Csatornaszag felderítés nálunk, duguláselhárítóknál mindennapos rutinmunka. Odahaza viszont a csatornaszag élhetetlenné teszi, lakhatatlanná tenné a legidillibb otthont is. Először mindenki a másikra gyanakszik, később jobban beleszimatolva a helyiség levegőjébe egyértelmű, hogy a bűz kizárólag szennyvízvezetékből jöhet. Lefolyótisztás lehet majd az egyik megoldás, de mindenek előtt meg találni mi okozza a csatornaszagot. Szinte kizárólag valamilyen tömítetlenségre kell gyanakodni.

A szennyvízvezeték úgy épül fel, tudják ezt jól a duguláselhárító szakemberek, hogy a szanitereket vizes bűzzárral szerkesztik és szerelik. Hogy mit jelent a bűzzár? A vezeték és a vécé, fürdőkád vagy a mosogató csatlakozásánál, egy általában „s” alakú járatban víz van, ez a víz akkor is ott marad, ha lehúzzuk a vécét, kiengedjük a kádból a vizet. A néhány deciliternyi víz megakadályozza, hogy a csatorna bűzszaga bejusson a lakásba. Nézzen csak a kézmosó alá, ott is megtalálja a bűzzárat. Időnként eldugul a mosogató lefolyója. Hát persze, az ételmaradékok, miegymás.

Sokan házilag kitakarítják a mosogató lefolyóját, le- vagy szétcsavarják, kiengedik a vizet és kipiszkálják az összegyűlt hulladékot. Nem kellemes munka, a duguláselhárítók nap mint nap ezt csinálják, meg kell edződni ebben a szakmában. De ha már szétszedtük a mosogató lefolyóját gyakran kiderül, hogy bizony a tömítés elszakadt, elöregedett. Tapasztalt lefolyótisztító szakembereknél mindig van ezekből tartalék. Odahaza azonban ritkán tartanak a háztartásokban ilyen holmit. Mit tehet a házigazda? Elszalad a boltba és vesz egyet vagy esetleg még egy tartalékot is. De mire hazaér otthon mindenki fogja gyomrát, öklendezik, mert közben éktelen büdös lett a lakásban. A csatornaszag nem a frissen öblített ruhák illatához hasonló. Ha gazdának sikerül mindent gyorsan a helyére tenni, jöhet egy alapos szellőztetés és máris minden rendben, megszüntették a csatornaszagot és lehet használni a szanitereket. A duguláselhárításban jártas szakemberek azonban ennél bonyolultabb feladatokat is képesek megoldani.

A csatornaszag felderítése és a tömítetlenség kijavítása gyakran embert próbáló feladat. Elég egy rosszul bekötött vezeték, amely a használat során kissé szétcsúszik. Szerencsés körülmények között a szennyvíz nem folyik ki, csupán a bűzös csatornalevegő pipál, éppen hogy, de arra éppen elegendő, hogy kellemetlen szag legyen a fürdőszobában vagy éppen a konyhában. A háziasszony persze több flakonnyi légfrissítőt permetez, csutakol, öblít, de mégsem jut a csatornaszag végére. Ilyenkor jöhet jól, ha szakembert keresnek.

Hívjanak bennünket éjjel-nappal, Budapesten, a környező településeket vagy akár az ország bármely pontján. Garanciával végezzük a munkánkat, a lehető legkisebb felfordulást okozva. Sohasem vallottunk szégyent: nincs az a dugulás, amit ne tudnánk elhárítani. Nem létezik csatornaszag, aminek az eredetére a lefolyótisztításban igencsak jártas munkatársaink ne jöttek volna rá. Felderítjük a hibát falon kívül vagy a vezetékaknákban, megtaláljuk a tömítetlenséget kis átmérőjű csöveknél és szennyvízcsatorna gyűjtővezetékek esetében is.

Előfordult, hogy egy lépcsőházban mindenki a másik lakásában vélte a tisztítatlanságot, holott a bajt egy földszinti vezeték szétcsúszása okozta. A bűz pedig eljutott a negyedik emeletig a strangon, vagyis vezetékaknán keresztül, és minden lakásban lehetett érezni. Még szerencse, hogy nem kezdték egymást gyanúsítgatni a lakók, hogy Te, meg Te vagy az, aki nem tartod rendben a lakásodat. Képzelhetik milyen felfordulás, egymás piszkálása lett volna abban a lépcsőházban. Szerencsére a közös képviselőnek helyén volt a tapasztalata: hívta a duguláselhárítást, vagyis bennünket és nem is azonnal, de a precíz műszereinknek és a tapasztalatnak köszönhetően rövid idő alatt megtaláltuk a baj forrását és természetesen vállaltuk, hogy azonnal helyreállítjuk a szennyvízvezeték rendszert. Fél napba sem telt és utána mindenki nyugodtan vehetett mély levegőt, amikor belépett a lépcsőházba.

A duguláselhárítást tehát nem csupán akkor lehet és kell hívni, ha már egyáltalán nem folyik le a vezetéken a szennyvíz. Mint ahogy az előbbi példa is jól mutatta, lefolyótisztításban jártas szakembereink felderítik a csatornaszag okát, megtalálják, hogy mi okozza a bajt és pontosan hol a hiba. Időnként még csőgörényt, womát vagy csatornakamerázást is bevetnek. De az nem fordulhat elő, hogy a csatornaszag megmaradjon.

Precíz munka, profi szakemberekkel, garanciával. Duguláselhárítás, akár külföldön is. A nap huszonnégy órájában a rendelkezésére állunk, 24 órás telefonügyletet tartunk, annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban megkezdhessük a baj feltárását és kijavítását.