A WC pumpa az egyik leggyakrabban használt házi duguláselhárító eszköz. Gyors, egyszerű és hatékony, bizonyos dugulások esetében. Azt azonban már most elöljáróban el kell mondani, hogy a dugulás a vécépumpával nem minden esetben szüntethető meg, sőt úgy kell fogalmazni, hogy a wc pumpa használata esetleg figyelmeztető is lehet: érdemes minél hamarabb a duguláselhárítás ügyeletet keresni, hogy megelőzzük a nagyobb bajt. A WC pumpa ugyanis lelökheti a kisebb szennyeződéseket, az elakadt kisebb holmikat, de a nagyobb csőelzáródásban aligha lehet hatékony.

Kísérletezhetünk aktív, szódás vízzel. Bioanyukák most ne figyeljenek. A maró mosószóda nem túl környezetkímélő, de legalább hatásos. Lehet boltban kapni kifejezetten lefolyótisztító szereket, amelyek bűzöket-gázokat is fejlesztenek és közben valóban megpróbálják lemarni a szennyeződést. Veszélyesek is ezek, csak gumikesztyűben és védőszemüvegben ajánlatos a használatuk, ráadásul akár káromkodás is lehet a vége, mert nem mindig elegendő a hatás, a dugulás nem tűnik el, megint csak a duguláselhárítás ügyeletet kell hívni, hogy megoldják a problémát. A maró szódához forró víz, no, az már eggyel hatékonyabb. Vagy, és ezt is érdemes kipróbálni a házi duguláselhárítás praktikái között: maró szóda forró vízzel előbb, kicsit várunk, hogy a szer találkozzon a dugulással és utána jöhet a vécépumpa, amely a mosogató szifon dugulása esetén is remekül használható.

Mondjuk még egyszer a spirálos duguláselhárítást inkább bízzák a szakemberekre, ha nem akarnak nagyobb bajt, helyrehozhatatlan hibát csinálni, esetleg egy háromnapos ünnep előtt. S ha már itt tartunk, érdemes jól az eszükbe vésni, hogy bennünket akár melyik napon tárcsázhatnak. Lett légyen szombat vagy más pihenőnap, reggel vagy éjszaka, napkelte vagy hóesés, ha szólnak, mi megyünk: gyorsan, a legmodernebb eszközökkel felvértezve, hogy minél előbb úrrá legyünk a duguláson. Szerencsére dugulás még nem fogott ki rajtunk, ez a névjegyünk, ön is megbízhat bennünk, javasoljuk, tegyen egy kísérletet, kiszállási díj nélkül orvosoljuk majd a problémát.

Duguláselhárítás házilag? Igen, és megint csak igen, de kérem, tartsák szem előtt, hogy vannak dugulás-helyzetek, amelyeket csak és kizárólag a professzionális eszközökkel, szakképzett duguláselhárítókkal lehet megoldani. Addig, amíg csak a mosogató, vagy fürdőkád lefolyójának a szifonját kell szétszerelni és kitisztítani, érdemes nekiállni házilag. Azonban előfordulhat, hogy a dugulás másutt van, nos, ilyen esetben az okostelefont hívják segítségül és bennünket a duguláselhárítás ügyeletet.

Előfordulhat, hogy egy egyszerűnek tűnő művelet esetében, mint a mosogatószifon takarítása, nem kerül helyére a tömítés: máris ott a baj. Adódik az is, nem is nehezen, hogy a szét- vagy összeszerelés során megsérül a gumi. Cserélni nem könnyű, vannak olyan szerelvények, amelyekhez csak rendelni lehet a gumitömítésekből. Egy nap, három nap? Ki tudja, mikor érkezik meg? Addig pedig a szerelvények szétszerelve? Kaki szagú lefolyóbűz a lakásban, ezt senki sem kívánja. Inkább bízzák a dugulás megszüntetését a duguláselhárítás ügyeletre, jobban járnak. Kevesebb mérgelődés, kevesebb szidás az asszonynéptől (beleértve az anyós szúrós tekintetét: még egy dugulást sem tudsz rendesen elhárítani) és a végeösszeg biztosan kisebb lesz, mint akkor, ha valamit alaposan elrontunk, helyrehozhatatlan hibát követünk el.