Milyen módon jut be a gyökér a csatornába?

Annak idején a csatornák anyaga eternit, beton, öntött vas és kerámia volt, nem úgy, mint napjainkban a PVC. Ezeknek az anyagoknak a sajátossága, hogy nagy szilárdságú, valamint időtálló, körülbelül 40-80 évet is kiállnak a föld alatt. Még nem is magával csővel lenne a gond, sokkal inkább a csövek csatlakozásaival, (tokok, kötések), ahol a tömítés vagy a cementálás elgyengül.

Azáltal, hogy a csövek a föld alatt, a talajban vannak, ellen kell állniuk a talajmozgásnak, talajpusztulásnak, a nagymértékű vízterhelésnek, vegyszereknek a szerves anyagoknak, és a csatorna közelébe ültetett fák gyökereinek. Az imént felsorolt példák mindegyike erősen próbára teszik a talajban lévő csatornarendszert. Az idő múlásával a csatornacső anyaga megsüllyedhet, kirepedezhet, eltörhet, vagy a kötéseknél, repedéseknél bejuthatnak a gyökerek.

Mi az elgyökeresedés oka?

Először is akkor gondolhatunk, gyökérbenövésre a csatornahálózatunkba, ha a közelben terebélyes cserje, bokor vagy fa áll. Ámbár ügyfeleink, és tapasztalataink elmondása alapján előfordul olyan eset is, hogy még a közelben sincs nagyobb terjedelmű, fa, vagy bokor, mégis csúnya dugulásokat okoznak a gyökerek. Az örökzöldek gyökérzetei a legerőszakosabbak. Ezek a gyökerek nagyon is jól tudják hova érdemes benőni.

Itt három csatorna szakaszból sikerült egyben kivágnunk a gyökérzetet. 5m, 11m, és egy 3m-es darab! A szennyvízcsövek folyó anyagok általában ásványokban, tápanyagokban, kén hidrogénben, és metánban gazdag keverékek. Ha a gyökér egy kis résen, lyukon illetve repedésen bejut a csatornába, nagyon gyorsan növekedésbe kezd így egyr több dugulást okozva.

Előfordulhat, olyan gyors növekedés is, hogy néhány hónap alatt belepi, az egész csatornahálózatot, és csak annyit vesszünk észre, hogy a padlóösszefolyóból, WC-ből kivillan a hajszálgyökér. A legfőbb gyanús jel, az nehézkes vízfolyás, és bugyborékolás, esetenként a csatornaszag is megjelenhet.

Átmenetileg, segítséget tudunk nyújtani a gyökér irtó szerek lefolyóba öntésével, vagy duguláselhárításról is szó eshet, ahol a duguláselhárító szakember gyökérvágó eszközök segítségével eltávolítja a benövések kisebb-nagyobb részét. Ezek a megoldások sok esetben, csak ideiglenesek. A probléma végleges megoldása, a gondnak a végleges megszüntetése, a sérült csőhálózat korrigálása és a bokor, fa kivágása. Manapság már lehetőség nyílik arra is, a modern technológiáknak köszönhetően, hogy béléscsövet illesztenek az elöregedett csövekbe, amennyiben az alkalmas erre a beavatkozásra.

A mai PVC csöveket kisebb mértékben fenyegeti az elgyökeresedés veszélye, mivelhogy a csőillesztések, törések szinte légmentesek, másrészt, a PVC cső felszínére kevésbé tud belekapaszkodni a gyökérzet, mint a klasszikus, régi eternit illetve beton vagy akár a vas csatornacsövekre.