Munkavégzésem során egyre több helyen tapasztalom, akár új lakóépületeknél is, hogy a mesteremberek elfelejtik beszerelni a légbeszívó szelepet, vagy éppen megfeledkeznek a csatorna kiszellőztetéséről.

A légbeszívó szelep, egy párezer forintos műanyag alkatrész. Súlya, mérete elenyésző, viszont funkciója hatalmas segítséget nyújt az otthoni higiénia megőrzésében és a komfort érzete megtartásában.

A légbeszívó szelep egyrészt a lefolyóvezetékben keletkező vákuum kiegyenlítésére, másrészről a csatornagázok, csatornaszagok kijutásának megakadályozására szolgál. Emeleti WC lehúzásakor a vákuum a beépített bűzelzárókból kiszívhatja a vizet, mely addig a bűz és a csatornaszagok, visszaáramlását akadályozta meg, ezzel szabad utat adva a kellemetlen szagoknak.

Légbeszívó szelep

Hol kell a légbeszívó szelepeket alkalmazni?

Légbeszívó szelepet minden földszintesnél magasabb épületben, ahol a felső szinten is van vizes helység, be kell építeni. A földszintes építményeknél is ajánlott, bár túl nagy szerepe hibátlan kivitelezés esetén nincs. Ejtő vezetéken az utolsó lefolyóág felett kell elhelyezni lehetőleg a legfelső WC feletti ágban. Ha van rá lehetőség, mindenképpen érdemes a padláson, jól hozzáférhető helyen elhelyezni. Utólagos beépítésnél a szifon és a fali csatlakozás között is elhelyezhető a kisebb fajta légbeszívó szelep. Egy ügyes szakember a légbeszívó szelepet úgy el tudja helyezni, hogy az bármely lakásban megállja a helyét. Beépítés előtt mindig jól meg kell fontolni, hogy hol funkcionál leghatékonyabban, így érdemes a megfelelő szakember segítségét igénybe venni.

Hogyan működik a légbeszívó szelep?

A légbeszívó szelep működése igen egyszerű! Működés közben a vákuum hatására egy kis gumimembrán megemelkedik, melynek segítségével jut levegő a csatornahálózatba, így megelőzve a beépített bűzelzárók kiürülését. A vákuum kiegyenlítődése után azonnal visszazár, hogy a csatornaszag ne tudjon kiszökni a rendszerből.

Kell karbantartani a légbeszívó szelepet?

Igen időnként érdemes, bár első ránézésre szétszedhetetlen rongálódás mentesen, de aki már javított ilyesmit annak egyszerű feladat. Szétszedés után a kis gumi membránt kell áttörölgetni puha száraz rongy segítségével, az esetleges lerakódások elkerülése végett.

  • Ne használjunk semmilyen adalék anyagot és vegyszert a tisztításnál!
  • Ne feszegessük szétszedésnél, mert megrongálódhat!
  • Ne használjunk zsírt vagy egyéb kenőanyagot a tisztításnál, ami vonzza a port!

Cégünk már több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, a légbeszívó szelepek beépítése az egyik specialitásunk. Kérdésével hívjon bizalommal, készséggel állunk rendelkezésére.