A szennyvízcsatorna építése és a szaniterek felhelyezése nem funkcionálnak megfelelően, bizonyos kötőelemek és illesztő idomok nélkül. Sok esetben okoz problémát a gumitömítések és gumi illesztő idomok hiánya, mint például a WC illesztő gumi és a piszoár illesztő gumi. Ezek az idomok nem csak a pontos illesztést oldják meg, hanem nagy szerepük van a csatornaszag kialakulásának tömítésekor is. A WC illesztő gumi lehet egyenes és excentrikus kivitelű valamint a hosszított harmonika csővel ellátott.

Mindhárom WC ültető guminak meg van a maga külön egyedi funkciója a higiénia megtartás területén. A Jó csatorna szerelő tudja, melyiket mikor kell alkalmazni. Az egyenes egy jól beállított és megszerelt WC kiállás esetében alkalmazható, ilyen kor egyszerűen csak ráhúzzuk a WC csésze aljára, vagy a hátuljára, majd leültetjük a helyére és sziloplaszttal vagy csavarral rögzítjük. Én személy szerint a sziloplasztot kedvelem, mert a színtelen sziló tökéletesen rögzít és könnyen bontható, szükség esetén. A csavaros rögzítés sokszor megrozsdásodik és nagyon nehéz kicsavarni egy pár év múlva. Az excenteres WC ültető gumi segítségével akár 1-5cm illesztési probléma is korrigálható. Akkor alkalmazzuk, ha a szaniter és a kiállás nem megfelelően találkozik. Ez nem mindig a vízvezeték szerelő pontatlanságát tükrözi, van, hogy a dizájn miatt esik a WC csésze kiállása nem szabványos helyre. Ha tudja, hogy ilyennel van szerelve a csésze, akkor tudnia kell, hogy sokkal jobban kell ügyelnie mit dob a WC-be. Ennek ugyanis az áteresztő képessége akár a fele is lehet, mint az egyenesnek, így sokkal könnyebben eldugulhat a vezeték. A harmadik a harmonika csöves illesztő idom, ez akkor segít, ha a hátsókifolyású csésze túl messze esik a faltól. Szép fehér kivitelben kapható, így nem is észrevehető a korrigálás. Lehet előrébb húzni a csészét vagy jobbra balra tetszés szerint, amíg az idom engedi. A piszoár illesztésénél is igen fontos szerepet játszik a piszoár illesztő gumi.

Ha a piszoár illesztő gumiról beszélünk, akkor a fenti képeken látható kis fekete karika alakú gumira kell gondolnunk. Ezek hiányában bár a vizelet lefolyik, de miután a húgykő és a piszoárba dobált csikkek és egyéb nem odavaló szennyeződés el kezdi eldugítani a vezetéket vagy a bűzelzáró szifont, könnyen kifolyhat a szenny. Ez nem épp egy gusztusos látvány és a szaga is hagy maga után kívánni valót. A vezetékek és a szaniterek közé mindig minden illesztő anyagot fel kell használni, még akkor is, ha az nagyon nehezen akar össze menni. Nem szabad spórolni az idővel és az energiával, megéri!

Minden jog fenntartva, magyarendre.hu