Csatorna lejtés mérés, csatorna vizsgálat önjáró kamerával

Amikor egy új csatorna elkészül, az építés befejeztével még nem lehet használni a vezetéket, amíg a csatorna lejtése nincs leellenőrizve. A csatornát nyomáspróbának kell alávetni, illetve meg kell mérni a lejtését. A csatorna lejtés mérését csak az erre a célra kifejlesztett, úgynevezett önjáró kamerával lehet elvégezni.

Önjáró csatornakamerával 160 mm csőátmérőtől tudunk mérni akár 2000 mm-ig. Az önjáró kamerák úgy működnek, hogy a négykerekű kamerában van egy inga, amennyiben a kameratest előre billen, akkor az inga előre felé lendül a központi egységnek az adott mínuszos értéket mutatja, tehát lejt a csatorna. Ha a kamera test eleje felfelé áll, akkor az inga hátra felé lendül, a központi egységnek az adott plusszos értéket mutatja, tehát a csatorna emelkedik, vagy épp a lejtése nem megfelelő. A kamera az inga által közölt jel segítségével egy grafikonra kinyomtatja az adott szakasz lejtési grafikonját, amin az adott szakasz lejtése százalékban látható, valamint egy jegyzőkönyvet, amin látszik:

– csatorna lejtése, vagy emelkedése ezrelékben, illetve milliméterben

– adott szakasz számozása, pl.: SZ1-0-1 (Ez egy szennyvíz csatorna szakasz számozás)

– szakaszon belüli aknaszámok, pl.: SZ14-SZ15 (14-es aknáról megyünk a 15-re)

– a megrendelő neve

– hol végeztük a vizsgálatot (vizsgálat címe)

– ki végezte a vizsgálatot

csatorna átmérő milliméterben pl: 200 mm

– csatorna anyaga: kgpvc, beton, vas, eternit egyéb

Csatorna lejtés mérésekor nem csak a lejtést vizsgáljuk! Ilyenkor a belső állapot is vizsgálatára is nagy hangsúlyt fektetünk.

Fontos, hogy:

    • a tömítőgyűrű ne legyen kifordulva
    • a tokozás jól legyen összecsúsztatva
    • törés, repedés, benyomódás, kifehéredés ne legyen látható!
    • tisztított, vizsgálatra előkészített csatorna legyen

A tisztítás nagyon fontos, ugyanis az önjáró kamerának a pontos méréshez tiszta felületre van szüksége!

Amikor a vizsgálatot befejeztük a videofelvételt DVD, vagy pendrive adathordozón, a jegyzőkönyvvel és a lejtési diagrammal együtt kinyomtatva átadjuk a megrendelőnek, aki azt a megfelelő személynek továbbítja. Az illetékes azt kielemezi, és meghozza a döntést. A csatorna megfelel vagy javítani kell.

Amennyiben önjáró kamerás csatorna lejtésmérésre van szüksége, hívjon bizalommal a +3670/7444-444-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt a [email protected] e-mail címre! Állunk rendelkezésére!

Csatorna lejtés mérés, csatorna vizsgálat önjáró kamerával2

További érdekes cikkek a duguláselhárításról