Duguláselhárítási munkáim során elég sok házi praktikát láttam, amit a háziak saját kézzel készített praktikus, ennek ellenére olcsó megoldásokkal kisebb nagyobb sikerrel próbálták megoldani a dugulás elhárítását. Arra az elhatározásra jutottam, hogy megosztom ezeket az ötleteket Önökkel, hátha valaki talál benne valami neki használható, vagy érdekes megoldást. Kisebb csővezetékek, mint például a mosdó, mosogató, kézmosó, és a padlóösszefolyó láttam egy nagyon érdekes megoldást.

Skoda persze nem a legújabb típus, hanem a Skoda 100-as modell kilométeróra, spirál:


Kis barkácsolással a házából ki kell venni a bowdent , amire szükségünk lesz. Ezután egyszerűen betoljuk a lefolyócsőbe és egy kis teljesítményű fúrógéppel tekerjük, miközben forró vízzel mosatjuk a rendszert. A bowden, átszúrja a lerakódást, majd forgás közben leveri a cső faláról a szennyeződést, amit a víz elmos.  A villanyszerelők behúzó drótja a mivel a védőcsőbe húzzák a vezetéket, ugyan ilyen hasznos lehet.

Következő érdekes megoldás a strand matrac pumpa:

Ez a típus, amivel nem csak fújni, hanem szívatni is lehet a levegőt a matracból. A pumpa tömlőjét egy rongy segítségével beszorítjuk a lefolyócsőbe, majd jól megpumpáljuk a vezetéket. Egyszer fújatjuk, majd egyszer nyomatjuk a rendszert. Láttam már, hogy ezzel a megoldással is ért el valaki eredményt.

Egyszerű csapra szerelt slag:

A slagot jól körbetekerjük ronggyal es jól megnyomatjuk a lefolyót. Gyors elzárás majd újra kinyitással lüktetve nagyobb sikerrel járhatunk. A lüktető víznyomás egyszer csak kimozdíthatja a dugulást a helyéről, amit a víz azután ki is mos a lefolyóból.

Fekete műanyag vízcső vagy a berman cső, de jó lehet a kábelcsatorna is:

Elég erős ennek ellenére mégis hajlékony, elég nagy eredménnyel szolgálhat a házi duguláselhárítás területén. A kinti udvari rendszerek duguláselhárításakor arathatunk vele sikert, egyszerűen beledugjuk a szennyvízcsőbe és átszúrjuk vele a dugulást.

Szemeteskuka tele esővízzel, de lehet ez egy 200 literes hordó is:

A hordalékkal telített szennyvízrendszer átmosatásakor tehet nagy segítséget, csak lazán beleborítva a tisztítónyíláson keresztül az udvari vezetékbe. A bő víz jól át tudja mosatni a vezetéket. Ezzel a módszerrel megnövelhetjük a házi csatornatisztítási eredményünket.

Sósav:

Maró hatása nagy segítségünkre lehet a dugulás elhárítás során! Persze csak ha figyelembe vesszük, hogy a víz hígítja így annyit kell alkalmazni amennyitől, megmarad a maró hatása. Bízom benne, hogy talál magának megfelelő vagy olyan megoldást, amit érdemesnek talál arra, hogy kipróbálja. Ezek a megoldások nem biztos, hogy végleges megoldáshoz vezetnek, de mindenképpen alkalmasak lehetnek egy gyors szükségmegoldásra. Amennyiben tud még hasonló alkalmatosságot kérem ossza meg velem, hogy ezen az oldalon megoszthassuk és együtt segíthessünk másoknak a házi olcsó duguláselhárításban.