Kádak és zuhanyzók dugulás megszüntetése házilag

A fürdőszobai eszközök, kádak és zuhanyfülkék esetében a gondot leggyakrabban a fürdőkádakba vezetett, a mosógépből kikerülő szennyvíz okozza. Sok dugulást okoznak a hajszálak, kozmetikai ápoló szerek a szappanok, borotvahab és a túlzott tisztítószer adagolás. Minden esetben ajánlott a lerakódott hajszálakat eltávolítani a zuhanyzók, fürdőkádak alján elhelyezkedő lefolyó rácsból és érdemes használni szűrőt. A hajszálak a lefolyásban gátolják, lelassítják a szennyvizet. A lassú szennyvízből könnyedén kirakódó szennyeződés folyamatát viszont felgyorsítják, ami előbb utóbb duguláshoz vezet.

Duguláselhárítás gyanánt, kezdetben megpróbálhatjuk zuhanycsövünk erőteljes vízsugarával megszüntetni a bajt, miután letekertük a zuhanyfejet. Ezek után meg lehet próbálni a széles választékú lefolyótisztító szereket a leírásnak megfelelően adagolva és alkalmazva. A feltüntetett idő eltelte után ne felejtsük ráönteni a forró vizet. A különböző beépített elemek szétszedésével óvatosan meg lehet próbálkozni de minden esetben ügyelni kell a szigetelőgyűrűk pontos visszaillesztésére.

Fürdőszobai összefolyó házi megoldása

Közismertebb nevén a padlóösszefolyó. A dugulások fő okaként itt is többnyire a kádakból, mosdókból származó szennyeződés tehető felelőssé. Ilyenkor mindenekelőtt az ún. bűzelzáró könyököt vagy dugót kell eltávolítanunk, majd a fürdőkádnál erős vízsugaras mosatást érdemes itt is alkalmazni. A csőgörényes tisztítást is meg lehet próbálni a vegyszeres tisztítás megkezdése előtt, vagy a WC pumpa segítségét is igénybe veheti, sok esetben hasznos segítség lehet.

Előtte azonban távolítsuk el az összefolyóban összegyűlt szennyet nehogy nagyobb bajt csináljunk, mint ami volt.

WC dugulás megszüntetése házi eszközökkel

Öreg, régi wc-k esetében a dugulások okát előidézheti a csőrendszer nagymértékű vízkövesedése. Ezt a legegyszerűbb szemrevételezés alapján eldönteni. nagy egy gumikesztyű segítségével kitapintani. Sok esetben olyan tárgyak kerülnek a WC-be, melyeknek egyáltalán nem ott a helyük, ilyenek például az életmaradékok, az intim kellékek vagy az illatosítók, popsi törlőkendő és még sorolhatnám. WC-k esetében ritkán jár eredménnyel a lefolyó tisztító szerek alkalmazása. Sokkal hamarabb megszűnik a dugulás a jó öreg WC-pumpa segítségével. A pumpa segítségével nagy vákuum keletkezik, mely a legtöbb esetben kimozdítja a dugulási gócot eredeti helyéről. Igyekezzünk inkább vákuumot képezni a pumpa segítségével, mint sem nyomást. Sokszor visszafröccsenhet a szennyvíz a ruhánkra vagy akár a kezünkre! Ha mégis bevetünk vegyszert, legyen az sósav, abból is inkább a kb. 30%-os legyen.

Mosogatók és mosdók dugulás megszüntetése

Mosdók, illetve mosogatók esetében a dugulást a legtöbb esetben ételmaradékok, a kevés meleg víz használat, a nagy mennyiségű tisztítószer vagy bármilyen idegen tárgy okozza. Itt is érdemes először a pumpálással kezdeni, de ha ez nem hoz eredményt, szétszerelhetjük a szifont. Ezeket erősen mossuk át, tisztítsuk meg az összeszerelésnél pedig legyünk nagyon figyelmesek, hogy később ne folyjanak. Ha a dugulás még mindig fenn áll, engedjünk nagy mennyiségű forró vizet a csőrendszerbe majd hűtsük le hideg vízzel. Próbálkozhatunk még egyéb gél alapú duguláselhárító szerrel is. A megelőzés érdekében mosogatás közben ne spóroljuk meg a meleg, illetve a forró vizet. Az edényekről érdemes a nagyobb ételdarabokat már mosogatás előtt eltávolítani, hogy ne a vezetékrendszerben végezze. Félévente mindig tisztítsuk meg a szifonokat és a legjobb lenne hetente átmosni a vezetékrendszert forró vízzel.