Bár a koronavírus miatt hozott szigorú intézkedések többsége Magyarországon már érvényét vesztette, a betegség még nem tűnt el teljesen. Éppen ezért, a hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy kiemelten figyeljen a higiéniás elvárások betartására A rendszeres kézmosás mellett a vizes helyiségek fertőtlenítését is gyakrabban ajánlott elvégezni. Ebben a bejegyzésben a vécé és annak környezetének helyes tisztításáról olvashat részletesebb leírást.

Hogyan fogjon hozzá a vécé fertőtlenítéséhez?

A vécé a legnagyobb odafigyelés mellett is hemzseghet a kórokozóktól, ugyanakkor a gyakori fertőtlenítéssel Ön sokat tehet a fertőzések elkerülésében. A vécé tisztításához olyan alapvető segédeszközöket érdemes alkalmaznia, mint a gumikesztyű, a vécé kefe, egy bevált tisztító szer, illetve egy adag papírtörlő.

Ha készen áll a takarításra, első körben távolítson el minden felesleges tárgyat a vécé környezetéből. Sokan itt tárolják az illatosítókat és a vécépapírokat, ezekre azonban a tisztításkor nem lesz szüksége. Ráadásul a véletlen fröccsenések könnyen a felületükön végezhetik, további fertőzésforrást hozva létre.

A csésze tisztítása

Rengetegen követik el azt a hibát, hogy a tisztítást az ülőkével kezdik, pedig a csészéből még bőven érkezhet ide szennyezett víz. A takarítást tehát mindenképpen a csészével kell indítani, amihez bármilyen, jól bevált fürdőszobai tisztítószer bevethető. A legtöbb ilyen szer klórt tartalmaz némi felületaktív anyaggal és illattal vegyítve. A klóros tisztítást kizárólag kesztyűben szabad végezni jól szellőző helyiségben. A szert a csésze peremére és az alá kell felvinni, majd célszerű a lefolyó felé fokozatosan szétteríteni. Miután ezzel végzett, hagyni kell egy kis ideig állni, hogy a szer kifejthesse hatásait.

Ha a tisztító szer meghozta a várt eredményeket, a kefe segítségével alaposan át lehet tisztítani a csészét. A szert a tető lehajtását követően egy vagy két öblítéssel távolíthatja el a csészéből. Végül egy száraz törlővel és a fertőtlenítővel a vécé vázát is törölje le!

Az ülőke fertőtlenítése

A vécé ülőke szakszerű fertőtlenítése viszonylag egyszerű. Az ülőkét alul és felül is át kell fújni a tisztítószerrel, majd pár perc várakozás után egy száraztörlővel már le is törölheti az anyagot. Csupán arra kell figyelnie, hogy az ülőke minden része kapjon a fertőtlenítésből és ne maradjanak ki foltok. A használt törlőkendőket a lefolyó helyett a szemetesbe dobja! Ha ugyanis a törlő nem oldódik a vízben, könnyen dugulást eredményezhet a csatornában.

A vécé egyéb felületeinek és a környezetének a tisztán tartása

A lehúzó karon szintén sok baktérium és vírus telepedhet meg, csakúgy, mint a vécé tartályán. A tartályról először a port ajánlott eltávolítani, majd jöhet a takarítószer. Amennyiben mindennel végzett, a vécé alatt található burkolatot sem árt alaposan felmosni. A kifröccsenő vizelet jellemzően itt ragad meg és idővel kellemetlen, ragacsos foltot eredményez. A tisztítás után ügyeljen a kefe fertőtlenítésére is! Jó, ha a kefét egy vödör klóros vízben áztatja, majd visszahelyezi a helyére.

Vízkőoldás hatékonyan

Bár a legtöbb tisztítószer kiválóan bánik el a vízkővel, nem szükséges drága vegyszereket bevetnie, ha látványos eredményeket szeretne elérni. A szódabikarbóna és ecet keverékéből olyan hatásos házi szert állíthat elő, ami nem csak a vízkőtől, de más szennyeződéstől is megszabadítja a lefolyóját. Ehhez egy pohár szódabikarbónát kell a lefolyóba önteni, majd mehet rá egy hasonló mennyiségű ecet is. A kettő keverékéből keletkező hab kitölti a lefolyót, leoldva minden olyan lerakódást, ami dugulást és kellemetlen szagokat okozhatna.

Ha segítségre lenne szüksége…

Cégünk nem csak Budapesten, de a környező megyékben is vállal duguláselhárítási és csatornatisztítási munkálatokat. Amennyiben szakszerű segítséget kíván igénybe venni, a megadott elérhetőségeken a nap 24 órájában állunk a rendelkezésére. Sürgős esetekben a kiszállás hétvégén és ünnepnapokon is lehetséges.

Keressen minket bizalommal!

További érdekes cikkek a duguláselhárításról