A szennyvízcsatorna a ház egy kevésbé fontosnak tartott része, addig, amíg nem történik vele valamilyen galiba: nem kezd el csöpögni, nem csúszik szét és akkor a pincébe ömlik a kellemetlen szagú, sűrű lé, vagy nem következik be a dugulás, minden háziasszony rémálma.

Mit érdemes tudni a szennyvízcsatornáról?

Mindenek előtt azt, hogy ezt is ugyanolyan gondosan kell megtervezni, mint a nappaliban a kandalló helyét, vagy az ablakok méretét, a tető tartógerendáit. Pedig higgyék el, nagyon sokan rábízzák a kontár vízvezeték szerelőkre ezt. Érdemes lenne a gépésztervezővel egyeztetni vagy velünk, duguláselhárító szakemberekkel. Most meglepődtek? Pedig nem kellett volna.

Hívják a nap bármely részében a duguláselhárító ügyeletet és kérjenek tanácsot. Akár a teljes tervezést magunkra vállaljuk, hogy a szennyvízvezeték ott legyen, ahol kell, akkora lejtése legyen, hogy a WC szennyvize és a mosogatólé is akadálytalanul lefolyjon. Felügyelünk a kivitelezésre is, a házépítők ugyanis sokszor ebben a fázisban rontják el a szennyvízvezeték hálózatot. Hiába a gondos előmunka, ha a beépítés során nem lesz megfelelő a szennyvízvezeték lejtése, túl sok ívet, idomot építenek be: mind, mind olyan hiba, amelynek a későbbiekben súlyos következményei lehetnek. A duguláselhárításban jártas szakembereknek több tapasztalatuk van arra vonatkozólag is, hogy hol érdemes eggyel vastagabb, vagy helyesebb így, nagyobb átmérőjű csövet alkalmazni, hogy biztosan ne adódjon el dugulás. Szakember szemével tudunk figyelni a tömítésekre és tömítetlenségekre, ez utóbbiból szokott inkább kalamajka lenni.

A szennyvízvezeték egy részét egészen biztosan be kell betonozni, egy másik része föld alá kerül, jó esetben sohasem látja majd a napvilágot. Ilyenkor szükség van az ellenőrzésre. Nekünk a duguláselhárításban jártas szakembereknek természetesen rendelkezésünkre állnak korszerű csődiagnosztikai eszközök, mint a kamera. Szakember kezében különleges lehetőség, mással fel nem cserélhető szonda ez.

A csőkamerázással a szennyvízvezeték legapróbb részeit, hibáit fel lehet fedezni. Lett légyen szó, tömítésekről, ívekről, idomokról vagy csak egyszerűen a cső faláról. A berendezés, már mint a csőkamera, egy önjáró szerkezet, amely akár száz méter mélyen is behatol a csőrengetegbe. Centiméter pontossággal megőrzi hol járt, milyen a csővezeték esése, vannak-e tömítetlenségek vagy nem odaillő szennyeződések. Nagyobb házak esetében a házigazda akár meg is követelheti a kivitelezőktől, hogy készítsenek elektronikus térképet a szennyvízhálózatról. Ez a szertifikáció a későbbiekben is alapdokumentum lehet. Ha van ilyen térkép, videófelvétel, a későbbi esetleges dugulásokat is könnyebben meg lehet javítani.

A szennyvízcső tehát sokszor láthatatlan, de mégis a ház és a lakás egyik nagyon is fontos eleme, amely ugyanúgy megkívánja a gondoskodást, odafigyelést, mint a legszebb virág a nappaliban. Ne késlekedjen, hívjon bennünket most és nézesse át a szennyvízrendszerét. A későbbi dugulásokat könnyen meg lehet előzni, ha tisztában van vele, milyen állapotban van a lefolyó hálózat, mennyire tiszták a csapadékelvezetők és sikerült-e megfelelően kitisztítani a mosogatószifont.

Apropó mosogató szifon, igen már ez is a szennyvízhálózat része. Sokszor nem is kell messzire menni, elég itt keresni a dugulás-hibát. A gondos háziasszony például súrolószert használ. Látszólag folyadékot, de ha mikroszkóppal megnézzük, ebben a szerben apró súrolópor van, ami könnyedén lerakódik a mosogatószifonba, majd később természetesen megtapadhat a cső, zsírfilmes falán. A mosogatószifonban leülepedett por gyűlik és gyűlik, a salak pedig olyan vastag lehet, hogy már alig engedi tova a mosogatóvizet. Dugulásnál, különösen, ha a bajt a mosogató környékén sejtjük, mindig a mosogató szifon ellenőrzésével és tisztításával kezdjük, vagy ezt ajánljuk, mint egy bármikor bevethető házi praktikát.

Minden ellenkező esetben érdemes bennünket tárcsázni a nap bármely részében, kedden vagy pénteken, a hétvégén vagy ünnepnapon. Budapesten van a cégünk, de a duguláselhárítás ügyeleten elmondják, hogy az ország bármely részén vállalunk munkát, sőt akár az országhatáron túl is. Megbízhatóság, gyorsaság és garancia: ez társul a szakértelemhez, a legmodernebb gépparkhoz és szakmai kihívásokat is vállaló munkatársakhoz. Tegyen próbára bennünket!