Egyik legfontosabb dugulás elhárítási feladat: a csatornatisztítás. Semmiképpen sem szabad elhanyagolnunk a csővezetékek rendszeres karbantartását. Ha ugyanis nem fordítunk kellő figyelmet rá, akkor pillanatok alatt hatalmas dugulással kell szembenéznünk. A probléma kialakulását követő helyreállítási munkálatok pedig sem az időnket sem a pénztárcánkat nem fogják kímélni.

Jobb megelőzni, mint a dugulást elhárítani!

Vitathatatlan, hogy még a leggondosabb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy a csatorna eldugul. Mégis, ha rendszeresen karbantartjuk, akkor jóval kevésbé kell váratlan helyzetekkel szembesülnünk. Persze az sem mindegy, hogy a csatorna tisztítására milyen módszert választunk. A megoldások alapvetően kétféle csoportba sorolhatók: kézi vagy gépi spirál, illetve a magasnyomású woma használata közül választhatunk.

Spirál – Egyszerű és költséghatékony

Legegyszerűbb módszer a kézi spirálos dugulás megszüntetés. A lefolyó vezetékek tisztítására szolgáló eszköznek számos megnevezése lehet. Hívhatják például csőtisztító spirálnak, lefolyó tisztítóspirálnak, csőgörénynek, de van, ahol csőkígyónak nevezik.

Rendszerint a kézi spirálhoz egy kurblis tekerő tartozik, amelynek segítségével a kívánt mélységre engedhetjük le az eszközt. A szerkezet viszonylag egyszerűen beszerezhető, hiszen a barkácsüzletek polcain is megtalálhatjuk. A megoldás hátránya, hogy korlátozott vastagsága, illetve hossza miatt legfeljebb kisebb csövek tisztítására használhatjuk.

Amennyiben nagyobb – 12 mm feletti – átmérőjű csövek tisztítását kell elvégeznünk, akkor mindenképpen gépi eszköz mellett döntsünk. A gépi csőgörény előnye a kézi spirállal szemben, hogy magas fordulatszámmal rendelkezik, valamint használata nem igényel fizikai erőt. Az eszközre különböző fejek (pl. kaparó fej, gyökérvágó fej stb.) szerelhetők, amelynek segítségével változatos problémák megoldására használható.

Nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy a spirál és a csatorna vastagsága egyenes arányosságban áll egymással. Vagyis: minél vastagabb a tisztítani kívánt cső, annál vastagabb átmérőjű csatorna pucolható ki vele. Persze, ennek is létezik felső korlátja: a kereskedelmi forgalomban kapható gépi csőgörények közül legfeljebb 400 mm átmérőjű vezeték, amely még hatékonyan kitisztítható a spirállal. Továbbá a spirál hosszúsága is korlátozott, hiszen az üzletekben legfeljebb 10 méteres kivitelezésűeket árulnak. Ha tehát ennél is szélesebb, illetve hosszabb a csatorna, akkor mindenképpen womát használjunk a tisztításához.

Woma – Professzionális és hatékony

Ma a dugulás megszüntetését végzők között legelterjedtebbnek az úgynevezett womázás, vagyis a womás csatornatisztítás számít. Népszerűségének egyik oka, hogy a woma sokoldalúan használható víz pumpa. Maga a berendezés villany-, benzin- vagy akár dízelmeghajtással is működhet. Hasonlóan a gépi spirálhoz a womára is többféle méretű, illetve funkciójú speciális fej szerelhető, ám hatékonysága sokszorosa a gépi spirálnak.

Legyen szó „hagyományos” csatornatisztásról, vagy a gyökérbenövések eltávolításáról, a woma minden körülmények között megállja a helyét! Működési elve egyszerű: a woma magas nyomáson olyan erős vízsugarat juttat a csőrendszerbe, amely nem ártalmas a rendszernek, ugyanakkor éppen elég erővel rendelkezik ahhoz, hogy hatékonyan feloldja a lerakódásokat, valamint az esetleges dugulást is. Használat közben mintegy 300 bar nyomású vizet nyom hátrafelé, amellyel a berendezés úgy halad át a csatornavezetéken, mint kés a vajon.

Beleértve az útjába kerülő tárgyakat is (beton, fagyökér stb.), amelyeket rendkívül hatékonyan tud ki marni a csatornavezetékből. Szükség szerint különböző vegyszereket is lehet a géphez adagolni, így segítségével a csővezeték fertőtlenítése is elvégezhető. Hatékonyan használható az emésztőgödör szippantásához is. Végül az energia és víztakarékos működése sem mellékes szempont, hiszen így az üzemeltetési költségeket is kordában tudjuk tartani.

Számos előnye mellett azért egyetlen dologról ne feledkezzünk meg. Amekkora segítségnek bizonyulhat a woma a csatorna tisztításakor, szakszerűtlen használatával ugyanakkora károkat is lehet vele végezni. Célszerű tehát a womás csatornatisztítást szakemberre bízni, hiszen csakis így szavatolható, hogy a dugulás megszüntetés professzionális módon fog történni valamint tartós eredménnyel jár.

Originally posted 2017-01-23 12:57:40.