Próbált már belebújni egy szűkre szabott csővezetékbe?

Na látja! Ez is olyan, ami eleve lehetetlen, nem csak azért mert a bezártságot sokan nehezen emésztik meg, sőt kibírhatatlannak tartják, de Jean Valjean, Viktor Hugo Nyomorultak-beli hőse után egyikőnk se megy készakarva holmi bűzös, keskeny átmérőjű csatornába, legfeljebb valami szorult helyzetben. A dugulást azonban el kell hárítani és a dugulás elhárítás halaszthatatlan.

Ezek alap tételek, és mi arra szegődtünk, hogy ezt igazoljuk!

Többek között a csövek, évi rendes átmosásánál tisztításánál, mert a gondos gazda nemcsak a szemetet viszi ki naponta, hanem 12 havonként egyszer megnézeti és esetleg át is tisztíttatja a lefolyót, nehogy a csőből vissza büfögő víz, a gyűlöletes bugyogó, hörgő hang tönkre tegye a jól indult hétvégét. Az pedig csupán felesleges önmagunk nyugtatása, hogy tegnap még működött. Igenis figyelni kell erre is és szakembert érdemes hívni az ellenőrzéshez.

A dugulás elhárítást tehát bízza nyugodtan ránk: garanciával, bármikor és bárhol megoldjuk a problémáit.

Az eldugult cső komoly veszélyeket is rejt, a mérgelődésen túl. Gondoljon csak arra, hogy véletlenül kicsit nyitva felejti a csapot, elmegy néhány napra otthonról és a víz nem tud lefolyni az elvezető rendszerbe. Nos ilyenkor érkezik menetrend szerűen a felpúposodott padló, az elázott könyves szekrény. Ugye érdemesebb mindezt megelőzni?
Csakhogy a dugulás nem mindig a szennyvízvezeték elején alakul ki. Sőt a sokat igazolt törvényszerűségnek megfelelően a legtöbb esetben inkább olyan helyen tömődik el a vezeték, ahol nehéz hozzáférni, ahová bontás nélkül kézzel-vassal nagyon körülményes odajutni. Nem kell mondanunk a falak kivésése, a por, a piszok és az ezzel járó kellemetlenségek senkinek nincsenek ínyére.

Mi a megoldás?

Szakszerű dugulás elhárítás, éjjel nappal, garanciával.

Mondjuk a megoldást is, nehogy azt higgyék, hogy a levegőbe – vagy az eldugult csőbe – beszélünk. Mindenek előtt fel kell deríteni hol van a baj, hol tömődött el a vezeték. A diagnosztika a dugulás elhárítás alfája, az omega maga a szakszerű beavatkozás, de arról majd később. A vezetéket tehát alaposan fel kell deríteni. Vannak házi módszerek, hogy kis vizet öntünk a csőbe és hallgatjuk, milyen messziről bugyog vissza. Az is előfordul, hogy valamilyen piszka-drótot dugnak a csőbe, hátha így meg lehet állapítani a baj helyét, de lássuk be, még akkor sem jó megoldás, ha ideig-óráig segít, vagy éppen véletlenül meg is szünteti a dugulást. Nem beszélve arról, ha a hiba egy hosszabb vezetékszakasz közepén bújuk meg. Ilyenkor a „kisipari”, házi megoldások teljességgel eredménytelenek vagy akár veszélyesek, károsak is lehetnek. Bízza a megoldást szakemberekre, akik már láttak csővezetéket belülről.

Most azt mondhatják, hogy miket beszélünk, pedig a tapasztalt duguláselhárító mester egy olyan szerkezetet használ a dugulás elhárítás diagnosztikában, amelynek segítségével végig pásztázható a teljes vezetékrendszer. Volt valamikor – és ma is, a csőgörény, az elmés szerkezet önjárón tisztította a vezetéket, de nem „látott”. Ezzel szemben mi száloptikás csatornakamerázással térképezzük fől azt, amit emberi szem, ott a föld alatt, vagy a betonba ágyazott cső esetében biztosan nem láthat közvetlen közelről. Nem is kell a vezeték közelébe menni, mert a száloptikás rendszer végigjárja a csövet és kifogástalan minőségű képet közvetít a cső belsejéből.

Nem is képzelik, mi minden kerülhet a vezetékbe. Szedtünk már ki félig pucolt termetes pontyot, viseltes hálóinget, használt dorkót és akkor még a gusztustalanabb dolgokról nem is beszéltünk.

Szerencsére a csatornakamerázás az egyik leghasznosabb segítője a dugulás elhárítással foglalkozó szakembereknek. A feltérképezett csőben meg tudjuk állapítani, hogy pontosan milyen távolságra van a hiba. A beazonosított elzáródásról is képet kapunk: milyen eszközt kell bevetni annak érdekében, hogy a dugulást megszüntessük. A szennyvízvezetékek alapvetően elzsírosodnak, a bennük folyamatosan folyó zsír és olaj dús szennytől. Az olajos zsíros trutymó lerakódik a cső falára. Makacs szennyeződés ám. Nem akar magától lekopni onnan. Beleragadnak az apró homok darabok és porszemek. A cső keresztmetszete csökken, a lerakódott réteg pedig hízik. És különösen a nem túl szakszerűen megépített hálózatok esetében egy szűk kanyarban könnyen megtörténhet a baj. Egy nagyobb átmérőjű szennydarab fennakad és utána csak hörög és bugyog a víz. De szerencsére a kamera „kifigyeli”, mi pedig szolgálatba állítjuk a nagynyomású berendezésünket, amellyel a cső falát is át tudjuk öblíteni, és rövidesen minden lefolyó úgy használható, mintha a szennyvíz vezeték vadonat új lenne, bízzon bennünk.

Dugulás elhárítás éjjel, nappal, garanciával.