Ebben a cikkben a dugulás elkerülésének lehetőségére hívnám fel a figyelmet. Legtöbbször nem arról van szó, hogy a rosszul felépített rendszerben van a hiba, jóval inkább a saját figyelmetlenségünk lehet a dugulás okozója. Így ennek okai, leggyakrabban a zsírok és az ételmaradékok lejutása a vezetékrendszerbe. Lényeges tisztában lenni azzal, hogy egyes dolgok közrejátszanak a dugulás kialakulásában, amiről éppen azt hinnénk, hogy a dugulás megakadályozását szolgálja. Itt megemlíteném a granulátum állagú duguláselhárító szereket is.

Ilyen lehet például a por állagú mosogatószer és a súrolópor. Ez természetesen nem okozna akkora problémát, azonban épp ekkor szoktak még töményebb, sűrűségű folyékony anyagot a lefolyóba önteni, ami pedig a lefolyóban lévő szennyeződéseket összepréseli, ez okozza a később keletkező dugulást. Például a kávézacc. Az imént említett példa fennáll természetesen a WC, kádtisztító és mosogató szerek túlzott használatánál is. A probléma sajnos abból alakul ki, hogy sokan a használati útmutatót nem olvassák el, ahol általában érthetően felírja az előállító a felhasználási javaslatot, továbbá a javasolt hígítási illetve a keverési arányt. A kozmetikai szerekre, mint például samponok, tusfürdők ugyan csak ez érvényes, hiszen hasonlóan viselkednek, az előbb megemlített mosogatószerhez.

Ezek a tisztítószerek a hajjal, szőrszálakkal összegyűlve sajnos elég nagy dugulást okoznak, ami az ezzel járó duguláselhárítással járó költségeket okozhatnak a figyelmetlen felhasználók számára. Összesítve tehát az eddigieket a dugulás okai a lefolyóba bejutó zsírok, ételmaradékok illetve fizikai szennyeződések, amiket kis odafigyeléssel meg lehet előzni.

Bízom benne, hogy sikerül segítenem egy kicsit abban, hogy később ez a kis leírás hasznára váljon, és kevesebben költsön a duguláselhárításra a későbbiekben. Amennyiben kíváncsi több praktikára vagy kisebb házilag hasznosítható fogásra, nézze át weblapomat, ahol igyekszem folyamatosan házi praktikákkal bővíteni az oldalaimat.