Solymár egy Pest megyében található nagyközség, amely az elhelyezkedését tekintve Budapest agglomerációs körzetébe tartozik. A neolitikumból származó régészeti leletek tanúsága szerint a település már az őskorban is tartósan lakott volt, a bronzkorban trák eredetű népesség élhetett ezen a vidéken.

Az 1970-es években nagyszabású régészeti feltáró munkák zajlottak Solymár területén. A szakemberek Aquincum közelsége miatt úgy vélték, hogy római villa állhatott itt, a megtalált sírok és épületmaradványok viszont egyértelműen bizonyították ezt a feltételezést. A római sírhelyek mellett valamivel későbbről származó avar sírokat is találtak.

A település első írásos említése az Árpád-korból származik. Az 1266-ban keletkezett oklevél Solymárt Salamarként említi. Az elnevezés eredetéről több teória is kering, de valószínű, hogy az itt letelepedett királyi solymászokra utal. A másik népszerű elképzelés szerint a név latin sal, vagyis só szóból ered. A római korban ugyanis a község területén élénk sókereskedelem zajlott.

Solymár egyik nevezetessége a vár, amely valamikor a 14. században épült, a Lackfi család megbízásából. Az erődítmény a későbbi korokban többször gazdát cserélt, híres tulajdonosai között szerepelnek a Garaiak, az Újlakiak valamint a Hunyadiak. Rövid ideig, Mátyás király fia, Corvin János is birtokolta.

A török kor alatt a település elnéptelenedett, a hódoltság végével azonban a környék falvaiból német ajkúak költöztek be. Csekély számban ugyan, de Frankföldről is érkeztek új lakók Solymárra. A II. világháború után a számuk csökkent, a svábokat visszatelepítették Németországba, helyükre felvidéki és erdélyi magyarokat telepítettek.

Solymár csatornahálózata

A régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy Solymáron már a római időkben létezhetett valamilyen kezdetleges csatornahálózat. A Rozália téglagyártól nem messze a szakemberek egy kút maradványaira bukkantak, illetve a Török-kút forrástól induló nyitott vízvezeték is római építésűnek vélhető.

Az elmúlt száz évben a község szépen gyarapodott, beépültek a korábban mezőgazdasági művelés alatt álló területek. Az új településrészek folyamatosan csatlakoztak be a csatornahálózatba, a Hutweide a 2000-es évek közepén lett csatornázva, a Kerekhegy pedig 2013 végén. Mivel a Kerekhegy mellett vezet el az Országos Kéktúra vonala, olykor sok turistával találkozni itt. Közkutak és vendéglátóegységek hiányában azonban ívóvízhez csak távolabb, a településrész központi játszóterén jutni.

Duguláselhárítás és csatornatisztítás Solymár területén

Dugulás általában az olyan, sokszor használt lefolyókban alakul ki, mint a mosogató, a kád vagy a zuhanyzó. A konyhában főleg az edényekről leváló zsíros szennyeződések állnak a lerakódások hátterében, a fürdőben pedig a különféle szappanmaradványok és hajszálak miatt keletkezhet probléma. A kisebb dugulások megszüntetéséhez Ön használhat bolti vegyszereket, vagy akár a jól ismert házi módszereket is bevetheti. Az ecet és szódabikarbóna keveréke például kiválóan alkalmas a nem túl makacs szennyeződések eltávolítására.

Abban az estben viszont, ha a dugulást nem sikerül megszüntetni, vagy, ha az akadály a csatornahálózat távolabbi pontjain áll fenn, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérnie.

Cégünk, sok más Budapest környéki településhez hasonlóan, Solymáron is vállal csatornatisztítási szolgáltatásokat. Amennyiben dugulás keletkezik az otthonában, vagy egyéb, csatornával kapcsolatos problémája akad, a megadott elérhetőségek valamelyikén várjuk a jelentkezését.

A forgalomtól függően, akár egy órán belül meg tudjuk kezdeni a munkálatokat. Sürgős esetben, hétvégén és ünnepnapokon is állunk a rendelkezésére. Keressen minket bizalommal a nap 24 órájában!

További érdekes cikkek a duguláselhárításról