Az eddigi cikkekben arról írtunk, milyen praktikákat vethetünk be, ha kialakul egy-egy makacs dugulás, illetve, hogy milyen esetekben értesítendő azonnal egy szakember, azonban most azt fogjuk boncolgatni, mit tegyünk, hogy megelőzzük a dugulás kialakulását.

Lássuk, mikre kell odafigyelni:

Toalett:
Az első, és nagyon fontos tennivaló, hogy semmiképp ne dobjunk olyan dolgokat az illemhelyünkbe, amik nem odavalóak! Ne húzzuk le az ételmaradékot, ne dobjunk bele tisztálkodási eszközöket, nézzük meg, hogy a helyén van-e az illatosító, véletlenül nem-e esett bele a WC-be! A nedves törlőkendőt, piszkos macskaalmot használat után soha ne a WC csészébe, hanem a szemetesbe dobjuk!

Tipp:

  • használjunk vízben oldódó WC papírgurigát, mert amellett, hogy feloldódik vízben, és nem okoz dugulást, kevesebb szemetet is termelünk vele!
  •  a használt sütő olajat (ami szintén nem a WC-be való) gyűjtsük össze és adjuk le egy MOL benzinkúton, vagy erre kijelölt helyen!

Mosdó:
A mosdóban szinte bármilyen anyag, szilárd dolog előfordulhat, a hajtól kezdve a kenceficéken át, az apró tárgyakig, hiszen ki ne járt volna már úgy, hogy valamilyen nem oda való, apró méretű tárgyat beleejtett a mosdókagylóba?! Ha ezzel a szituációval találná szembe magát, próbálja meg valahogyan kihalászni a beleesett tárgyat, hiszen hatalmas probléma előidézője lehet!

Tipp:

Próbáljon meg minél természetesebb anyagokat tartalmazó kozmetikumokat használni, amik meleg vízben jól oldódnak, hiszen ezzel nem csak a lefolyónak kedvez, hanem a környezetének is!

Kád, zuhanyzó, padlóösszefolyó:
A kádunk, zuhanytálcánk is egy olyan terület, amelyet napi szinten többször használunk, főleg, ha nem egyedül vagyunk a háztartásban. Itt is előfordul a folyékony anyagoktól, az olajokon át a szilárd halmazállapotú dolgokig bármi. A hajunk megmosása után a legjobb, ha azonnal kiszedjük a szűrőben maradt hajcsomót, hiszen mindenki tudja, milyen problémákat okozhat, ha ott marad.. Furdősó használata után, ha azt tapasztaljuk, hogy nem oldódott fel megfelelően, azt is távolítsuk el, akár forró vízzel, hiszen ez is nagy galibát tud okozni!

Tipp:

  • zuhanyzás, fürdés után a csapból folyó legforróbb hőmérsékletű vízzel öblítsük át a zuhanytálcát/kádat, hogy minden anyag lefolyjon, amit tisztálkodásunk során használtunk!  zuhanyzás, fürdés közben,
  • amikor nem mosunk hajat, szedjük ki a szűrőt a művelet idejére, hiszen az lassítja a víz útját, ami dugulást is okozhat!
  •  a fürdőszoba padlóösszefolyójába havonta egyszer öntsünk egy nagy lábas forrásban lévő vizet, hogy az leoldja a csővezetékre rakódott szennyeződéseket!

Mosogató:
Mosogatás előtt győződjünk meg róla, hogy a piszkos tányérokról, edényekről minden szilárd ételmaradék a kukában landolt, hiszen a mosogató dugulását legtöbb esetben ez okozza. Próbáljunk meg természetes, lebomló anyagokat tartalmazó, balzsam mentes szerrel mosogatni, amely folyékony, nem szilárd, hiszen ezek lerakódhatnak a csövek falán, ezzel dugulást okozva.

Tipp:

Amellett, hogy mindig folyásban lévő forró vízzel mosogassunk, próbáljuk meg havonta egyszer beiktatni a takarítási rutinunkba, hogy egy nagy edénnyi forrásban lévő vizet leeresztünk mosogatónk lefolyóján!

Mint kiderült, egy kevés odafigyeléssel nagyon könnyen elkerülhető a dugulás a fürdőszobában és a konyhában egyaránt, még abban az esetben is, ha az ember nem akar túl sok erőt és energiát belefektetni a megelőzési folyamatokba. Ha ezeket a tippeket minden háziasszony megfogadja, garantáltan elkerülhető lesz, hogy szakembert kelljen hívni, viszont , ha mégis előfordulna, ne feledjék, engem, és kis csapatomat a nap bármely órájában elérnek a 0620/318-1614-es telefonszámon, írhatnak a dugulaselharitass@gmail.com címre e-mail-t, követhetnek a dugulaselharitas_budapest felhasználónéven instagramon, és naprakész cikkeket olvasgathatnak weboldalaimon!