A legszebben megépített fürdőszoba sincs felvértezve a dugulás ellen. Ahol van szennyvízvezeték, ott előbb vagy utóbb számítani lehet dugulásra és ez ellen a tisztaságmániás háziasszonyok sem tudnak mit tenni. A víznek az lenne a dolga, hogy akadálytalanul araszoljon a lefolyón keresztül, de egy idő után nemhogy lefolyna a fürdővíz, hanem inkább elkezd gyűlni a kádban zuhanyzás közben. A kirakódott szappanhab pedig a víz tetején forog, majd lassan lerakódik a tiszta kád szélére, jókora bosszúságot okozva.

Ilyenkor jöhet a duguláselhárítás, ha bennünket hív, akkor éjjel nappal a rendelkezésére állunk Budapesten vagy az országban bárhol, garanciával.

A fürdőkád lefolyó dugulás az egyik legbosszantóbb. Különösen ott, ahol a kádat beépítették és nem csupán egy műanyag keret vagy ajtó zárja el. A téglával körberakott, majd csempével leborított fürdőkád lefolyójához hozzáférni nem egyszerű mutatvány, de legalább is macerás. Bontani, rontani, porozni kell, ami finoman szólva is, nem számít a kedvenc dolgai közé a háziasszonynak. Azonban a hajszálak, a szappanhab okozta eltömődést sok esetben nem lehet másként kitisztítani, mint úgy, ha a bűzzárat, a lefolyó csatlakozásokat szétbontjuk és egytől egyig kitakarítjuk.

Szerencsés esetben a házi duguláselhárítás is segíthet. Vegyük a legegyszerűbb szerkezetet, a WC pumpát, nos, ha egy kicsit pumpálunk a szennyvízlefolyón, akkor átmenetileg szabaddá válik, válhat a csővezeték és leömlik a víz. Az ilyetén dugulás azonban figyelmeztető jel is lehet, hogy ha korábban is előfordult, akkor a későbbiekben is lehet eltömődés, vagyis esetleg a tervezésnél vagy az építésnél követtek el kisebb-nagyobb hibát. Nem adták meg a megfelelő szennyvízvezeték lejtést, vagy a csövek csatlakozása nincs a helyén. Minderre fény derülhet, ha már a duguláselhárító szakember szétszedte a vezetéket. Ehhez azonban, ahogy korábban említettük nagyon gyakran meg kell bontani a fürdőkád vagy a mosdó beépítését. Hiába foga a fejét a ház gazdája, a csempe, a burkoló lap oda, a fürdőszoba úszik a porban, de a dugulásnak múlnia kell. A legjobb, ha ilyen esetben szakemberre, szakavatott duguláselhárító szerelőre bízzák a munkát. Kontár duguláselhárítás helyett a szakavatott szerelés lehet a megoldás.

Ha bennünket választ egészen biztosan nem fog csalódni. Nálunk alapelv, hogy csak legvégső esetben nyúlunk a vésőért és a kalapácsért, vagy az elektromos bontókalapácsért. Minden más esetben a lehető legóvatosabban járunk el a fürdőszoba duguláselhárítás során. Kereshet bennünket éjjel és nappal, szombaton és hétköznap, Budapesten vagy az ország bármely pontján.

Szerencsésebbek azok a családok, ahol ház alatt pince van és a csővezeték nagy része nem a falban fut. Ilyenkor szétszereljük a csatlakozást, kitisztítjuk a szennyvízvezetéket és máris szabad utat adtunk a víznek. A fürdőszoba duguláselhárítás során legtöbbször a csővezeték csatlakozásainál, a bűzzárnál megakadó hajszálak miatt kell dugulásra számítani. A duguláselhárító szakemberek azonban találtak már zoknit, harisnyát, hajcsatot és más furcsaságot is a csővezetékekben, amelyek elzárták a lefolyó víz útját. Észre sem veszi az ember és elszabadul a harisnyazokni egyik darabja, kiesik a hajtű zuhanyzás közben. Ezek aztán jókora kalamajkát tudnak okozni a lefolyóban.

Sokszor a házi duguláselhárítás nem is segítség, időnként a csődiagnosztikát is be kell vetni, hogy megtaláljuk a dugulás okát. A víz útjában azonban nem csupán az előbb említett holmik kerülhetnek, a legtöbbször a vezeték falára kirakódott zsíros, szappanos gél állja útját a víznek. A fürdőszoba szennyvízvezeték csövei nem túl nagy átmérőjűek és a mosakodás során, a tisztálkodás természetéből fakadóan vékony zsírréteg kerül a csővezeték falára. Ez a zsíros film azután egyre-másra vastagszik, gélszerűen a szennyvízvezeték falára tapad, folyamatosan csökkentve a cső belső átmérőjét, ezáltal pedig a vezeték víz áteresztő képességét. A hajszálakkal vegyülve viszonylag stabil lerakódást okoz, aminek egyenes következménye, hogy a víz egyre kevésbé tud szabadon elfolyni. Nos, ilyenkor tapasztalja az ember, hogy zuhanyzás közben bokáig ér a szappanos fürdővíz a kádban, a szappanhab pedig nem akar lecsordogálni, hanem inkább addig forog, keveredik a fürdővízzel, amíg szépen kiül a fürdőkád szélére, szinte levakarhatatlanul, mocskosan és nem túl gusztán.

Ha ilyet tapasztal, azonnal hívjon bennünket, mert ezek a dugulás csalhatatlan jelei. Lehet persze segíteni a házi praktikákkal, de majd később úgy is tapasztalják, azok csak ideig, óráig jelentenek megoldást. Ha nem kerül sor egy alapos tisztításra, a csővezeték átmosására és esetleg a hibák kijavítására, akkor egy-két hónap múlva a dugulás ismét előfordul.