Biztosan mindenki hallott már olyan praktikáról duguláselhárítás témával kapcsolatban, amelyet kipróbált, és többet ártott, mint, amennyit használt. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a dolgokat amelyek mindenképpen elkerülendők, ha nem szeretnénk dugulást, valamint olyan praktikákat is, amelyek valóban segítségünkre lehetnek egy ilyen baleset során.

Az első dolog, ami mindenkinek eszébe jut a mosogató eldugulásával kapcsolatban, a kávézacc. Sok kávéimádó gondolja -tévesen- ha a kedvenc italából fennmaradó szemcsés anyagot leengedik a mosogató lefolyóján, az egy megfelelő trükk lesz a makacs dugulással szemben. Sajnálatos módon ez az elgondolás nagyon gyorsan megbukik, hiszen, ha belegondolunk, hogy egy nap hányszor mosogatunk és ezalatt mennyi zsír, és szappanmaradék folyik le, és mennyi tapad rá ebből a lefolyócsőbe, vagy a szifonba, akkor magunk is rájövünk, hogy, ha ezt az anyagot hívnánk segítségül, ez is beletapadna a ragacsos felületű csőbe, ezzel több kárt okozva, mint hasznot. (Bővebben a kávézacc duguláselhárító hatásáról itt írtunk.)

Mit tegyünk?
Ha már megtörtént a baj, de nem akkora méretű, hogy rögtön szakember segítségét kellene kérnünk, akkor próbálkozhatunk a mosogató szifon szétszedésével, kitisztításával, vagy néhány jól bevált házi praktikával.

Mi működhet?

 • kóla: ez a folyadék segítségünkre lehet, nem csak a ház takarítása során, hanem a duguláselhárításban is, hiszen foszforsav tartalmának köszönhetően szépen elvégzi a dolgát kis mértékű dugulás esetén. Önts 1 liter kólát a lefolyóba, majd várj, hogy megtörténjen a varázslat, ezután öblítsd le forró vízzel. Ezt a trükköt dugulás megelőzés céljából is használhatod.
 • szódabikarbóna + ecet: a szódabikarbóna az egyik legolcsóbb, és leghasznosabb szer a háztartásban. Használhatod például mosás során, ruhák kifehérítésére, és bevetheted vízkő ellen is. Azonban, ha lefolyócsöved karbantartására, vagy kis mértékű dugulására keresel olyan szert, amely garantáltan eredményes lesz, akkor is választhatod ezt a fehér színű szemcsés anyagot.
  A másik pénztárcabarát csodaszer, amelyet bármelyik élelmiszer üzletben megtalálsz, az ecet. Válaszd a 20%-osat! Az ecet a kólához hasonlóan, savtartalmának köszönhetően lemarja a szennyeződéseket, így segít megelőzni a dugulást.
  Ha biztosra akarsz menni, használd a kettőt egyszerre!
  Önts a lefolyóba fél pohárnyi szódabikarbónát, majd önts rá egy pohár ecetet. Amikor a habzás alábbhagy öblítsd le forró vízzel! Ez a kombináció amellett, hogy hatékony, a kellemetlen szagok ellen is csodaszer.
 • citromsav: ha nincs kéznél ecet, megfelelő lehet a citromsav is, azonban ebből jóval többet használjunk a megfelelő hatás elérése érdekében!
 • bórax: ez a szer nem csak akkor szuper, ha penészről, vagy folteltávolításról van szó, hanem a duguláselhárításban is segítségedre lehet, hiszen költséghatékonyabb, és kíméletesebb, mint az üzletek polcain megtalálható lefolyótisztító szerek.
  Tégy egy tölcsért a lefolyóba, ezen keresztül önts bele fél pohár bóraxot, majd engedj rá 2 pohár forrásban lévő vizet! 15 percig hagyd hatni a keveréket, majd öblítsd le forró vízzel!

Ahhoz, hogy a mellékhelységünket kerülje el a dugulás pár nagyon egyszerű dolgora kell odafigyelnünk. Az első ilyen, hogy a WC-t nem szabad szemetesként kezelnünk! Hulladékok, intim dolgok, kisebb-nagyobb szemetek nem a WC-be valóak! Lehet, hogy úgy tűnik könnyen lefolynak, viszont nagyon könnyen torlaszt tudnak képezni a csatornában.
Rengeteg ember beleesik abba a hibába is, hogy háziállat hiányában az ételmaradékot nem a szemetesbe, hanem a vécécsészébe dobja, majd leöblíti. Ez a legrosszabb dolog, amit tehetünk, hiszen az ételmaradék nem csak dugulást okozhat, hanem például a használt sütőolajnak környezetszennyező hatása is van.

A második, hogy odafigyeljünk illatosításra használt termékeink helyére! A ma számtalan színben, illatban, nagyon könnyen beszerezhető, gazdaságos, úgynevezett kosaras illatosítók legnagyobb hátránya, hogy nagyon egyszerűen elnyelheti őket mosdónk. Kialakításának köszönhetően könnyen megakad csészénkben, rosszabb esetben lefolyóvezetékünkben. Ennek megszüntetésére legszerencsésebb esetben csak egy gumikesztyűre és némi gusztusra van szükségünk, viszont, ha kézzel nem elérhető helyen akadt el az illatosító, szakembert kell segítségül hívnunk!

Ha ezeket a könnyen betartható dolgokat megfogadtuk, és rendszeresen takarítjuk mellékhelységünket, de mégis bekövetkezett egy kisebb mértékű dugulás, ezekkel a trükkökkel próbálkozhatunk:

 • pezsgőtabletta: filléres, ámde hatékony módszer, ha pezsgőtablettát használunk. Ezek a fehér színű tabletták a pezsgés erejével lazítják fel a szennyeződéseket a vezetékek faláról. Erre használható protézistisztító tabletta is.
  Két-három tablettát dobjunk bele az eltömődött lefolyóba, majd a pezsgés abbamaradtával csináljunk egy bőséges, forró vizes öblítést! Ha ez nem oldaná meg a problémát, érdemes lehet megismételni a műveletet
  úgy, ha egy kis ecetet is a tabletta után öntünk, viszont, ha többszöri próbálkozás után sem sikerül, akkor makacsabb dugulással állunk szemben. Ezt a technikát alkalmazhatjuk megelőzés céljából is. Hetente egyszer dobjunk bele egy-két tablettát, majd öblítsük le forró vízzel!
 • alkoholos szájvíz: szintén megelőzésre alkalmas a következő trükk: fél pohár alkoholos szájvizet önts bele a WC-be, hagyd állni negyed órát, majd a WC kefe segítségével súrold át a csészét, és öblítsd le! Ez nem csak a tisztaság megőrzése szempontjából hasznos, hanem a szájvíz alkoholtartalmának köszönhetően a kórokozókat, bacilusokat is megöli.
 • csőgörény: ha valaki nagyon vállalkozó szellemű és tényleg minden létező módszert kipróbálna, mielőtt szakemberhez fordul segítségért, akkor érdemes lehet csőgörényt is alkalmazni, amely egy barkácsáruházakban pár ezer forintért beszerezhető duguláselhárító eszköz, azonban nagyon fontos, hogy ne ezen próbáljunk meg spórolni, ne silány minőségűt vásároljunk, ugyanis, ha nem a legjobb minőségűt választjuk, és nem megfelelően használjuk, hatalmas károkat okozhatunk vele, amely sokkal jobban fogja terhelni pénztárcánkat, mintha a jobb minőségű csőtisztító spirált választottuk volna. Amellett, hogy a minőségére figyelünk, és arra, hogy megfelelően használjuk, nagyon fontos az is, hogy konzultáljunk valakivel, aki ért ennek az eszköznek a alkalmazásához.

Tehát, összefoglalva a leírtakat, az első és legfontosabb tennivaló, hogy megelőzzük az esetlegesen kialakuló dugulásokat, de ha mégis megtörtént a probléma, a legfontosabb tennivaló, hogy felmérjük a dugulás mértékét, és azt figyelembe véve döntsük el, megéri-e házi fortélyokkal szembeszállni a problémával, vagy mindenképp szakember segítségéhez kell fordulnunk. Ha úgy döntünk, először magunk kísérletezünk, ezeket a pénztárcabarát tippeket-trükköket érdemes kipróbálni, viszont, ha nem vezetnek eredményre, ne bűvészkedjünk, bízzuk a munkát szakértőre!
Keressen
meg bizalommal az év bármely napján, akár ünnepnapokon is! Hívja a +3620/318-1614-es telefonszámot a nap 24 órájában, vagy írjon e-mail-t a [email protected] e-mail címre, kövessen Instagramon a dugulaselharitas_budapest felhasználónéven, és látogassa meg weboldalamat, ahol amellett, hogy megtalálja mindazon települések nevét, amelyekre csapatommal kiszállunk, naprakész cikkeket olvashat duguláselhárítás témával kapcsolatban.

További érdekes cikkek a duguláselhárításról