A lefolyóvezetékek gyakran eldugulnak. Ezt nemcsak a duguláselhárításban jártas szakemberek mondják, az emberek többségének ez a tapasztalata. Mi a megoldás? Lehet folyamodni a házi praktikákhoz. Sőt, időnként tényleg elég egy pumpálás vagy egy alapos átöblítés. Azonban az esetek túlnyomó részében érdemes azonnal a duguláselhárítást hívni. Nagyobb bajtól, éktelen sok kellemetlenségtől és másoknak okozott jelentős károktól óvjuk meg magunk egy felelős döntéssel.

Duguláshoz tehát duguláselhárító szakember kell. A legtöbb új társasházban ma már mélygarázs van. A garázsban kötelező az összefolyó a csapadékvíz miatt. (Itt aztán a legtöbb esetben átemelő szivattyút is kell használni, amelyet érdemes rendszeresen karbantartani.) A garázsokba falikutat építenek, amelyet mindenki használ, ha éppen le akarja mosni a szélvédőjét. Csakhogy a falikútnál gyakran a sáros, homokos cipőt és ruhát is leöblítik a lakók. Nem is gondolva arra, hogy por, homok és sár lerakódik a vizes bűzzárban és rövid idő alatt dugulást okoz. Ez még a kisebbik baj. Az úgynevezett szifont néhány mozdulattal ki lehet takarítani, és ha sikerül visszacsavarni, tömítések helyén, akkor nem is fog csöpögni. Magunk között szólva ritkán sikerül így. Az agyagos sár azonban a kisebb lejtésű csövekbe valósággal beleköt, ráadásul az akadály egyre hízik, ezért aztán biztos út vezet a lefolyó eldugulásához.

A vezetékekre a lakásfelújítások során sem ügyelnek. A festők a vécébe öntik a falra szánt, de megmaradt holmit. De találkoztunk már olyan esettel is, hogy csemperagasztót öntötték a lefolyóba, és utána még csodálkoztak is, hogy két-három nap múlva már nem tudták használni a vécét. Hiába nem látszik a csőrendszer, azért a vezeték dolga, hogy elszállítsa a szennyvizet. Nekünk a vezeték használóinak tudnunk kell, hogy mit lehet és mit nem szabad semmilyen körülmények között a csatornába önteni. Az építési törmelék is okozhat galibát. Az pedig nem mentség, hogy a víz csak kicsit homokos, vagy éppen néhány nagyobb törmelék van benne, a vízöblítés majd leviszi. Ha már elkezdődött egy vezeték eltömődés, akkor a kisebb törmelék is megakadhat és utána a többi, vagyis kész a dugulás, jöhet a duguláselhárítás.

Szerencsére hívhat bennünket Budapestről és az ország bármelyik pontjáról. Telefonálhat reggel, délután, éjjel egykor, vagyis a nap bármelyik részében.

A dugulást a csövek elzsírosodása is okozhatja. Miközben a burkoló úgy gondolkodik, hogy egy-két vödörnyi homokos víz biztosan elmegy a csőben, fel sem tételezi, hogy a háziak már évek óta használják a vezetéket. Időnként a mosogatóból zsíros, olajos szennyvíz kerül a csatornába. A zsírszemcsék mikronjai megtapadnak a cső falán, elkezdik önálló életüket: nőnek, növekednek és nagyon lassan, de egyre szűkebb lesz a csővezeték. Ha a vezeték átmérője kisebb, egyre kevesebb szennyvíz megy át rajta, nem beszélve arról, hogy egyre több homokszemcse tud megragadni a cső falán lévő szutyokban. Megtapad például a súrolópor vagy az apró ételmaradványok is ide kerülnek. Vagyis nem kell más, mint egy nagyobb szennyeződés és máris ott a gát, a szennyvíz nem folyik le, legfeljebb nagyon lassan csordogál. Így azonban a hálózat használhatatlanná vált. Nincs más megoldás, ebben az esetben is a duguláselhárításra van szükség.