokat, a sokkal költségesebb helyreállítást előzi meg. Nem beszélve arról a bosszúságról, amit egy elzáródott külső vezeték okoz a nyári üdülésből hazatért családnak. Szükség, szükség után, de a vécét egy darabig nem tudják használni. Rossz belegondolni.

Kereshet bennünket kora este és késő délelőtt is. Északon, Keleten, Délen és Budapesten is. Precíz munka, garanciával, duguláselhárítás éjjel, nappal.