Duguláselhárítás és kamerás csatornavizsgálat extrém esetekben, amikor a józan ész, nem ismer határokat! Duguláselhárító csőgörény, beszorult vagy beszakadt a csatornába!
A minap duguláselhárítás és csatornakamerázás miatt keresett fel egy közös képviselet. A kérésük az volt, hogy vizsgáljuk meg a szennyvíz-vezetéket kamerás csatornavizsgáló berendezéssel, mert mostanában mióta kialakítottak egy új illemhelyet és bekötötték az ivóvizet megnőtt a WC dugulások száma! Arra gondoltak, hogy földmunka közben talán megsérült a szennyvízvezeték, vagy netán a fák gyökérzete nőtt bele a szenny-vízvezetékbe, esetleg meg mozdult a vezeték és így kontrás lett, ezért van szükség ilyen sűrűn duguláselhárításra.
A vizsgálathoz bevittük a felszereléseket, majd levettük a WC csészét, amikor azonnal minden kérdésre választ kaptunk, és nem is volt szükség a kamerás csatornavizsgálatra! Bevallom azt hittem eddig, hogy már mindent láttam, amit el lehet rontani, de ilyen kókler munkát ritkán fedezünk fel!
A hiba itt látható:

duguláselhárítás extrém esetben

A képen jól látszik, hogy a „SZAKEMBEREK”, már amennyire lehet használni ezt a kifejezést, a csatornavezetéken keresztül vezették be az épületbe az ivóvizet és ez a cső okozta a dugulást. Feltételezem, hogy a csatorna lefektetése és a burkolat lebetonozása után jöttek rá, hogy a vízvezeték kiépítése kimaradt, a WC így nem fog üzemelni. A vízvezetéket a csatornavezetéken keresztül befűzték az épületbe, majd kifúrták a csatorna oldalát és rákötötték a WC tartályra. Csoda, hogy nem minden nap volt duguláselhárítás! A csatornát minden esetre meg vizsgáltuk kamerás csatorna vizsgáló berendezéssel, több hibát azonban nem észleltünk. Az ivóvizet átkötöttük, falban vésve a megfelelő kialakítást elvégeztük, azóta minden rendben működik az intézményben!

A következő nagy hiba, amikor a duguláselhárítást végző személy kókányol és a felszerelését a következő képen próbálja meg feltuningolni:

javítás

Kisméretű, 16mm-es spirált összeillesztette a 22mm-es spirál tisztító fejjel, amivel a konyhai vezetékben próbáltak duguláselhárítást végezni. Az eszköz beleszakadt a csatornavezetékbe. Nagyon nehezen tudtuk kiszedni a csatornából bontás nélkül! A beszakadt duguláselhárító spirál közismertebb nevén a csőgörény kiszabadítása nem egyszerű feladat. Egy speciális szerszám segítségével sem egyszerű feladat, nagy szakmai tapasztalatot igényel, ha nem akarunk nagyobb kárt csinálni! A beszorult csőgörény kiszabadításánál fontos a megfelelő eszközhasználat!

Ha bajban van, csak szóljon!

Bajba került a duguláselhárítás házilag megoldás közben?

Ne legyen rá gondja, jön Endre megoldja!

További érdekes cikkek a duguláselhárításról