Cikksorozatunk első részében leírtuk, miért és mikor érdemes alkalmazni a biológiai szennyvíztisztítót, megvizsgáltuk a szennyvizet és annak alkotórészeit. Mai cikkünkben a szennyvíztisztító működéséről lesz szó és a szennyvíztisztítás folyamatáról.

A szennyvíztisztító működése

A szennyvíz kezelése nagyobb településeken, falvakban, városokban általában szennyvíztelepen történik, azonban a 2000 főnél kevesebb népességű településeken a házi szennyvíztisztító beszerelése a leggazdaságosabb módja a szennyvíz végleges kezelésének.

A szakszerűen telepített és karbantartott házi szennyvíztisztító hatalmas tisztítási hatékonysággal tud működni.

A beépített szennyvíztisztító több részből áll, legelső fázisa az oldómedence, mely több kamrából áll és feladata a fázisszétválasztás. A fázisszétválasztás során a szennyvízben lévő, víznél nagyobb fajsúlyú részecskék leülepednek, míg a szennyvíznél kisebb fajsúlyú részecskék (pl. zsírok, olajok) felemelkednek a víz felszínére, ezzel úszó kérget létrehozva. A vízben lévő szervesanyag bontó baktériumok a vízben lévő oldott oxigént gyorsan bekebelezik, tehát a biológiai változások oxigéntől mentesen, más baktériumok segítségével mennek végbe.

Az oldómedence kamrái között átfolyó nyílások találhatóak, melyek kialakításukból adódóan megszűrik az iszapot és az üledéket, így az nem jut át a következő kamrába.

A biológiai lebontás az oldómedencében nem fejeződik be, ezért az oldott víz nem engedhető élővízbe, erre szolgálnak a kiegészítő medencék.

Az oldómedencéből a víz a szűrőmezőbe kerül, ahol folytatódik a biológiai lebontás. Az itt található mikroorganizmusok az alagcsöveken élő talajszemcséken élnek és két különböző anyagból táplálkoznak: levegővel, melyet a talajból nyerik a szennyvízmentes időszakban, valamint a szennyvízből kinyert oldott anyagokkal. A talajban található baktériumok kivonják a szennyeződések nagy részét, így azok nem szennyezik tovább a talajvizet. Ez a folyamat is megmutatja, miért nem szabad mérgező anyagokat juttatni a szennyvízbe, ugyanis a különböző mérgező anyagok megölik a talajban lévő hasznos baktériumokat, ezzel gátolva a szennyvíztisztítás biológiai folyamatát.

Karbantartása

A szűrőmező, szikkasztórendszer folyamatos, akadálymentes működéséhez elengedhetetlen az oldómedence kifogástalan funkcionálása, melyhez elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. A homokkal és iszappal teli úszómedence képtelen a friss szennyvíz ülepítésére, ezért eltömíti a talajrészecskék közötti hézagokat, melynek eredményeképp a szikkasztómező vízátbocsátó képessége lecsökken, a szerves anyagok lebontásában résztvevő baktériumok nem jutnak elég oxigénhez, ezért elpusztulnak.

Mivel ez egy biológiai folyamat, ezért a teljes úszómedencét nem szabad kiszippantani, az ott található iszap minimum 10%-át meg kell hagyni az oldómedencében oltóiszapként, az ott található mikroorganizmus kultúra fenntartása miatt.

Ebből a folyamatból is látszik, hogy a házi biológiai szennyvíztisztító egy igazán hasznos biológiai folyamat, mely szakszerű telepítés és megfelelő karbantartás mellett megéri a befektetést!

Dugulás sújtotta otthonát? Segítségre lenne szüksége? Hívjon a kapcsolat menüpontban található telefonszámon, vagy küldjön e-mailt a dugulaselharitass@gmail.com e-mail címre, állunk rendelkezésére a nap 24 órájában!