A Duna jobb partján található a főváros 4. kerülete, amely Újpest és Káposztásmegyer városrészekből áll. Viszonylag fiatal kerület, amely nem csak több tízezer embernek ad otthont, hanem jelentős méretű ipari negyedével a főváros északi részének meghatározó térsége is. Változatos otthonai pedig változatos kihívásokat jelentenek, azok számára, akik Újpest-Káposztásmegyer térségében a dugulás megszüntetését végzik.

 

 


Pest északi kapujában

Habár a mai Újpest városrész helyén fekvő település története csak a 19. században kezdődött, ám a történészek szerint már két évezreddel ezelőtt is éltek itt emberek. Igaz, hogy itt a római korban nem alakult ki akkora település, mint a szomszédos parton található Aquincum. A mai Váci út nyomvonala ugyanakkor fontos kereskedelmi útvonalnak számított, hiszen a hatalmas Római Birodalom lakói ezen keresztül tudtak kapcsolatot tartani a barbár, illetve a nomád népekkel.

Természetesen az említett népcsoportok nem csak békés szándékúak voltak, így az 1-2. századtól kezdve gyakran megpróbáltak betörni Pannónia területére. Azért, hogy a rómaiak elkerüljék a nemkívánatos látogatókat, hatalmas falakból álló megerősített határvonalat (limest) építettek a Duna mentén, amelyet – a mai Megyeri Csárda környékén – külön, őrtoronnyal is megerősítettek. Habár a limes évszázadokon keresztül állta a nomád támadásokkal szemben a sarat, végül a 6. század közepén az avarok elfoglalták a Kárpát-medence jelentős részét, így ezt a területet is. Később, honfoglaló őseink már egységes települést hoztak létre itt, s a majdani Újpest lakosai állattenyésztéssel, illetve földműveléssel foglalkoztak.

Ahhoz azonban, hogy az egységes kerület kialakulhasson, még évszázadokat kellett várni. Sajnos – Magyarország nagyobb részéhez hasonlóan – a középkor derekán, ez a terület sem menekült meg a tatárjárástól, a mongol invázió következtében elpusztultak az Árpád-korban felépített települések. Habár IV. Béla újjáépítette, évszázadok múltán az ország három részre szakadása sem kedvezett e településnek. Mivel a közelben húzódott a határvonal, így a terület állandó háborúskodásnak volt kitéve. Melynek következtében a 17. század második felére szinte teljesen elnéptelenedett.

Földrajzi adottságai és kedvező fekvése azonban indokolta új település létrehozását. A mai formájában ismert Újpest 1830-ban jött létre, és a 19. század utolsó évtizedeiben rohamos fejlődésnek indult. A századfordulóra így országos szinten is jelentős ipari településé válhatott. Habár a két világháború természetesen a kerület fejlődését is visszavetette, 1950 után újabb ipari vállalatok érkeztek a térségbe. A kerület terjeszkedésének jegyében pedig az 1980-as években felépült a negyvenezer lakosnak otthont adó káposztásmegyeri lakótelep is. Napjainkban Újpest-Káposztásmegyer dinamikusan fejlődő térség, amely meghatározó szerepet játszik a főváros és az agglomeráció életében.

Professzionális dugulás megszüntetés a főváros 4. kerületében!

Mivel a főváros 4. kerületében számos épülettípus megtalálható, ezért a dugulás megszüntetést végző szakembereink sokféle kihívásokkal néznek szembe. A kerület déli részén nagyobb arányban találhatunk hat, illetve tízemeletes lakóingatlanokat. Itt a panelházakban megszokott problémákkal találkozhatunk: az eldugult lefolyók, illetve vécék dugulásának megszüntetését végezzünk. Ahogyan azonban közeledünk a városhatárhoz, a panelházakat, földszintes kertes házak, illetve kisebb – maximum 4-5 család befogadására alkalmas társasházak váltják fel. Ahol például az emésztőgödör megtelése, és az ereszcsatorna eldugulásával szembesülnek szakembereink. A dugulás megszüntetését végző kollégáink minden esetben hatékonyan, és korrekt módon járnak el: adott problémára nem eseti, hanem hosszú távú megoldást kínálnak. Amennyiben Önnek is problémája támadt a vécével vagy a lefolyóval, úgy a 06/20-318-1614-as, állandóan – éjszaka és ünnepnapokon is – rendelkezésre álló telefonszámunkon várjuk az Ön hívását is!