Sokan még ma is egykori nevén, egyszerűen csak „Harasztinak” nevezik a fővárostól 17 km-re található Dunaharasztit. Kiváló közlekedésének, valamint számos munkalehetőségének köszönhetően a városnak fontos szerepe van a Dél-Pesthez tartozó agglomerációban. Nem szabad elfeledkeznünk a Duna közelségéről sem, amely az áradások miatt esetenként problémákat is okozhat az itt élőknek.

Bronzkortól az avarokig

Jóval az időszámításunk előtti időkből származnak Dunaharaszti első emlékei. Régészeti ásatások bizonyítják, hogy már a bronzkorban is éltek itt emberek, sőt a kutatások helyenként aranyleleteket is találtak.

Pár évezreddel később, a rómaiak is hasznosították a területet. A világhódító nép castrumot, vagyis ókori katonai tábor épített a stratégiai fontosságú helyre. Feltehetően Diocletianus császár parancsára, a 3. században hozták létre a Contra Aquincumot, amely a hasonló nevű településtől délebbre épült, s már mutatta a hatalmas birodalom területének visszaszorulását. Ami alig két évszázaddal később be is következett: a Római Birodalom hanyatlását követően így először a hunok, majd a gótok, illetve az avarok kezére került a terület.

Királyi birtok – változó tulajdonosokkal

Ahogyan a térségben található számos más település, úgy Dunaharaszti területe is a honfoglaló magyarok szálláshelyéhez tartozott. Az Árpád-házi királyok korában a település a Csepel-szigeti királyi uradalom részévé vált. Igaz, hogy tulajdonosai gyakran változtak. A település első okleves említése a 13. század végéről ismert, amely Taksony határjárásánál található Haraszti erdőről szólt.

Haraszti térsége a török hódoltság koráig folyamatosan fejlődött, az 1590-es évekre azonban a hódítók által bevezetett magas adók miatt jelentősen visszaesett. Nem kedvezett lakóinak Magyarország visszafoglalása sem, hiszen a Rákóczi-féle szabadságharc idején pestisjárvány tört ki.

A 18. század második felétől ugyanakkor elkezdődik a város fellendülése. Például ekkor alakult ki a méhészeti ágazat, amelynek emlékét a mai napig őrzi a Dunaharaszti címerében látható méhkas.

Modern város – élénk turizmussal

Nagy változást a település életében a ráckevei HÉV, valamint a vasút jelentett. Azzal, hogy Haraszti közvetlen, kötött pályás fővárosi kapcsolatot kapott, igen vonzóvá vált a vállalkozások és a pihenni vágyók számára is. A 20. század folyamán ezért – leszámítva a két világháború korszakát – a város lendületesen fejlődött. A település infrastruktúráját a hetvenes évektől kezdték el nagymértékben fejleszteni: Ekkor építették ki a vezetékes víz, gáz és villanyhálózat jelentősebb részét.

A rendszerváltást követően Dunaharaszti gazdasági- és társadalmi élete egyaránt felpezsdült. Mivel az MO-s autóút közelségének, valamint a csatornázottság kiépítésének okán infrastruktúrája tovább fejlődött, ezért számos vállalat (pl. Coca-Cola, P&O stb.) települt ide, megannyi munkalehetőséget kínálva az itt élőknek. Dinamikus fejlődésének köszönhetően Dunaharaszti a 2000-es évtől kezdve városi rangot kaphatott.

Professzionális csatornatisztítás szolgáltatás Dunaharaszti városában!

Cégünk valamennyi ügyfele számára hatékony és hosszú távon is eredményes csatornatisztítási szolgáltatást nyújt Dunaharasztiban és térségében. Amennyiben dugulás, vízelöntés vagy bármilyen csatornával kapcsolatos probléma merült fel otthonában, akkor hívjon minket bizalommal a 06/20-318-1614-as éjjel-nappal, illetve hétvégén is hívható telefonszámunkon. Kérjük, hogy munkatársunkkal való beszélgetése során részletesen írja le a dugulás keletkezésének idejét, helyét, valamint feltételezett okát.

Munkatársaink a probléma bejelentését követő 40-60 percen belül meg tudják kezdeni az Ön otthonában is a csatornatisztítást, de természetesen a kiérkezési idő napszaktól, valamint kollégáink leterheltségétől függően változhat. Cégünk Dunaharaszti városa mellett a fővárosban, illetve negyvennél is több agglomerációs településen vállalja a csatornával kapcsolatos problémák szakszerű megoldását.