Az ősz beköszöntével egyre lejjebb csúszik a hőmérő higanyszála, ami egyet jelent azzal, hogy ideje nekilátni az őszi karbantartási feladatok ellátásának a ház körül, ha nem szeretnénk plusz költségeket magunknak a hidegebb évszak folyamán:

  1. Fedetlen csövek szigetelése

Az udvaron, nem fűtött helységben található csövek szigetelését biztosítanunk  kell, ugyanis a csatornában lévő +8 fokos ivóvíz lehűlése megdobhatja fűtésszámlánkat, és extrém esetben meg is fagyhat, amely a csatorna szétrepedéséhez vezethet, aminek megoldása igencsak sokba kerülhet, hiszen a kiolvasztás nem egyszerű feladat, speciális eszközök szükségesek hozzá!

  1. Szennyvízcsatorna ellenőrzése

Ez is a fagyás szempontjából fontos, mert, ha a szennyvízcsatorna lejtése nem megfelelő, abban az esetben pangó víz maradhat a csőben, amit vízzsáknak neveznek. A vízzsák is megfagyhat, ami szintén plusz kiadást és fejfájást jelent.

A szennyvízcsatorna ellenőrzésének másik apropója, hogy megvizsgáljuk, alakult-e ki dugulás benne, mert, ha igen, azt minél előbb el kell hárítani! Dugulást a fák gyökerei és az őszi levélhullás idején belehullott falevelek is okozhatnak, amiket el kell távolítani a csatornából, ugyanis ezek is belefagyhatnak a csatornába! Ezeket mi magunk is könnyedén eltávolíthatjuk egy lapát segítségével, azonban, ha meggyűlne vele a bajunk, akkor sincs nagy probléma, hiszen a womát ekkor is segítségül hívhatjuk. A woma változtatható fordulatszám mellett magas nyomás előállítására képes, mely könnyedén megtisztítja a cső teljes keresztmetszetét minden lerakódástól, gyökértől, szennyeződéstől.

Karbantartás ősszel?
  1. Aknák ellenőrzése

A kültéri szennyvíz és fordító aknák karbantartásával rengeteg probléma megelőzhető, ami által több tízezer forint is megspórolható. Az elzsírosodott, elszennyeződött szennyvíztároló akna megakadályozza a szennyvíz erre a célra kialakított, rákötött szennyvíztárolóba jutását, ezért ezeket célszerű rendszeres időközönként kiszippantani. Fontos, hogy ezt a feladatot szakemberre bízzuk, mert a nem megfelelő eljárás alkalmazása hatalmas károkat okozhat,  melyek elhárítására nem éppen illik a pénztárcabarát kifejezés, pláne télen, mikor mínusz fokokban kell  elhárítanunk a problémát.

Honnan lehet tudni, hogy megtelt a szennyvíztároló?

Egyszerűbb, mint gondolnánk! Természetesen könnyedén ellenőrizhető általunk is, viszont, ha olyan jelekre lennénk figyelmesek, mint például a furcsa, bugyogó hangok, a kellemetlen szennyvíz szag, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy tele van a szennyvíztárolónk.

A szennyvíztárolót nagyon ajánlott a mínusz fokok beköszönte előtt kiszippantani, hogy ne a leghidegebb időben kelljen ezzel törődni!

Ezek lettek volna tehát azok a dolgok, teendők, melyeket ősszel tanácsolt elvégezni a ház körül, ha nyugodtan szeretnénk élvezni az ünnepeket. Ha profi csapatra lenne szüksége a gyökértelenítéshez, vagy a csatorna kitisztításához, ne feledje, rám és szakértő csapatomra bármikor számíthat! Állunk rendelkezésére a nap 24 órájában, Budapesten és az ország több pontján! Keressen bátran a 0670/7444-444-es telefonszámon, a [email protected] e-mail címen, vagy a Facebook-on Duguláselhárítás ügyelet, Magyar Endre Duguláselhárító felhasználó néven!

További érdekes cikkek a duguláselhárításról