Sok esetben keresnek meg azzal a problémával, hogy a 110-es csőkútba beszorult a szivattyút hogyan lehetne otthon házi praktikák segítségével kiszabadítani. A legtöbb esetben a membrános szivattyú szorul be a csőkutakba. Ez a szivattyú a váltakozó áram 50 Hz-es hullámait kihasználva igen komoly magasságokba képes emelni a vizet. Nem nagy teljesítményű, így a villanyszámlát is kíméli és a kevés vízhozamú kutakban is megállja a helyét. Ezért ezt a szivattyút sokan kedvelik. Viszont kevesen tudják, hogy a szivattyút, hogyan is kell a kútban elhelyezni ahhoz, hogy ne legyen gond sok éven keresztül. Egy kútszivattyú (mély kútszivattyú) nagyon sokáig dolgozhat nekünk, ha azt a kútfúrók tanácsait figyelembe véve tettük a fúrt kútba!

Fúrt kutak esetén a szivattyú elhelyezésére vannak trükkök és praktikák ahhoz, hogy a szivattyú ne szorulhasson be! Például: a kábelek összefogatása, szoros elhelyezése egymás mellett, kút aljától a megfelelő távolság, és, hogy szűrőtől milyen távol legyen és még sorolhatnám, de ezt mindig az adott kútfúrónak kell elmondania, hiszen ő tudja mi hol található, milyen mélységben. Általában el is mondják csak az ügyfelek felejtik el, amikor a kútból valamiért ki kell szedni a szivattyút és egy másikat tesznek bele. Például egy nagyobb teljesítményűt, vagy épp egy hosszabbat. Tulajdonképpen nem is a méretekkel van a baj, hanem a kútban elhelyezett szivattyú összeállításakor keletkezik a fentebb felsorolt probléma!

De ha beszorult a szivattyú, hogyan vegyük ki a kútból? A szivattyú csak a csőkutakba szorulhat be!

Ennek, mint már mondtam több oka is lehet: – rosszul lett letéve a kútba, vagy a kút nem speciális szűrővel rendelkezik, hanem fúróval fúrtak rá lyukakat, amin keresztül a homok a szivattyú fölé szóródott. Ez akkor lehet, ha rosszul lett kimosatva, de egy földmozgás következménye is lehet.

A beszorult szivattyú kiszabadításához a legtöbb esetben kútkamera szükséges.

Kútba szorult, beszakadt szivattyú kiszabadítása!

Kútkamera nélkül nehéz megmondani, hogy az adott problémához milyen eljárás szükséges!

Lehet, hogy a szivattyút nem is húzni, hanem lefelé nyomni kell, de lehet, hogy nem jobbra, hanem balra kell forgatni ahhoz, hogy kiszabaduljon és nehogy nagyobb kárt tegyünk, mint, ami már éppen van!

Soha ne erőltesse! Ne húzzák többen és főleg ne húzzák autó segítségével, mert már ilyet is hallottam!

Amennyiben a kútba beszorult a szivattyú, kérje szakember segítségét!

Több évtizedeses szakmai tapasztalattal állok rendelkezésére a kamerás kútvizsgálat területén!

További érdekes cikkek a duguláselhárításról