A csatornaszag nagyon kellemetlen tud lenni, de nem mérhető ahhoz, amikor a vécé dugul el. Különösen ott veszélyes a helyzet, ahol nem lehet a födémben elvezetni a szennyvizet, ilyenkor kellenek átemelő szivattyúk vagy az úgynevezett darálós vécék. Már a hangjuk miatt sem szeretik sokan, de ha nincs más megoldás… A legtöbb régi budapesti vagy nagyvárosi, belső gangos bárházaknál nem volt vécé a lakásokban, csak egy közös vécé a folyosón. Ilyen házakban nagyon gyakran találkozni a darálós vécékkel. Azonban még külföldi, kisebb, olcsóbb motelekben is előfordulhat.

A darálós vécé, üzemszerűen működve csak hangos, de büdös. Elfolyhatóvá teszi a szennyvizet, de vannak dolgok, amivel biztosan nem boldogul. Ilyenkor van szükség a duguláselhárításra. Szerencsére mi a darálós vécék tisztítását is vállaljuk, akár felújítjuk és karbantartjuk ezeket a viszonylag kényes késes eszközöket. Nagyon sokan nem veszik figyelembe a lefolyótisztító szakemberek tanácsait sem és fittyet hánynak a berendezések felkiáltójeles használati utasítására is. Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem szabad beledobni ezekbe a szerkezetekbe. Ilyen például a tisztasági betét vagy a nagyon nem oldódó vécépapír henger. De időnként előfordul, hogy a vécé takarításához rendszeresített szivacsot nyeli el a berendezés, de összevágni már nem tudják a kések. Ha nem figyelünk, akkor a motor is könnyen leég, de annyi is elég, ha nem dolgozik megfelelően, akkor már nem is lehet használni a vécét. A darálós vécét akkor is érdemes időközönként ellenőriztetni, ha nem történik közben semmi baj. Forgó-morgó alkatrészek esetében féléven-évente meg kell vizsgáltatni szakemberrel.

Természetesen megint csak duguláselhárítás. Velünk jól jár, mert a lefolyótisztításban jártas szakembereink, egészen biztosan ismerik az összes darálós vécé típust. Amennyiben szükséges tartalék alkatrészeket is viszünk magunkkal, hogy a lehető legrövidebb idő alatt ki tudjuk javítani a bajt. A dugulás, a vécészag, a lefolyóbűz éktelenül kellemetlen tud lenni, különösen éjnek évadján. Nem szabad kétségbe esnie, bennünket a nap bármelyik részében hívhat, elér. Hívjon, bízzon meg bennünk, így úszhatja meg a lehető legkisebb felfordulással a bajt.

Mire érdemes odafigyelni a darálós vécék működésénél?

Mindenek előtt arra, hogy az előbb említett holmikat ne dobják bele a vécébe. Ha véletlenül ilyen vagy ehhez hasonló holmi belekerült, akkor azonnal húzzák ki az áramforrásból, mert a darálós vécék önműködőek, megpróbálják összedarálni azt is, amibe beletörhet a késes lapátjuk. Ettől függetlenül érdemes legalább félévente ellenőriztetni a berendezést és ki is kell tisztíttatni a különféle lerakódásoktól.

Gyakran mondják, hogy a szaniterek tisztán tartása, amolyan házi feladat, nos, a darálós vécék duguláselhárítása, a darálós vécé után található lefolyócsövek tisztítása vagy dugulás mentesítése azért sok szempontból is szakembert kíván. A lefolyótisztítás után például ellenőrizni kell a tömítetlenségeket. Nem fordulhat elő, hogy a lefolyótisztítás munkálatai után a csövek csepegjenek vagy éppen csatornaszag terjengjen a vécében. Egy ilyen munkának egyébként sem szívesen állnak neki otthon.

Bízza ránk, mi garanciával elvégezzük. Amikor a duguláselhárítást hallja, azonnal asszociálhat arra is, hogy minden olyan feladatot ellátunk, ami a szennyvízvezetékkel, a csövek eltömődésével kapcsolatos. A duguláselhárítás magában foglalja tehát a lefolyótisztítást is, és természetesen a korábban részletesen bemutatott darálós vécék javítását, dugulásmentesítését, garanciális szervizét.

Hogy miért érdemes félévente-évente rendszeresen ellenőriztetni ezeket az eszközöket?

Aki ilyenre odafigyel, kevésbé feledkezik meg arról, hogy csak majdnem minden lehet a vécébe dobni. A szakembereink segítségével azt is megtudják, hogy a zsíros olajos ételek sem tesznek jót a berendezéseknek. Sőt attól egyenesen kímélni kell, hogy használt olajat töltünk a vécébe. A forgó berendezések akár még köszönhetik is szépen, hisz a zsír és az olaj a jó kenéshez kell. Na de nem a konyhában használt főzőolaj vagy zsíros ételmaradék. Ugyan úgy, ahogy a csöveknél itt is lerakódhat a zsíros anyag és hosszabb távon duguláshoz vezet. Vagyis a gondosságon és a megelőzésen nagyon sok múlik. De ha már megvan a baj, akkor hívja a duguláselhárítást akár azonnal.