A dugulás általában észrevétlenül keletkezik és a legrosszabb pillanatokban okozza a legnagyobb kellemetlenségeket. A rendszeres karbantartásra a háztartások mellett a közkonyhákban és éttermekben még inkább szükség van. A csatorna tisztításával és zsírtalanításával könnyedén elejét lehet venni a gondoknak.

Mi okozhat zsírosodást a csatornában?

A csatorna zsírosodásáért és dugulásáért számtalan tényező lehet felelős. A konyhákban főleg a lefolyóba mosott olajos ételmaradékok és a hideg vizes mosogatás jelentik a legnagyobb veszélyt. Emellett az olyan hibás szerkezeti megoldások is növelhetik a kockázatokat, mint például a rosszul megválasztott lejtési szög vagy az indokolatlanul kicsi, illetve nagy cső átmérő.

Az így keletkező anyag jellegzetes szürkés-fehér árnyalattal rendelkezik, az állaga viszont széles skálán mozog. Lehet kenőcsös tapintású, esetleg szappanszerű, de akár szilárdabb formát is felvehet. A gipsz keménységű lerakódás már komoly beavatkozást igényel. A zsírokon túl ez az anyag különféle vegyszereket tartalmazhat, amelyek nagyban befolyásolni tudják a szerkezetét.

Hogyan zajlik a csatorna zsírtalanítása?

A már régóta fennálló zsíros dugulásokkal szemben a házi megoldások semmit sem érnek, ezért mindenképpen szakember segítségét kell kérni. A tisztítás többféle módszer bevetésével történhet. Azt, hogy ezek közül éppen melyik a leginkább célravezető, a lerakódott szennyeződés tömörsége és a csőrendszer anyaga határozza meg. Ebből adódóan a kamerás csatornavizsgálat minden esetben kiemelkedően fontos. A szakember ezáltal kap pontos képet a csatorna aktuális állapotáról és arról milyen eszközök kellenek a munkavégzéshez.

A nagyon lágy, szinte képlékeny halmazállapotú anyag egy magasnyomású mosó segítségével viszonylag egyszerűen eltávolítható. Az ettől kissé keményebb lerakódáshoz azonban már woma gép használata szükséges. Előfordulhat, hogy az átmosást egymás után többször is meg kell ismételni, így válhat a cső újra tisztává. A kemény szerkezetű szennyeződéseket csak mechanikus spirál, valamint woma csatornatisztító gép együttes alkalmazásával lehet szétrobbantani. Mivel ehhez elég nagy erőt kell bevetni, a csövek épségének megőrzéséhez a rutin és a szakmai tapasztalat elengedhetetlen.

A vascsövek az anyagukat tekintve rosszabb helyzetet teremtenek, mivel a zsírosodás már önmagában is komoly rohadást indíthat el. Ennek végén a cső mindenféle beavatkozás nélkül kilyukadhat. A műanyag PVC csövek tulajdonsága, hogy a földben megkeményedhetnek, ezáltal könnyebben törnek. A beton és az eternit csövek valamivel tartósabbak, ugyanakkor az egyenetlen belső felületükből adódóan hamar visszazsírozódhatnak. A tisztíthatóság szempontjából a KG PVC, illetve a GEBERIT számítanak jól mosható csöveknek.

A művelet végén a csatorna kamerázást ismételten nem árt elvégezni, hogy a szakember meggyőződhessen a munka eredményességéről.

Hogyan lehet megelőzni a csatorna zsírosodását?

A megelőzésnek két hatékony módszere létezik, az egyik a rendszeres karbantartás, a másik pedig a konyhai zsírfogó berendezés használata. A zsírfogó beüzemelése elsősorban a nagyobb vendéglátóegységekben javasolt, de természetesen a háztartásokban is alkalmazható. Ez a szerkezet gyakorlatilag egy olyan tartály, ami a fajsúly alapján választja szét a szennyvizet. Az olajos rétegek a tartály tetején úsznak, míg az ételmaradékok lesüllyednek. A zsírfogó nem engedi, hogy a zsíros szennyvíz a csatornába kerüljön, vagyis megakadályozza az elzsírosodást. Ezzel együtt az ételmaradékokat is távol tartja. Ahhoz azonban, hogy az eszköz jól működhessen, bizonyos időközönként a tartály is tisztításra szorul.

Hogyan tudunk segíteni?

Cégünk harminc éves szakmai tapasztalattal vállal csatornatisztítási és duguláselhárítási munkálatokat Budapesten és a környező megyékben. Az időpontokat az Ön igényeihez igazítjuk. Amennyiben vendéglátó helyiséget üzemeltet, a kevésbé forgalmas időszakokban is állunk rendelkezésére. A balesetek elkerülése érdekében a vendégekre és járókelőkre különösen figyelünk.

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, és előzze meg a bosszantó kellemetlenségeket!

További érdekes cikkek a duguláselhárításról