Veszélyes üzem – Miért kell különös figyelmet fordítanunk a mellékhelyiség tisztítására?


Kétségtelen, hogy lakásunk egyik legtöbb gondot okozó része: a mellékhelyiség! Akik átéltek már a toalett szennyvízelöntéssel járó eldugulását, azok pontosan tudják: a vécé olyan veszélyes üzemnek számít, amely nem megfelelő karbantartás esetén komoly problémákat okozhat otthonunkban. A toalettel ugyanakkor nem csak a dugulás megszüntetése során akadhat gondunk…

Kockázatos öblítések

Talán senki számára sem újdonság, hogy a mellékhelyiség tisztán tartására különös gondot kell fordítanunk. Nem csak azért, mert az elhanyagolt toalett riasztó látványt nyújt, hanem azért is, mert a vécé súlyos fertőzések forrása lehet! Ebben a tekintetben nem szabad elhanyagolnunk a vécéülőke higiéniáját sem, hiszen a toalett használatának alkalmával a kórokozók a mellékhelyiség valamennyi pontján megtelepedhetnek.

Az emberi fekáliában található baktériumok, valamint vírusok ugyanis minden öblítés során előbb a levegőbe kerülnek, majd onnét a vécében található összes használati tárgyra (pl. ülőke, lehúzó stb.) rákerülnek. Különösen a vécé lehúzón található baktériumokra kell odafigyelnünk, amely már csak azért sem tekinthető makulátlan tisztaságúnak, hiszen rendszerint a kézmosást megelőzően szoktunk hozzáérni. Ha a takarítás során nem fordítanunk gondot a mellékhelyiség egészének higiéniájára, akkor a számos baktérium és vírus által hordozott fertőzés veszélyének tesszük ki magunkat, valamint a velünk egy háztartásban élőket. Különösen a gyermekek, illetve az idősebb emberek lehetnek veszélyben, akik jellemzően a felnőtteknél gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek. Ők akár a kisebb fertőzéseket okozó kórokozóktól is megbetegedhetnek, ám könnyebben elkaphatják a toalett környékéről származó súlyosabb fertőzéseket is (pl. Calici, Hepatitis C vírus stb.), melyek akár maradandó károsodást is okozhatnak szervezetükben!

Láthatatlan ellenségek

Becslések szerint a vécéhasználat nyomán, egy átlagos háztartásban évente mintegy 50 liternyi sárga és 500 liternyi feketevíz keletkezik, amelyet nagyjából kétszeres mennyiségű ivóvízzel fogunk leöblíteni. Az ilyen vizekben található az összes háztartási szennyvízben levő baktériumok mintegy 99 százaléka, és hasonló az arány a nitrogén, valamint a foszfor tartalom szempontjából is. Nem véletlen, hogy a háztartási szennyvizek közül egyedüliként a vécéöblítéshez használt víz az egyetlen, amelyet utána semmilyen formában sem lehet felhasználni! A sárga- illetve feketevízben ugyanis vírusok, gombák, valamint baktériumok egyaránt előfordulhatnak.

A mellékhelyiségben elsősorban a különféle vírusfertőzések leselkednek ránk. Habár ezek a kórokozók szabad szemmel nem láthatóak, ám primitív szerkezetük rendkívüli ellenálló képességgel párosul. A milliméter száz-ezredrészénél is kisebb méretű vírusok meglehetősen nagy változatosságot mutatnak.

Egyes mikroorganizmusok esetében, mint a Calici vagy az influenza vírusa, fokozott virulenciával kell számolnunk. A mellékhelyiség különböző tárgyain megtelepedett fertőző kórokozókat a kezünkkel könnyen át tudjuk vinni lakásunk más berendezési tárgyaira (pl. kilincs, billentyűzet), melyek így előbb-utóbb a szervezetünkbe fognak jutni. Más kórokozók, mint a herpesz vírusok a szervezeten kívül is képesek egy ideig életben maradni, vagyis még órákkal a vécé ülőkéjére, kilincsére való kerülése után is fertőzhetnek. Ami esetenként a mellékhelyiségben levő nagyobb kosz vagy szennyeződés látványa nélküli is bekövetkezhet. A legkisebb mikroorganizmusként ismert vírusok tehát olyan ellenségek lesznek, amelyek alattomos módon juthatnak be szervezetünkbe.

Alattomos fertőzések

Legnagyobb veszélynek a fertőzés szempontjából a vécé ülőkéjével közvetlenül érintkező tesztrész van kitéve, vagyis a comb tájéka, illetve a farpofák. Különösen akkor vállalunk nagy kockázatot a nem higiénikus vécé használatával, amennyiben a toalettre sebes testfelülettel kell rá ülnünk, vagy valaki más előttünk így ült rá a vécére. Ebben az esetben a seb lényegében kaput jelent a kórokozók számára, hogy azok bejussanak testünkbe.

Nem mellékes az a tény sem, hogy az altestünkön keresztül jóval könnyebben fertőződhetünk. Elég csak a különféle nemi betegségekre gondolnunk, melyeknek egy részét azonban egy gondozatlan mellékhelyiség nyomán is átadhatjuk, illetve elkaphatjuk. Ilyen fertőzés lehet a genitális herpesz is, amelyet szinte minden esetben évekig tartó gyógyszerszedés fog követni. Hogyha egyszer megkaptuk az égő, viszkető érzéssel járó vírusfertőzést, akkor a tünetek negyedévente való kiújulásával kell szembenéznünk. Gyakoriak még a különféle bőr- illetve húgyúti fertőzések is, illetve esetenként vérmérgezés is előfordulhat, hogyha súlyosan fertőzött vécét kellett használnunk.

Vegyük fel a harcot a kórokozók terjedése ellen!

Természetesen az otthoni toalett használata során sokkal kisebb a fertőződés esélye. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a lakásunkban található mellékhelyiséget sokkal kevesebben használják, mint a nyilvános vécét, valamint rendszerint sokkal nagyobb gondot fordítunk az otthoni toalett tisztán tartására. Tekintsük hát alapszabálynak, hogy amennyiben csak lehetséges, akkor próbáljuk meg elkerülni a nyilvános vécék használatát. De ha mégis ilyen helyen kell elvégeznünk szükségleteinket, akkor tegyük meg a legfontosabb óvintézkedéseket. Ilyen lehet például az ülőke vécépapírral való leterítése, valamint a kézi fertőtlenítő szerrel való gondos kézmosás is. A hasznos higiéniai eszköz lényegében bármilyen illatszerboltban, gyógyszertárban, valamint esetenként a nagyobb szupermarketekben is kapható. Segítségével megakadályozható lesz a vécében szerezhető fertőzéseknek (pl. szalmonella, tífusz) a szervezetünkbe való bejutása is. Amennyiben pedig ilyen szer nincsen kéznél, akkor a minél gondosabb kézmosással tudjuk elejét venni a különféle problémáknak.

Ha már a megelőzésnél tartottunk, akkor ennek érdekében már a vécéhasználat során sokat tehetünk. Például a toalett minden öblítése alkalmával lehajthatjuk a vécé fedelét – nem csak az ülőke részt! – így elejét véve annak, hogy a vécécsészében található kórokozók a fajanszon kívül jussanak. Amennyiben módunkban áll, akkor érdemes a mellékhelyiségbe egy kis kézmosót is építenünk, amellyel kettős célt szolgálhatunk. Egyrészről, az ilyen kézmosó fokozottabb személyi higiéniát kínál, másrészről a kezünkön levő baktériumokat így nem visszük tovább más helyiségbe – ami jellemzően a fürdőszobát fogja jelenteni.

Természetesen a mellékhelyiség egészének higiéniájára kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Kezdjük a tisztán tartást ott, ahol a legnagyobb számban telepednek meg a kórokozók, vagyis a vécé kagylónál. Ma már az üzletekben kiváló szerek találhatóak, amellyel lehetőség szerint hetente többször is fertőtlenítsük a vécékagylót, illetve a porceláncsésze pereme alatt is se felejtsük el a tisztítást. Ne felejtsük el, hogy minél hosszabb ideig hagyjuk hatni ezeket, annál jobb eredmény érhető el velük!

A fertőzések megelőzése érdekében a takarítást a mellékhelyiség egészében végezzük, vagyis a vécé kilincsét, ülőkéjét, fedelét, az öblítőtartályt, a vécé lehúzóját, valamint a vécé kagyló külsejét is töröljük át. Fordítsuk különös gondot a vécékefére, amelyet szintén baktériumölő szerben kell tárolnunk. Végezetül: ne feledkezzünk meg a vécé tisztításához használatos eszközök takarításáról sem, melyeknek– legalább heti rendszerességgel – a megfelelő fertőtlenítő oldatban áztatva biztosíthatjuk a megfelelő higiéniát.

Minden jog fenntartva, magyarendre.hu