Komoly fejfájást okoz szembesülni otthonunkban a víz lefolyásának akadályával, mivel legelemibb szükségleteink kielégítésének szabhat határt. A duguláselhárítás elkerülhetetlen, ha nem folyik le a víz, a szenny a zuhanytálcából, a wc-ből vagy a fürdőkádból, mosogatóból. Mint ahogy fentebb említésre került, legelemibb szükségleteink kielégítéséhez elengedhetetlenek ezen eszközök megfelelő funkcionálása, nem mellesleg a dugulások alkalmával jelentkező kellemetlen szagokról és látványról, tehát előbb-utóbb döntenünk kell a megoldást illetően. Vannak, akik nehéz helyzetüket könnyen szeretnék megoldani és önállóan olyan dolgokat csinálnak, melyek esetenként súlyosbítják a már így sem rózsás helyzetet. Mások azonban higgadtan állnak neki a duguláselhárítás műveletének. Előbb azonban nézzük mitől is alakulhat ki ez a kellemetlen szituáció, a dugulás?

A dugulás, eltömődés okai!

Zsiradékok

Talán minden egyéb lefolyóba kerülő anyagnál kártékonyabban a zsírok, zsíradékok, hajszálak és egyéb anyagok. Ezek az anyagok két-három havonta is szükségessé tehetik a duguláselhárítás és ilyen típusú dugulásoknál a duguláselhárítónak nincs is könnyű dolga.

Ételmaradékok

Az ételmaradékok a közvéleménnyel ellentétben nem oldódnak a csatornahálózatban, hanem bizonyos mértékű oldódásuk után szépen lerakódnak és komoly dugulásokat okoznak. Érdemes tehát szemetesbe vagy egyéb helyre, esetleg háziállat számára eltávolítani az étkezési maradékokat és nem letuszkolni őket mindenféle eszközzel a lefolyóba. Ezzel szintén eggyel csökkentjük a dugulás és a későbbi duguláselhárítás szükségességét.

Vegyi anyagok

Rengeteg típusú vegyszer, tisztítószer, mosogatószer kapható az üzletekben, melyek valóban megkönnyítik életünk és használatuk elengedhetetlen. Az is tény viszont, hogy ezek a vegyi anyagok végül egytől-egyik a lefolyókban végzik, ezzel nagyban növelik a későbbi dugulások esélyét, és a duguláselhárítás szükségességét. Ezek a vegyszerek okozzák valójában a legnagyobb gondot, azért mert a lefolyókba, a szifonokba szinte hígítatlanul kerülnek, és ezek később komoly lerakódásokat képeznek a csőhálózat bizonyos szakaszain. Nem szánunk időt a felhasználási útmutatók áttekintésére, melyekben azonban legtöbbször feltünteti a gyártó a javasolt hígítási arányt.

Kávézacc

Szintén gyorsíthatjuk a duguláselhárítás szükségességét amennyiben a kávézaccot a mosogatóba ürítjük. Ezen anyagnak ugyanis semmi keresnivalója a lefolyóban. Eltávolítása a szemetesbe történik.

Kozmetikai szerek

A duguláselhárításra, a duguláselhárító telefonszámának előkeresésére akkor szükség lehet, ha tömény arányban használjuk a különböző tisztálkodási szereket: folyékony szappanokat, tusfürdőket. Ezen a területen is tartsuk szem előtt az inkább több vízzel megoldást és a fürdéskor használjunk szivacsot testünk megtisztítására. Ne feledjék, hogy így nem csak a drága kozmetikumokkal spórolhatunk, hanem a duguláselhárítás költségeivel is!

További szennyeződések

A mai napig rengetegen nem tudják a wc-k helyes használatát, és abban távolítják el az ételmaradékokat, tisztasági betéteket, egyebeket. Az ételből származó zsírok meleg víz hiányában nagyon nehezen oldódnak, márpedig a wc-k esetében ritka a meleg víz. Ezenkívül, amennyire megengedhetjük, öblítsük bő vízzel a wc-ket.