Legyen szó a mosogatóról vagy akár az illemhelyről, az eldugult lefolyó a legbosszantóbb háztartási balesetek egyike. Sokan ilyenkor mindenféle tisztítószert beleöntenek a lefolyóba, így duguláselhárítás címén még több kárt okoznak maguknak. Pedig a pánikba esés helyett érdemes lehet először számba vennünk, hogy milyen tisztítószerekkel próbálkozhatunk a duguláselhárítás során.

Házi szerek – A sokoldalú segítőtársak

Az ecet illetve a szódabikarbóna nem csak a duguláselhárítása során, hanem a háztartás megannyi területén is mindenre bevált „csodaszernek” számít. Ezeknek a sokoldalúan felhasználható anyagoknak nagy előnyük, hogy környezetkímélők, valamint olcsóbban hozzájuk is juthatunk a kifejezetten duguláselhárításra kifejlesztett vegyszerekhez képest. Nagyobb dugulás esetén ugyanakkor hatásuk nem garantált, valamin célszerű ezeket mérsékelten alkalmaznunk. Ha ugyanis mindenféle anyagot beleöntünk a lefolyóba, akkor a duguláselhárítása helyett könnyen még nagyobb bajt csinálhatnunk.

Lefolyótisztítók – Változatos vegyszerek

Amíg régebben csak a házi szerek léteztek, addig ma már tucatnyi különböző lefolyó- és vécétisztítót találhatunk az üzletek polcain. Persze az ilyen tisztítószereknél mindig célszerű megnéznünk, hogy milyen típusú dugulást elhárítást végzünk velük, hiszen egyes tisztítószerek például csak a mosogató duguláselhárítása során használhatók, ám alkalmazásuk nem ajánlott az illemhelyeknél. A lefolyó tisztítókkal való duguláselhárítást célszerű legalább félévente elvégeznünk, így nagyobb eséllyel előzhetjük meg a lefolyó illetve a vécékagyló eltömődését. Mivel olyan lefolyótisztító, amely valamennyi duguláselhárításánál hatásos, valamint az ára szempontjából is megfelelő, nem létezik, ezért célszerű próbálgatnunk a különböző lefolyótisztítókat, míg a számunkra megfelelőt meg nem találjuk. Egy aranyszabályt azonban tartsunk be: a duguláselhárítás során soha ne alkalmazzunk egyszerre több lefolyótisztítót. A különböző összetételű lefolyótisztítók keveredésével ugyanis akár mérgező gázok is felszabadulhatnak, így könnyen fejfájással illetve szédüléssel érhet véget a duguláselhárítás.

Granulátumok – A pezsgés erejével

A különböző lefolyótisztító granulátumok a duguláselhárítás hatásos eszközei, ám ezekkel is célszerű óvatosan bánnunk. A por alakban kapható készítmények vízzel érintkezve fejtik ki hatásukat, a dugulás pedig az így keletkezett pezsgés segítségével oldják fel. Maró hatásúk miatt hatékonyak a kádban, illetve a lefolyóban keletkezett duguláselhárításában. Használatuk ugyanakkor szigorúan gumikesztyűvel javallott, mert hő fejlesztő képességük miatt könnyen a bőrt is lemarhatják a kezünkről. Miután beleöntöttük a lefolyóba a granulátumot, célszerű egy ideig elhagynunk a helyiséget, mert a pezsgés közben kellemetlen, szúrós szagú gázok fejlődnek. Ügyeljünk arra is, hogy csakis az előírt mennyiséget használjunk belőlük, hiszen túlzott alkalmazásuk esetén ezek a por alakú szerek igen könnyen beleköthetnek a lefolyóba. A szétrepedt lefolyó csövének javítása ugyanis az ezzel járó kellemetlenségek mellett pénztárcánkat is igen érzékenyen érintheti.