Érdemes e pár sort áttekinteni, segítségére lehet!

Mosdó, mosogató, kézmosó dugulásának a megszüntetése:

Mielőtt bármilyen vegyszert használna, próbálja meg szétszedni a szifont és kitakarítani belőle a szennyeződést.. Összeszerelésnél figyeljen a tömítések megfelelő sorrendjére, nézze meg állapotát, ha kell, cserélje ki! Majd próbálkozzon WC pumpa segítségével, megszüntetni a hibát. Ha nem hozott eredményt, öntsön lefolyó tisztítószert a lefolyóba (ha lehet, inkább a géleket használja) és egy éjszakára hagyja hatni. Másnap reggel öntsön rá forró vizet, ez segíthet, megoldani a dugulást. Ha nem vezet eredményhez, NE próbálkozzon más vegyszerekkel, inkább próbálkozzon ismét az imént leírt módon ugyan azzal a vegyszerrel. Ha mégsem használ, hívjon ki egy duguláselhárítással foglalkozó szakembert.

Kád és zuhanytálca dugulás elhárítása:

Próbálja meg igénybe venni a WC pumpa segítségét, de ha nem hoz eredményt érdemes valamilyen lefolyótisztító géllel próbálkozni, amit a következőképpen alkalmazhat: Öntsön egy kevés tisztítószert lefolyóba, majd hagyja hatni egy éjszakán át, reggel lobogó, forró vizet öntsön rá de ha kell előtte szellőztessen ki jó alaposan. Majd a kád túlfolyó nyílását tömjük be erre az időre, hogy nagyobb legyen a csőben fellépő nyomás. Ha a probléma nem szűnt meg, próbálkozzon vízsugárral. Csavarozzuk le a zuhanyrózsát és forró vízzel öblítse át a lefolyót. A zuhanytálcák normál esetben nincsenek a padlóösszefolyóra kötve, ezért ne is próbálkozzunk szétszerelésével. Ha a probléma továbbra is jelen van, hívjon minket, segítünk!

Padlóösszefolyó dugulásának a megszüntetés:

Szedjük fel a lefolyó fedelét egy csavarhúzó segítségével. Ezután, távolítsuk el a bűzelzáró kupakot vagy húzzuk ki a bűzelzáró szerkezetet. Jól figyeljük meg szétszerelésnél az idomok és alkatrészek elhelyezkedését. Szükség esetén fényképezze le a még összeszerelt állapotban! A már ismert forróvízsugárral próbáljuk megszüntetni a dugulást. Ha sikertelen, jöhet a tisztítószer és a forró víz, esetleg a pumpa.

WC dugulás megszüntetése

A WC általában akkor dugul el, ha valami nagyobb idegen tárgy esett a WC csészébe, és véletlenül lehúzta. (akár az illatosító) Ebben az esetben hívjon minket, mert a csésze felbontása bonyolult és piszkos munka, sőt a padlóburkolat is megsérülhet de a csésze is eltörhet, bármennyire is vigyáz rá. Más esetekben használja a WC pumpát, amely segíthet megszüntetni a dugulást. A pumpa ütemes fel-le mozgatásával próbáljunk meg szívóhatást létrehozni a csőben. A WC dugulásnál felesleges a vegyszer és a forró víz használata. Csak nagy ritkán dugul el magától. Legfeljebb az elöregedett vezetékben gyülemlik fel a vízkő, ami leszűkíti a csővezetékek keresztmetszetét, melyben a WC papír is könnyen elakadhat, nem beszélve a manapság egyre jobban kedvelt popsi törlő és intim tisztasági betétek által okozott dugulásokról. Problémát jelenthetnek még a kis átmérőjű csövek, és a gyenge vízhozamú, víztakarékos WC tartályok, mert csak eltüntetik a szennyvizet, de nem mossák el tökéletesen, illetve nem lebegtetik el a szennyeződést, ami duguláshoz vezet. WC duguláselhárítás esetében azt javaslom, ha tökéletes és végleges megoldást szeretne elérni, kérje szakember segítségét.

Kültéri dugulások megszüntetése:

Mivel a csővezetékek összefolyói szabadtéren vannak, jobban ki vannak téve a szennyeződéseknek okozta dugulásoknak. Általában gyökérzet, faágak, levelek, sóder, belemosódott por, föld és sár dugíthatja el a lefolyót. Dugulást okozhat a nem időben ürített emésztő is. Ha a szennyvíz eljut az aknába bemenő csőig, ami ez által nem tud kiürülni, előbb-utóbb a lerakódások miatt dugulás lép fel. Visszafolyik, illetve nem ürül ki a kommunális szennyvíz, majd lerakódik a hordalék és torlódást okoz. A kültéri dugulás elhárításnál a spirállal való akadálymentesítés nem mindig hoz sikert. Ilyenkor magasnyomású (220bar) csatornatisztító berendezéssel mossuk át a csöveket, ami sikeresen és véglegesen megoldja a problémát.

Figyelem a házilagos dugulás megszüntetés veszélyei!

Bizonyos vegyszerek összeöntögetése mérgező gázokat szabadíthat fel, ezért soha ne használjon többfajta különböző összetételű vegyszert. Mérges gázok szabadulhatnak fel, és nem hogy erősítenék egymás hatását, hanem még nagyobb dugulást okozhatnak, vagy egyszerűen csak semlegesítik egymás hatását. Természetes alapanyagokból is keverhetünk hatásos duguláselhárító elegyet. Sütőpor és ecet keverékéből hatékony duguláselhárító szert keverhetünk, aminek forró vízzel növelhetjük a hatékonyságát! A vegyszerek adagját, mindig az adott, tisztítandó szakasz hosszához próbálja meg méretezni, hogy keveset se öntsön, de ne tegyen feleslegesen sokat sem!