Két perspektíváról beszélhetünk. Először is miként előzhetjük meg a dugulás kialakulását, másrészt milyen segítséget és tippeket tudunk nyújtani a dugulás megszüntetésében. Ne legyünk elkeseredve, akkor, sem ha többszöri próbálkozásra se sikerült elhárítani a dugulást házilag, mert bizony előfordulnak olyan esetek is amikor már nem elég az otthoni praktika sem. Értelemszerűen egy komoly strang vagy gerinc cső esetén már duguláselhárítási gépre, illetve szakemberre lehet szükség. Nézzük csak meg: Egy-egy szakaszon elzsírosodott csatorna, vagy akár egy konyhai csővezeték, egy udvari elgyökeresedett csatorna résszel, hogyan boldogulnánk saját magunk. Viszont a jelentősen kisebb dugulások esetén, mint például a mosogató, kád mosdó, WC, esetén akár saját magunk is nekiláthatunk.

Tanács és segítség a dugulás létrejöttének elkerüléséhez duguláselhárítás megelőzéséhez:

A WC-be ne hajigáljunk popsi törlőt, vagy nagyobb ételmaradékot, tampont. Erre való az otthonunkban lévő kuka. Negyedévente tanácsolt a mosdó és a mosogató lefolyó csövét leszerelni majd teljesen kipucolni valamelyik házi praktikával. Hagyományos WC illatosítót nem tanácsos alkalmazni, mert a gyorsan áramló vízsugár könnyen lemossa a kis fület a csésze széléről így ez biztosan kezeskedik a dugulásról. Lehetőség szerint alkalmazzunk öntapadós korongot, vagy egyszerűen állítsuk át a kis fület gázmelegítő segítségével, úgy hogy az ne tudjon lifegni. A mosogató, kád, illetve mosdó, lefolyó rendszerébe öntsünk kb. 2 havonta ecetet, amit egy lábas forró vízzel öblítsünk le. Apró lyukú műanyagszűrőt használjunk, kis állat fürdetéséhez a kádban. Viszont mosogatásnál a műanyagszűrő használata nem javasolt, mivel a szűrő nagymértékben gátolja a víz folyását így a vízvezeték öntisztító készségét. Inkább papírtörlő segítségével töröljük le az ételmaradék nagy részét.

Tanácsok és segítség a már otthon bekövetkezett dugulás esetén:

Itt e pár sorban nem térnék ki a konyhában előforduló dugulás elhárítására megfelelő szerekre, mint például: ecet, szódabikarbóna stb. kezelésére, hiszen, ha kissé nagyobb dugulásról van szó, akkor sajnos ezek nem érnek túl sokat. Továbbá nem beszélve azokról a környezetünkre és egészségünkre is ártalmas szerek, mint például (sósav, kénsav, hypo) alkalmazására sem. Szívesebben adunk olyan ötleteket, amik, mások elmondása szerint is kisebb dugulások esetén valóban használnak.

Kézmosó és mosogató: Pumpa használata nem ajánlott, mivel az annyira összetömörítheti a dugulást, hogy még a duguláselhárító is kudarcot vallhat. Először is csavarjuk le a szifont majd pucoljuk ki lefolyócsövet, ha ezen szakaszon nem volt dugulás, haladhat tovább. A falban található dugulás megszüntetésére a kézi csőgörényt használjuk, előre-hátra tolva, jobbra-balra forgatva, ha szerencsénk van a közelben lesz a dugulás. Abban az esetben, ha ez nem válik, be meg mindig van két lehetőségünk.

Otthoni tanácsok és praktikák dugulás esetében

Bevethetjük akár kedvenc vizes takarító gépünket is. Nem is lesz másra szükségünk, mint a szívócsőre. Vegyük le a tisztítófejet és a csövet szorítsuk erősen a falon lévő lyukhoz a fali kiállást teljesen lefedve, majd a gépet beindítva képezzünk vákuumot. A csövet időnkét fellazítva adhatunk egy kis fals levegőt a rendszerbe, ezzel lüktetést előidézve, nagyobb eredményre tehetünk szert.

WC Dugulások: Ez esetben főleg a popsi törlőkendő helytelen használata okozza a legtöbb problémát.

Otthoni tanácsok és praktikák dugulás esetében

WC dugulást a legtöbb esetben a sok popsi törlőkendő okozza:

Otthoni tanácsok és praktikák dugulás esetében

Amit talán nem is kell mondani, először próbáljuk meg a jó öreg WC pumpa alkalmazását. Ha nincs, vagy éppen nem érünk el eredményt, akkor jöhet a mop, igen a felmosó. A felmosó fejét tekerjük be nylon zacskóval, majd a hosszú szár illetve nyél segítségével robbanásszerűen lökjük meg a rendszert. Ha csak a túlzott WC papír használat volt a baj, garantált a siker! Ha nem, akkor kérje a duguláselhárítással foglalkozó szaki segítségét.

Mosogató és kézmosó duguláselhárítás:

Nem biztos, hogy itt a WC-pumpa lenne a legjobb megoldás. A zsírt összenyomjuk és sokkal nagyobb is lehet a probléma, mint a valóságban. Mint mindig, most is a szifon tisztítással kezdjük először. Csak akkor haladjunk tovább, ha itt nem volt probléma. A falban elhelyezett csövek duguláselhárítása esetén, jó szolgálatot tehet a csőgörény. Csőgörény használata közben mindig figyeljünk arra, hogy a csőgörény ne szoruljon meg. Mindig mozgassuk előre majd hátra, miközben tekergetjük jobbra és balra. Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha kényelmesen és aprólékosan dolgozunk! Amennyiben ezzel a megoldással sem értünk el duguláselhárítási sikert akkor itt is alkalmazhatjuk majd a vizes porszívót, vagy a takarítógépet. Tiszta nem lesz a csatorna, de egy darabig biztosan üzemel, ha sikerül megoldani vele a dugulást.

Zsíros csővezeték már kezd lerakódni a sok szenny!

Otthoni tanácsok és praktikák dugulás esetében

Fürdőkád és zuhanytálca duguláselhárítás: Óvakodjunk a szétszedésnél mert könnyen széteshet. Mindenek előtt itt egy vékony csavarhúzó vagy drót, esetleg egy csipesz segítségével távolítsuk el a hajszálak és szőrszálak javát. Szedjük le a zuhanyrózsát majd a cső segítségével vízsugárral mosassuk át a lefolyót. Elég szép eredményt el lehet érni ezzel a duguláselhárítási praktikával is. Padlóösszefolyó dugulás elhárítás: Mindenek előtt szedjük szét a padlóösszefolyónkat és langyos vízben mossuk át az alkatrészeket. Ezután jöhet a kézi munka. Szedjük ki az összegyűlt hordalékot, homok, hajszálak, szappan, csempedarabok, de óvatosan mert sokszor találkozhatunk itt akár borotvapengével és hasonló szúró és vágóeszköz darabokkal. Ezután jöhet a spirálos tisztítás a fentebb említett módon (mosogató és kézmosó duguláselhárításnál írtam róla). Ha nem oldottuk meg a dugulást akkor jöhet a slag vagy ha odaér akkor a tusoló tömlője is megteszi. Körbe kell tekerni felmosóronggyal és löketszerűen elzárni majd nyitni a csapot, próbálhatjuk meg megoldani a dugulást.

Padlóösszefolyóban található szennyeződés:

Otthoni tanácsok és praktikák dugulás esetében

Bízom benne, hogy segítettem a duguláselhárítást megoldani e pár praktikával!

Ha nem saját maga szeretné megoldani ezt a munkát, akkor hívjon és szívesen segítünk!

További érdekes cikkek a duguláselhárításról