Dugulás szinte bárhol és bármikor kialakulhat, legyen szó a konyháról a fürdőszobáról, vagy akár a kertünkről. A kertben előforduló dugulások nagy részét a csapadék elvezető rendszerben felfedezett dugulások teszik ki. A csapadék elvezető rendszerben keletkező dugulásokat is meg tudjuk különböztetni. A leggyakoribb eset az, amikor a tető alatt lévő nyitott szakaszon, azaz az ereszcsatornán keletkezik a dugulás. A mai blogbejegyzésünkben feltárjuk az ereszcsatorna dugulásainak okait, veszélyeit és adunk pár tanácsot is a megelőzésére.

Mi okozza a dugulást?

Az ereszcsatorna dugulását a legtöbb esetben nem más, mint a szél által odahordott por, odatelepedett moha, a fákról lehulló falevelek, valamint a cserépdarabok okozzák. A másik gyakori ok, amivel gyakran találkozhatunk az az, hogy az esőcsatorna nem saját derítőbe van bekötve, hanem a közhálózatra. A szabálytalan kötés a későbbiekben hatalmas fejtörést, valamint több tízezer forintot jelenthet a tulajdonosainak.

Mik a jelei a dugulásnak?

Az ereszcsatorna dugulása az egyik legnehezebben észlelhető dugulás fajta, ugyanis a kisebb mértékű dugulás csak esőzések alkalmával észrevehető. Az ilyen típusú dugulás jele, hogy az esővíz nem folyik le megfelelően a csatornán keresztül, ezért a házunk falai beáznak.

Miért veszélyes?

Mint ahogyan azt az előző pontban is említettük, az ereszcsatorna eltömődésének legrosszabb kimenetele az otthonunk falainak beázása, amely egy nagyon veszélyes dolog, hiszen a vizes fal az olyan gombák melegágya, mint a penész, amiről tudjuk, hogy rossz hatással van a szervezetünkre. A beázás másik végzetes következménye a ház falainak beomlása.

Hogyan kerülhetjük el?

Mint minden dugulásnál, úgy itt is a megelőzésre kell törekednünk. A leghatékonyabb módszer a megelőzésre, hogy az ereszcsatornánk mellett lévő fa lomkoronáját nem hagyjuk a tető felé nőni, ezzel lecsökkentve a csatornába hulló falevelek számát. Abban az esetben, ha ez nem megoldható, vásároljunk úgynevezett esőcsatorna kosarat, mely felfogja a belehulló cserépdarabokat és leveleket, melyek ez által nem mosódnak bele a csatornahálózatba. Ezeken a prevenciós intézkedéseken kívül próbáljuk meg rendszeresen, saját kezűleg kitisztítani csatornánkat. Kis mértékű dugulások esetén bevethetünk házi praktikákat, például azt, hogy egy slag és a megnyitott lefolyórendszer segítségével átmossuk az ereszcsatornát. Egy másik hasznos tárgy, amivel próbálkozhatunk, az a nagyobb üzletekben, vagy barkácsboltban is megvásárolható csőgörény, melyet akár a függőleges szakaszban észlelt eltömődés esetén is bevethetünk.

Amennyiben a dugulás egy olyan szakaszban üti fel a fejét, ami számunkra elérhetetlen, vagy a talaj alatt helyezkedik el, akkor mindenképp érdemes egy szakképzett embert segítségül hívnunk, ugyanis ez még a legprofibbaknak is hatalmas fejtörést tud okozni!

Ezek lettek volna a tanácsaim az ereszcsatorna dugulásával kapcsolatban. Ne feledje, ha szakértő segítségre lenne szüksége, vagy csak egy gyors karbantartásra, hívja bátran a nap bármelyik órájában a +3620/318-1614-es telefonszámot, vagy küldjön mail-t a [email protected] e-mail címre! Kíváncsi a többi duguláselhárítással kapcsolatos cikkemre? Weboldalam blog menüpontja alatt az összeset megtalálja!

További érdekes cikkek a duguláselhárításról