Mire jó a szennyvízhálózat karbantartása?

Mint már említettem 1988-óta dolgozom a szakmában így akad egy-két ötlet és tapasztalat arra, hogy miért is KELL a szennyvízcsatornát karbantartani. Ezeket a tapasztalataimat próbálom Önnel megosztani ebben a leírásban.

A nyolcvanas évek elején mikor bekopogtattam az akkori F.T.SZ.V. ajtaján, nem is gondoltam, hogy majd több, mint 25 év múlva az ott szerzett tapasztalataimból fogok tanácsokat adni a duguláselhárítás és a csatorna karbantartás területén. Akkoriban reggel 6 órakor kezdtük a munkát. Két munkavezető várt, az egyik minket, duguláselhárító szakmunkásokat, a másik a szippantó autósokat. A reggeli kávé után, ami akkoriban 5 Ft-ba került, megkaptuk a munkát. Általában 3-4 csatorna karbantartási munka mellé még 1-2 duguláselhárítási munka is járt, ha nem egész napos, vagy akár egy egész hétig tartó csatorna karbantartást kellett végezni valamelyik nagyvállalatnál. Megvallom őszintén nagyon unalmas munkának tartottam akkor a csatorna karbantartást, mivel egész nap ugyanannál a cégnél kellett dolgoznunk.

Vizet vettünk az IFA womába, majd egyik tisztítónyílástól a másikig húztuk le nagy nyomással az egész rendszert az utcai kikötésig. Volt ahol több kilóméteres csatornahálózat volt. Szükség esetén szippantó autó is segített a munka elvégzésében, a sok hordalékot és iszapot szippantotta ki a csatornából. Igen a sok hordalékot, pedig évente de volt ahol fél vagy negyedévente végeztünk csatorna karbantartást, és mégis gyűlt a sok szenny nőtt a csatornába a fagyökérzet amit szinten lehetett tartani, hiszen nem engedtük, hogy teljesen tönkretegye a szennyvíz vezetéket.
A másik nagyon fontos cél a sok dugulás és a vele járó duguláselhárítási munka elkerülése volt, nem kis sikerrel.

Abban az időszakban nem is nagyon voltak duguláselhárító kisiparosok, és nem sok cég végezte ezt a munkát. Ennek ellenére győztük, hiszen a csatorna karbantartásnak köszönhetően kevés volt a munka és nem szakadtunk meg a sok dugulás és duguláselhárítás miatt.

Csak ritkán kellett a csatornát feltárni, kiásni vagy a gyökérzet miatt kicserélni. A csatorna karbantartás igen is fontos feladat de nem csak a nagy cégeknél, a konyhák és az éttermek csatornáiban is, ahol a rengeteg zsír tud nagy erővel a csatornába belekötni akár olyan keményre, mint a mészkő. Nem beszélve azon éttermekről, ahol átemelő szivattyú üzemel. Az átemelő szivattyú tartályában, mint valami zsírfogóban összegyűlik a sok zsír és mosószer egy-két csontdarabbal fűszerezve, és a szivattyúnkat tönkreteszi, a szimeringet megmarja, a forgórészeket eltördelheti.

Ha Ön félti a szennyvízhálózat és szeretné, hogy sokáig teljes kapacitással üzemeljen, gondolja át és próbálja ki a csatorna karbantartást. Ha nem is félévente, legalább évente vagy kétévente egy magasnyomású csatornatisztító gépkocsival takaríttassa ki a szennyvízhálózatát.

Amennyiben igényli és szeretné ha a munka tökéletesen el legyen végezve szívesen állunk rendelkezésére, a munkát kamerás csatornavizsgáló berendezéssel ellenőrizheti!