Láthatatlan akadályok pedig vannak. Ha nem lennének, talán duguláselhárításra sem lenne szükség. De szerencsére házhoz jön a segítség, bajban, nagy szükség esetén gyors és precíz munkával az önök rendelkezésére áll a duguláselhárítás.

Egy évtizedekkel ezelőtt épült panellakásnál történt, hogy évente kiöntött a földszinti vécé. A szakemberek először arra gyanakodtak, hogy a strang dugult el, a függőleges összefolyó vezeték. Később derült csak ki, hogy a baj kicsit arrébb, a külső csatornában keresendő. Régi azbeszt szennyvízvezeték volt, amely megsüllyedt és egy kéretlen „bűzzár” alakult ki, ahol összegyűlt a ház „mindene”: átépítési törmelék, ragasztó, homok, összeaszott fekália. A szétcsúszott csőbe az eső gyakran bemosta a kavicsot és a földet. Mindezt természetesen szabad szemmel nem volt látható, csak sejtették a szakemberek.

Jött a precíz duguláselhárítás, ezek vagyunk mi, vittük magunkkal a csatornakamerát és feltérképeztük a csőrendszert. Nem volt mese, az egész vezetéket ki kellett cserélni, bontás nélkül nem ment, de szerencsére egy nap alatt sikerült befejezni jó munkaszervezéssel estére már le is tudtuk betonozni.

A külső csatornadugulás gyakran jár burkolat és utcabontással, de csak abban az esetben javasoljuk ezt, ha nincs más módszer. Kisebb dugulásoknál a bivalyerős csatornamosót használjuk. Sokan csak womának ismerik, de természetesen más gépek is léteznek. A duguláselhárítás egyik leggyakrabban használ gépi eszköze. Az elakad melegítőnadrágot is ki lehet vele mosni a dugulásból. A forgófej több mint kétszáz báros nyomással mossa a csövet. Elképzelhető, hogy a vezeték falán nem marad egy mikronnyi szennyeződés sem. Mégis kíméletes, mert a toldásokat nem teszi tönkre.

Ahogy azt korábban is mondtuk: minden duguláselhárításra garanciát vállalunk.

Ez ebben az esetben azt is jelenti, hogy a művelet után ellenőrizzük a toldásokat, nehogy a nagynyomású cső, vagy a csőkígyó mozgatása oda vezessen, hogy az illeszték szétlazul, a vezeték pedig engedni kezdi a szennyvizet. Ha másként nem lehet, ilyenkor megint a kamerás szondát használjuk. A csőkígyó végigtekereg a vezeték belső falán, „körülnéz”, s ha minden rendben már pakolhatunk is.

A kamera szokta a leggyakrabban feltárni, ha egy bokor vagy egy fa gyökere okozza a bajt. A gyökerek irdatlan erővel vájják a földet, fonják körbe a köveket és a szennyvízvezetéket is. S miután nem dolgok, nem is figyelik, hogy ezzel esetleg mekkora galibákat okozhatnak. A gyökerek elmozdíthatják egymástól a csövek illesztéseit, tömítéseit és máris folyik a cső, kívülről pedig a víz bemossa a földet, kavicsot, később a nagyobb követ, iszapot is. Előfordult már az is, hogy a gyökér egyenesen a szennyvízvezetékben keresett utat és kapaszkodót, később aztán az egész vezeték felszakadt: ki kellett cserélni, a gyökeret pedig kivágtuk. Minderre azonban a csatornakamerázás nélkül aligha derült volna fény, a kamera sokat segít abban is, hogy a lehető legkisebb helyen kelljen felbontani az udvart, térkövet, utcai bejáratot.

Valljuk meg, a gyökerek leginkább a családi házaknál okoznak munkát a duguláselhárítás szakembereinek. Nagyobb utcákon már eleve kivágják a jelentősebb fákat, gyökereket. A családi házak udvarain viszont akkor is meg akarják menteni a húszméteres fenyőt, amikor az már nyilvánvalóan bosszúságot okoz az ott lakóknak.

Érdemes időnként a ház külső csatornavezetéket is ellenőriztetni a duguláselhárítás szakembereivel. A prevenció ebben az esetben is a nagyobb bontásokat, a sokkal költségesebb helyreállítást előzi meg. Nem beszélve arról a bosszúságról, amit egy elzáródott külső vezeték okoz a nyári üdülésből hazatért családnak. Szükség, szükség után, de a vécét egy darabig nem tudják használni. Rossz belegondolni.

Kereshet bennünket kora este és késő délelőtt is. Északon, Keleten, Délen és Budapesten is. Precíz munka, garanciával, duguláselhárítás éjjel, nappal.

Originally posted 2017-09-08 13:26:31.