Az idei nyár száraznak és unalmasnak eddig nem volt mondható. A duguláselhárító munkája is gyakran a csapadékvíz szivattyúzására is kiterjed. Vihar után nem ritka a nagy mennyiségű csapadék, amely akár az utcáról akár az udvarról ömlik a pincébe, de az is előfordulhat, hogy egy vízér egyszerűen utat talál magának a pincében és a gyerekek örömére, máris lehet csónakázni a krumplis zsák mellett, a szülőknek meg főhet a feje, hogy miből főznek köretet a vasárnapi rántott csirkéhez.

Ha betört a víz a pincébe, ellepi az ár a szenetlit, ha mozdulni sem tud a kocsijával az udvaron a vihar utáni csapadék miatt, akkor is jusson eszébe, hogy ilyen haváriák esetén is a duguláselhárítás a segítség. Vízbetörésnél előfordul, hogy az áramot sem lehet használni, lehet, átmenetileg ki is kell kapcsolni teljesen a biztonság érdekében. De az is elfordulhat, hogy a vihar tönkre teszi a vezetékeket.

Hiába van otthon kis, kerti szivattyú, ami akár megoldás is lehetne, ha van türelme az embernek kivárni, míg kicsorgatja a vizet a pincéből. De bajban az egyik legjobb segítség, ha gyorsan és szakszerűen érkezik a megoldás.

Az ország bármely pontján, de akár a szomszédos országokból is hívhatnak bennünket. Nagy teljesítményű, benzinmotoros szivattyúkkal is fel vagyunk szerelve, amelyek rövid időn belül rendet tesznek a pince-csónakázó tó környékén.

A gyerekek bánatára, a szülők nagy örömére a vihar után vízözön órákon belül kiszippantható a ház alagsorából, pincéjéből. Így károsodik a legkevésbé a kazán és a többi holmi, amiket az alagsorban tartottak. A betörő víz a szennyvízvezetékbe is bejuthat, akár a vezeték összeköttetésit is károsíthatja.

Annál is inkább fontos, hogy vízbetörés esetén is a duguláselhárítás jusson eszébe. Nem csupán azért, mert hogy korábban is láthatta, mi rendelkezünk a baj elhárításához szükséges minden fontos eszközzel. Hanem azért is fontos, hogy bennünket keressen, mert szakembereink egyúttal a szennyvízcsöveket is górcső alá veszik: ellenőrzik a tömítéseket, a tömítetlenségeket és akár az éves rendes karbantartást is elvégzik.

Gondos házigazda akkor is ellenőrizteti a csöveket a duguláselhárítás szakembereivel, ha éppen nincsen semmi baj, ha akadálytalan lefolyik a víz a kádból, a kerti csap vízgyűjtője is rendben, érdemes tisztába tenni a szennyvízrendszert minden évben. Nyáron még csak elviseli az ember a felfordulást a ház körül, de ha véletlen télvíz idején kell kiásni a szennyvízcsövet, egy rejtett dugulás miatt a térköves járda alatt, akkor az ember belátja, hogy inkább érdemes a rendszeres karbantartásra figyelni.